Web Analytics Made Easy - Statcounter

دوآپس چیست؟ معرفی بهترین بوت کمپ Devops در ایران

دواپس (‏DevOps) چارچوبی مبتنی بر فرهنگ همکاری و اعتماد است. این همکاری و اتحاد بین توسعه نرم‌افزار، تضمین کیفیت، امنیت و کنترل و عملیات شکل می‌گیرد و نتیجه، انتقال سریع نرم‌افزار از توسعه به عملیات است. با این حال، اگر شرکای مورد اعتمادی که نام بردیم بخواهند به رویه‌ها و فرایندهای رسمی و کُند خود پایبند باشند، حرکت نرم افزار دیگر روان و سریع نخواهد بود.

تعریف دواپس (Devops)

سال‌هاست که ما از چرخه عمر توسعه راه‌حل آبشاری رویس (Royce) در توسعه نرم‌افزار استفاده کرده‌ایم. این رویکرد آبشاری از ساخت و ساز و تولید سرچشمه گرفته و جواب داده است: فرآیند، شامل استخراج “همه” الزامات از قبل، توسعه، طراحی و آزمایش نرم‌افزار است. و در نهایت، نرم‌افزار “تحویل” داده می‌شود و “آماده” برای استقرار می‌باشد.
بنابراین نرم‌افزار “آماده” است، اما هنوز باید از مجموعه‌ای از گیت‌های ریسک استقرار با موفقیت عبور کند. تمرکز این گیت‌ها محافظت از تولید برای اطمینان از وجود یک محیط امن، پایدار و سطح خدمات بالا است. به طور معمول این گیت‌ها عبارتند از:

  • تضمین کیفیت – عملکردی، غیرعملکردی و یکپارچگی داده‌ها
  • امنیت و کنترل – انطباق با استانداردهای صنعت
  • عملیات – انطباق در دسترس بودن بر اساس قراردادهای سطح خدمات

توجه داشته باشید که هر یک از این گیت‌های ریسک پس از توسعه قرار دارند. هر کدام دارای رویه‌های بازبینی سفت و سختی هستند که ممکن است به دلیل آزمایش‌های ناموفق، بازرسی استانداردها، و احتمالاً حتی برآورده کردن درخواست‌ها برای بهبودها و ویژگی‌های جدید، باعث تأخیر یا تنگنا شود.

DevOps چیست؟

عملیات توسعه (DevOps) یک “چرخه عمر توسعه عملیات قابل اعتماد” است. این فرایند شامل ادغام توسعه و چندین فعالیت پس از توسعه مانند امنیت و کنترل، تضمین کیفیت (آزمایش) و استقرار عملیات است. با همکاری مشترک، می‌توان به یک جریان کار مداوم و در نتیجه استقرار سریع با بازخورد مداوم مشتری تحقق بخشید.
نکته جدید این است که DevOps یک مشارکت بین توسعه و فعالیت‌های رابط برای استقرار عملیات می‌باشد (یعنی دیگر پس از توسعه تراکنشی نیست). در زبان عامیانه، می توان گفت دیگر گیت ریسک پس از توسعه وجود ندارد، بلکه فعالیت‌هایی به عنوان بخشی از توسعه در نظر گرفته می‌شوند. توسعه و سایر واحدهای کسب و کار اکنون به عنوان یک شرکت واحد با هدفی مشترک در خدمت به مشتریان خود عمل می‌کنند. بازار به این مشارکت انگیزه می‌دهد تا نیازهای کسب‌وکارها را برای پاسخگویی به درخواست‌های مشتریان در مورد انعطاف‌پذیری، چابکی و واکنش سریع‌تر نسبت به دنیای «ورود اول به بازار» برآورده کند. نمونه‌هایی از شرکت‌هایی که با DevOps با این چالش مواجه شده‌اند عبارتند از: فیسبوک، نتفلیکس، گوگل، آمازون. این شرکت‌های جهانی می‌توانند به معنای واقعی کلمه هزاران به روز رسانی نرم‌افزار را به صورت روزانه از طریق Dark Launching پیاده‌سازی کنند. اندازه‌گیری‌های بهبود آن‌ها با پیاد‌ه‌سازی DevOps عبارتند از:

  • استقرار مکررتر با زمان‌های کوتاه‌تر
  • چند شکست با بازیابی سریع‌تر
  • اتوماسیون بالای استقرار

مزایای DevOps

استفاده از دواپس برای توسعه و تست نرم‌افزارها مزایای متعددی دارد. برخی از این مزایا عبارت‌اند از:

  • امکان تحویل مداوم نرم‌افزار وجود دارد.
  • امکان همکاری مستمر بین تیم‌ها فراهم می‌شود.
  • استقرار آن ساده است.
  • کارایی بیشتر و مقیاس‌پذیری بهتری دارد.
  • امکان رفع خطاها در مراحل اولیه وجود دارد.
  • استفاده از آن امنیت بیشتری فراهم می‌کند.
  • به‌دلیل کاهش مداخله دستی، احتمال خطا نیز در آن کمتر می‌شود.

چرخه عملکرد دواپس

حالا که بیشتر با دواپس آشنا شدیم و انواع و مزایای آن را شناختیم، بیایید ببینیم چرخه عملکرد آن چگونه است. دواپس معمولاً شش مرحله دارد که ازاین‌قرارند:

۱. مدیریت کد منبع (Source Code Management)

در این مرحله از دواپس، کارفرمایان و صاحبان اصلی پروژه با تیم توسعه نرم‌افزار درباره اهداف پروژه صحبت می‌کنند و در‌نهایت به طرحی واحد می‌رسند. پس‌از‌آن، متخصصان برنامه‌نویس و کدنویسی کار خود را آغاز و برنامه را طراحی می‌کنند. برای ذخیره کد معمولاً از ابزارهایی مانند Git استفاده می‌شود.

۲. ساخت و تست مستمر (Continuous Build and Test)

در این مرحله، با استفاده از ابزارهایی مانند Maven و Gradle، کدها از کانتینرهای مختلف گرفته و سپس برای ساخت برنامه ترکیب می‌شوند. پس‌از‌آن، کیفیت نرم‌افزار با کمک ابزارهایی مانند Selenium و JUnit تست می‌شود.

۳. ادغام مستمر (Continuous Integration)

پس از تست کامل نرم‌افزار، ویژگی‌های جدید آن به‌طورخودکار در پایگاه کد ادغام می‌شوند.

۴. استقرار مستمر (Continuous Deployment)

در این مرحله، برنامه پکیج و در سرور محصول (Production) مستقر می‌شود. سپس، تیم عملیاتی کارهایی مانند پیکربندی سرورها و تأمین منابع موردنیاز آن‌ها را انجام می‌دهند.

۵. نظارت مستمر (Continuous Monitoring)

در این مرحله، سازمان‌های فناوری اطلاعات مشکلات مرتبط با نسخه‌های خاص را شناسایی و تأثیر آن بر کاربران را بررسی می‌کنند.

۶. انتشار نرم‌افزار (Software Released)

پس از گذراندن تمام مراحل قبلی در چرخه عملکرد دواپس و اطمینان از اینکه نیاز کاربران برآورده می‌شود، نرم‌افزار برای استفاده گسترده منتشر می‌شود.

نتیجه

با وجود برنامه‌نویسان خلاقی که همیشه به‌دنبال یافتن راهی برای ارتقای کارهایشان هستند، روند ایجاد و توسعه نرم‌افزارها به‌طور‌مداوم در حال تغییر و پیشرفت است. این امر باعث شده تا زبان‌ها و فریم‌ورک‌ها و کتابخانه‌های جدیدی ایجاد شوند. در دنیای توسعه‌دهندگان نرم‌افزار و فناوری اطلاعات مدرن، دواپس (DevOps) به استانداردی طلایی تبدیل شده است..دواپس درواقع مفهومی است که از ترکیب دو کلمه Development به‌معنای «توسعه» و Operation به‌معنای «عملیات» ایجاد شده است. Devops به ایجاد تعامل و همکاری بین اعضای تیم توسعه و عملیات شرکت منجر می‌شود. تیم عملیات همان تیم IT هستند که در نگه‌داری سخت‌افزار و نرم‌افزار و محیط‌های عملیاتی تخصص دارند. تیم توسعه نیز مسئول ساخت محصولات نهایی و خطایابی پس از تست آن هستند. دواپس ترکیبی از ابزارها و روش‌ها و فلسفه‌ای است که با ایجاد تعامل بین این دو تیم، امکان تداوم در تحویل برنامه‌ها و ارائه خدمات به کاربران نهایی را فراهم می‌کند. برای ثبت نام در بوت‌کمپ دواپس (Devops) در سایت بوت کمپ برنامه نویسی مپصا اچ آر (mapsahr) ثبت نام کنید یا درخواست مشاوره دهید.