بر اساس آخرین گزارشات شرکت تحلیلی Omdia، فروش سرورهای مجهز به پردازندههای Arm در سه ماهه سوم سال 2021 به رکورد بیسابقهای رسید.
در طی این دوره از هر بیست سروری که فروخته شده، یکی با پردازنده مبتنی بر معماری آرم ساخته شده است. یعنی در مجموع در این سه ماه، 170000 سرور با این پردازندهها به فروش رسیده که رقمی بیسابقه به شمار میآید.
افزایش فروش سرورهای مبتنی بر آرم، ناشی از تقاضای ارائه دهندگان خدمات ابری و تاثیر کمبود تراشه در جهان است که آشکارا کسبوکارها را به استفاده از معماریهای جایگزین CPU سوق میدهد.
تاریخچه بکارگیری تراشههای مبتنی بر Arm در مراکز داده
ورود پردازندههای Arm به مراکز داده، داستانی طولانی و پیچیده بود. اولین سرور مجهز به یک تراشه مبتنی بر Arm در سال 2012 رونمایی شد که توسط شرکت Calxeda ساخته میشد، اندکی بعد در سال 2013 فعالیت این استارتاپ متوقف شد.
شرکت AMD هم در ابتدا قصد داشت تا پایان سال 2014 فروش تراشههای سرور مبتنی بر این معماری را آغاز کند. اما نهایتاً در سال 2016 موفق شد اولین واحدها را عرضه کند.
کوالکام چهار سال را صرف طراحی پردازنده 48 هستهای آمبروینگ (Amberwing) کرد، اما در نهایت گزارش شد که شرکت پروژه را بیسروصدا لغو کرده است.
اما امسال نشانههایی وجود دارد که وضعیت در حال تغییر است، و Omdia چندین مورد از توسعه عمده CPU های Arm را گزارش کرد. در یکی از مهمترین موارد، آمازون توسعه سرورهای دارای تراشه اختصاصی به نام گراویتون (Graviton) را افزایش داد.
شرکت آمپر (Ampere) استارتاپ آمریکایی به ریاست رنه جیمز، مدیر سابق اینتل، شاهد افزایش تقاضا از سوی مشتریان اصلی خود Oracle و Equinix بود. این شرکت قبلاً گزارش داده بود که پردازندههای Altra آن توسط مایکروسافت، تنسنت و بایتدنس (ByteDance) شرکت مادر تیک تاک، مورد ارزیابی قرار گرفتهاند.
در چین، نیز هوآوی در حال افزایش توسعه سرورهای مجهز به پردازندههای اختصاصی Kunpeng، در تجارت ابری خود است.
رشد روزافزون AMD در تراشههای سرور
AMD نیز به شدت سهم بازار خود را افزایش داده است و دارای سهمی 18 درصدی از تراشههای سرور فروخته شده در این بازه سه ماهه است (2 درصد بیشتر نسبت به سه ماهه قبلی).
مانوج سوکوماران (Manoj Sukumaran)، تحلیلگر ارشد مرکز داده و شبکه در این باره میگوید: «AMD از افزایش شدید تقاضا از سوی ارائهدهندگان ابری فوق مقیاس که از پردازندههای AMD Rome و AMD Milan با تعداد هسته بالا استفاده میکنند، سود میبرد. پیروزیهای AMD در بازار x86، بازتابی از برتری این شرکت در تراکم تعداد هسته و حافظه کش در هر سوکت است.»
وی افزود:«ما در گزارش وضعیت بازار طبق علاقهمندیهای فروشندگان رفتار نمیکنیم یا برنده و بازنده را در بازار پیش بینی نمیکنیم. اما به لحاظ فنی سری جدید پردازندههای AMD شامل یک مدل جدید بهینهسازی شده ابری، به نام برگامو (Bergamo)، با بهرهمندی از حداکثر 128 هسته، برای ارائهدهندگان خدمات ابری بسیار جالب خواهد بود.»
وضعیت کلی فروش سرور
مجموع میزان فروش سرور در بازه سهماهه در تعداد 3.4 میلیون واحد ثابت باقی مانده است. اما درآمد سه ماهه فروشندگان سرور نسبت به سه ماهه مشابه در سال 2020، افزایش 6 درصدی داشته که ناشی از افزایش قیمت سرورهاست.
کمبود تراشه پایان ندارد
کمبود تراشه همچنان توسعه فناوری را پیچیده میکند و انتظار نمیرود وضعیت حداقل تا نیمه دوم سال 2022 بهبود یابد.
سوکوماران در این باره میگوید:«بازار سرور مراکز داده به دلیل کمبود قطعات نیمههادی کلیدی مانند آیسیهای مدیریت انرژی، میکروکنترلرها و سایر ASIC ها همچنان با محدودیت عرضه مواجه خواهد بود.»