Web Analytics Made Easy - Statcounter

انویدیا کارت گرافیک سری RTX 50 را برای کامپیوترهای شخصی معرفی کرد

انویدیا تراشه‌های جدید سری RTX 50 را برای کامپیوترهای گیمینگ معرفی کرد که از معماری بلک‌ول و قابلیت‌های هوش مصنوعی مولد بهره می‌برند.
جنسن هوانگ در حال معرفی سری جدید کارت های گرافیک آر تی ایکس ۵۰ (RTX 50)

انویدیا یک خط جدید از تراشه‌های گیمینگ برای کامپیوترهای رومیزی و لپ‌تاپ‌ها معرفی کرده است که از همان معماری بلک‌ول (Blackwell) بهره می‌برد که پردازنده‌های پیشرفته هوش مصنوعی این شرکت را در سرورها و مراکز داده به حرکت درمی‌آورد.

این تراشه‌ها که به سری GeForce RTX 50 شناخته می‌شوند، در کامپیوترهایی با قیمت‌هایی بین ۵۵۰ دلار تا ۲۰۰۰ دلار عرضه خواهند شد، و لپ‌تاپ‌هایی که این تراشه‌ها را دارند از ماه مارس روانه بازار خواهند شد. انویدیا این خبر را در نمایشگاه CES در لاس‌وگاس اعلام کرد، جایی که جنسن هوانگ، مدیرعامل این شرکت، سخنرانی اصلی را ایراد کرد.

انویدیا: از ساخت کارت گرافیک بازی تا غول هوش مصنوعی

انویدیا که اکنون با فروش تراشه‌های هوش مصنوعی به شرکت‌های بزرگ ابری و سایر شرکت‌های فناوری، به ارزش بیش از ۳/۵ تریلیون دلار رسیده است، تا چند سال پیش بیشتر به‌عنوان سازنده GPUهای گرافیکی برای بازی‌های ویدیویی شناخته می‌شد. اولین تراشه این شرکت در سال ۱۹۹۹ طراحی شد تا مثلث‌ها و چندضلعی‌ها را برای بازی‌های سه‌بعدی سریع‌تر رسم کند.

واکر، مدیر ارشد محصول انویدیا، در این باره می‌گوید: «در آن زمان ما یک شرکت گیمینگ بودیم و این GPUها برای تسریع عملکرد بازی‌ها ساخته شده بودند.»

اکنون عمده درآمد انویدیا از تراشه‌های مراکز داده است

با وجود رشد چشمگیر کسب‌وکار هوش مصنوعی انویدیا، وال‌استریت این روزها بیشتر روی بخش مراکز داده این شرکت تمرکز دارد که شاهد رشد انفجاری بوده است. در گزارش فصلی اخیر انویدیا، فروش گیمینگ کمتر از ۱۰٪ از کل درآمد آن را تشکیل داد، در حالی که ۸۸٪ از درآمد این شرکت از تراشه‌های مراکز داده بوده است.

انویدیا گیمینگ را رها نمی‌کند

اگرچه انویدیا اکنون در بازار GPUهای هوش مصنوعی برای مراکز داده پیشتاز است و رقبای بزرگی مانند Advanced Micro Devices (AMD) و اینتل را پشت سر گذاشته است، تراشه‌های سری RTX 50 که در CES معرفی شدند، به طور خاص برای گیمرها طراحی شده‌اند.

این تراشه‌های جدید گیمینگ از ویژگی DLSS 4 پشتیبانی می‌کنند که از هوش مصنوعی برای افزایش نرخ فریم‌های بازی استفاده می‌کند. همچنین قادر به نمایش جزئیات بیشتر در چهره‌های شخصیت‌ها هستند و به طور کلی تجربه گرافیکی بهتری با وضوح بالاتر ارائه می‌دهند.

کسب‌وکار گیمینگ انویدیا نیز در حال رشد است و درآمد آن در سه‌ماهه اخیر نسبت به سال گذشته ۱۵٪ افزایش یافته است. با این حال، فروش مراکز داده حداقل برای شش دوره متوالی دو برابر شده و در آخرین دوره بیش از ۳۰ میلیارد دلار بوده است.

واکر گفت: «اکنون ما علاوه بر یک شرکت هوش مصنوعی به‌عنوان یک شرکت گیمینگ هم هستیم، بخش گیمینگ ما همچنان به طور فوق‌العاده‌ای از این که یک شرکت هوش مصنوعی هستیم، بهره‌مند می‌شود.»

معماری بلک‌ول به کارت گرافیک‌های گیمینگ می‌آید

معماری GPU بلک‌ول که پردازنده‌های سری 50 را پشتیبانی می‌کند، ابتدا برای شتاب‌دهنده‌های هوش مصنوعی انویدیا طراحی شد که در ماه مارس معرفی شدند و اواخر سال گذشته به بازار عرضه شدند. این تراشه‌های هوش مصنوعی که به طور خاص برای اجرای شبکه‌های عصبی مانند آنچه در ChatGPT اپن‌ای‌آی و Gemini گوگل استفاده می‌شود بهینه‌سازی شده‌اند، اکنون برای کاربردهای گیمینگ نیز سازگار شده‌اند.

تراشه‌های جدید RTX 50 در پیکربندی‌های مختلفی عرضه خواهند شد و مدل قدرتمندتر و گران‌تری که RTX 5090 نام دارد، با قیمت ۱۹۹۹ دلار به فروش خواهد رسید. این تراشه دو برابر سریع‌تر از مدل قبلی خود، RTX 4090 است و دارای ۹۲ میلیارد ترانزیستور است. به عنوان مقایسه در نظر بگیرید که ، GPU سرور B200 انویدیا دارای ۲۰۸ میلیارد ترانزیستور است.

انویدیا تأکید می‌کند که تراشه‌های سری RTX 50 تنها برای بازی نیستند، بلکه برای انجام وظایف هوش مصنوعی و گرافیک کامپیوتری نیز بهینه‌سازی شده‌اند. این تراشه‌ها به اندازه‌ای قدرتمند هستند که برخی از سازندگان بازی می‌توانند هوش مصنوعی مولد را در شخصیت‌های بازی‌هایی مانند «PUBG: Battlegrounds» ادغام کنند. همچنین قادر به اجرای مدل‌های زبانی بزرگ و مدل‌های تولید تصویر از شرکت‌هایی مانند متا، میسترال و Stability AI خواهند بود.