در گذشته که هنوز لامپ و برق اختراع نشده بود، افراد برای روشنایی محیط زندگی خود از آتش استفاده می کردند. به مرور تجهیزات مختلفی همچون فانوس، چراغ نفتی، شمع و … برای روشنایی ایجاد شد. تا اینکه انقلاب بزرگی با کشف برق و اختراع لامپ در دنیا رقم خورد. به مرور با پیشرفت تکنولوژی انواع مختلفی از لامپ ها و لوازم روشنایی ساخته شد که علاوه بر روشنایی جنبه ی زیبایی نیز پیدا کردند. لامپ های کم مصرف نیز یکی از انواع پر طرفدار از میان لامپ ها هستند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
لامپ کم مصرف چیست؟
لامپ کم مصرف یا CFL یک نوع لامپ الکتریکی است که با مصرف کمتر انرژی، نور بیشتری تولید میکند. همچنین، طول عمر آن بالایی دارند. به همین دلیل محبوبیت بیشتری نسبت به لامپ های معمولی پیدا کرده اند. قیمت لامپ های کم مصرف با توجه به برند و ویژگی های آن می تواند متفاوت باشد.
این نوع لامپ ها بر اساس اصل لومینسانس فسفریسانس کار میکنند. در این نوع لامپ، یک گاز بین دو الکترود تخلیه شده و یک لایه نازک از پودر فسفر در داخل لامپ وجود دارد. این گاز تحت تأثیر جریان الکتریکی تخلیه میشود و نور میدهد. لایه فسفر نیز نور را جذب میکند و با انتشار مجدد آن، نور سفید تولید میشود.
این لامپ ها نسبت به لامپهای معمولی، مصرف انرژی کمتری دارند و برای تولید هر وات نور، انرژی کمتری مصرف میکند. همچنین طول عمر این لامپها بلندتر است. در نتیجه، کمتر نیاز به تعویض آنها پیدا می کنید. با این حال، قیمت خرید لامپ کم مصرف ابتدا ممکن است بیشتر از لامپهای معمولی باشد، اما هزینه تولید انرژی آن، کمتر خواهد بود.
مزایای لامپ CFL
لامپ CFL مزایای زیادی نسبت به لامپهای معمولی دارد، که به شرح زیر میباشد:
· صرفه جویی در مصرف انرژی
همانطور که قبلا اشاره شد، لامپهای کم مصرف تنها یک چهارم از مصرف انرژی لامپهای معمولی دارند و برای تولید هر وات نور، انرژی کمتری مصرف میکنند.
· کاهش هزینه های برق
به دلیل صرفه جویی در مصرف انرژی، هزینه برق مصرفی کاهش مییابد و در نتیجه، صورتحساب برق خانواده کمتر میشود.
· عمر طولانی
لامپ های CFL معمولاً برای 10 تا 15 هزار ساعت کارکرد طراحی شدهاند، در حالی که لامپهای معمولی معمولاً برای 1000 تا 2000 ساعت طراحی شدهاند.
· کاهش گرمایش محیط
لامپهای کم مصرف کمتر از لامپهای معمولی گرم میشوند، بنابراین گرمایش محیط کمتر میشود و هزینه سیستم خنک کننده کاهش مییابد.
· حفاظت از محیط زیست
لامپهای CFL کمتر از لامپهای معمولی باعث تولید گازهای گلخانهای می شوند. در نتیجه به حفظ محیط زیست کمک میکنند. بنابراین با خرید لامپ های کم مصرف زینولایت به حفظ محیط زیست کمک کنید.
ساختار لامپ های CFL
لامپهای CFL دارای ساختار پیچیدهای هستند که شامل قطعات الکترونیکی، لوله فلورسنت، و پایه میشوند.
لوله فلورسنت در داخل لامپ وجود دارد و دارای بستری است که به دو سمت آن نیروی الکتریکی اعمال میشود. وقتی نیروی الکتریکی اعمال شود، یک الکترون بین دو قطب الکترود به جا میماند و با فشار دادن پروتونهای موجود در لوله، یک فوتون نور ایجاد میشود. این فوتونها باعث تابش نور از لوله میشوند.
پایههای لامپ cfl شامل دو قطب است که به شبکه برق وصل میشوند. به عنوان مثال، در ایران، پایههای این نوع لامپ به شبکه برق با ولتاژ 220 ولت و فرکانس 50 هرتز وصل میشوند.
لازم به ذکر است که لامپهای کم مصرف با داشتن الکترونیکی پیچیدهتر نسبت به لامپهای معمولی، امکاناتی مانند قابلیت تنظیم شدت نور، پایداری بیشتر، عمر طولانیتر و صرفه جویی در مصرف انرژی بیشتری دارند.
شکستن لامپ و خطرات آن
شکستن لامپ کم مصرف ممکن است به مشکلات و خطراتی منجر شود. این لامپها دارای مواد شیمیایی خطرناکی مانند جیوه هستند که در صورتی که به درستی دور ریخته نشود، به محیط زیست آسیب خواهند زد. همچنین، لامپ های cfl دارای بخار جیوه هستند و در صورتی که تنفس شوند، میتواند خطراتی برای سلامتی افراد داشته باشد.
هنگامی که لامپ کم مصرف شکسته می شود، باید از جمع آوری بخشهای لامپ اجتناب کنید. بهتر است از دستکش استفاده کرده و قطعات شکسته را با دقت و با دستمال یا کاغذ جمع آوری کنید. همچنین، برای جلوگیری از شکستن لامپهای کم مصرف، این لامپها باید با دقت نصب شوند.
به عنوان راهکارهای جایگزین برای جلوگیری از خطرات محیط زیست و سلامتی، میتوان از لامپهای ال ای دی استفاده کرد که به طور کلی، بهترین گزینه برای نورپردازی منازل و محیطهای کاری هستند. لامپهای ال ای دی دارای عمر طولانی، بازده بالا و مصرف کمتر انرژی نسبت به لامپهای cfl هستند و همچنین به سادگی قابل بازیافت می باشند. خوشبختانه انواع مختلفی از لامپ های ال ای دی همچون ال ای دی شمعی در بازار وجود دارد که بنا به نیاز خود می توانید آن ها را خریداری کنید.
اقدامات لازم هنگام شکستن لامپ
در ابتدا، باید منطقه شکستن لامپ را خالی کرده و به مدت ۱۵ دقیقه از محل دور بوده و درب و پنجره ها را باز بگذارید. سپس با دستکش و ماسک تنفسی به جمع آوری شیشه بپردازید. همچنین برای جمع آوری می توانید از یک کاغذ معمولی یا کارتن استفاده کرده و قطعات را بر روی آن قرار دهید. سپس با دقت بیشتری، با دستکش، برگ های کاغذ را جمع کنید و آنها را در یک کیسه پلاستیکی نگهداری کنید. سپس، کیسه را به طور محکم ببندید و آن را به طور صحیح دور بریزید.
خرید انواع لامپ
در حال حاضر، با توجه به توسعه تکنولوژی و پیشرفتهای بزرگ در زمینه نورپردازی، میتوانید انواع مختلفی از لامپها را برای خرید انتخاب کنید. برخی از انواع لامپهای موجود در بازار عبارتند از:
لامپهای ال ای دی: این لامپها بازده بسیار بالایی دارند و در مصرف انرژی بسیار به صرفه هستند.
لامپ های بخار سدیم: لامپ های بخار سدیم از جمله کارامدترین لامپ ها در جهان است که از سدیم برای تولید نور با طول موج مشخص استفاده می کند و معمولا برای روشنایی خیابان ها و فضاهای باز کاربرد دارند.
لامپهای فلورسنت: این لامپها نیز به دلیل صرفهجویی در مصرف انرژی و ماندگاری طولانی، بسیار محبوب هستند.
لامپهای هالوژن: این لامپها با قابلیت کنترل بالا بر روشنایی، عمر طولانی و هزینه پایین، در برخی موارد مورد استفاده قرار میگیرند.
لامپهای رشتهای: این لامپها به دلیل داشتن طراحی زیبا و استفاده آسان، در محیطهایی که به دنبال ظاهر زیبا هستند مورد استفاده قرار میگیرند.
همچنین، میتوانید لامپهایی با انواع مختلفی از برداشت نور و رنگ، شکلها و اندازهها، و همچنین قدرت نور متفاوت را پیدا کنید. برای خرید لامپ مناسب، میتوانید به فروشگاههای معتبر که محصولات با کیفیت ارائه می دهند مراجعه کنید. یکی از فروشگاه های معتبر در این زمینه زینولایت می باشد که حدود نیم قرن تجربه دارد و انواع محصولات روشنایی همچون نوار چسب برق، لامپ های هالوژن و … را با بهترین قیمت و کیفیت ارایه می دهد. بنابراین با خیال راحت می توانید محصولات مورد نیاز خود را از زینولایت خریداری کنید.
توجه! این مطلب یک رپورتاژ آگهی است و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده نگارش شده است.
آی تی جو مسئولیتی در قبال صحت و سقم محتوای تبلیغاتی ندارد.