Web Analytics Made Easy - Statcounter

آسیب‌پذیری اپل در برابر تنش‌های تجاری آمریکا و چین

اپل به‌دلیل وابستگی گسترده به تولیدات چین، در میان شرکت‌های فناوری آمریکایی بیشترین آسیب‌پذیری را در برابر تنش‌های تجاری آمریکا و چین دارد.
تأثیرات جنگ تجاری چین و آمریکا بر شرکت اپل

در پی شدت گرفتن تنش‌های تجاری میان ایالات متحده و اقتصادهای بزرگ جهان، بازارهای مالی جهانی سه روز پیاپی با افت مواجه شدند. در این بین بخش فناوری بیشترین آسیب را از این وضعیت دید، زیرا اقدامات تعرفه‌ای دولت ترامپ باعث شد ارزش بازار شرکت‌های بزرگ فناوری آمریکا به‌طور چشمگیری کاهش یابد. در این میان، شرکت اپل بیش از سایرین آسیب دید و نزدیک به ۲۰ درصد از ارزش بازار خود را از دست داد؛ این کاهش، یکی از شدیدترین افت‌های تاریخی اپل به‌شمار می‌رود. البته سه‌شنبه، سهم اپل با رشد محدودی روبه‌رو شد.

اپل، در میان شرکت‌های بزرگ فناوری آمریکا، به‌دلیل وابستگی گسترده به چین در زنجیره تأمین، بیشترین آسیب‌پذیری را نسبت به دیگر اعضای گروه «هفت شگفت‌انگیز» دارد. این شرکت برای تولید محصولات اصلی خود، از جمله مدل‌های پرفروش آیفون، به کارخانه‌های چینی متکی است. در نتیجه، تعرفه ۵۰ درصدی پیشنهادی بر واردات از چین، بیش از سایر شرکت‌ها بر اپل تأثیر خواهد گذاشت.

اگرچه اپل بخشی از تولیدات خود را به کشورهایی مانند ویتنام، تایلند و هند منتقل کرده، اما این کشورها نیز طبق برنامه جدید تعرفه‌ای دولت ترامپ، با افزایش حقوق گمرکی مواجه خواهند شد. از آن‌جا که اپل هیچ‌کدام از محصولاتش را در ایالات متحده تولید نمی‌کند، تحلیلگران معتقدند در صورت اجرای این تعرفه‌ها، شرکت ناچار است یا هزینه‌های اضافی را خود تقبل کند یا آن‌ها را از طریق افزایش قیمت، به مصرف‌کننده منتقل کند. هر دوی این گزینه‌ها می‌توانند موجب کاهش حاشیه سود یا از دست دادن سهم بازار اپل شوند.

بر اساس تحلیل بانک UBS، در صورت انتقال هزینه‌ها به مشتری، قیمت آیفون ۱۶ پرو مکس ممکن است تا ۳۵۰ دلار افزایش پیدا کند.

با وجود افت‌های اخیر، سهام شرکت‌های فناوری روز سه‌شنبه اندکی بهبود یافت. انتشار گمانه‌زنی‌هایی درباره احتمال تعویق یا تعدیل تعرفه‌ها از سوی دولت ترامپ، موجب افزایش امیدواری در میان سرمایه‌گذاران شد. در این میان، انویدیا با رشد ۴ درصدی بیشترین افزایش را تجربه کرد و سهام شرکت‌های متا، تسلا، آمازون، اپل، مایکروسافت و آلفابت نیز بین ۱ تا ۳ درصد افزایش یافت.

با این حال، فضای کلی بازار همچنان ناپایدار باقی مانده است. پنج‌شنبه گذشته، شایعاتی درباره تعویق اجرای تعرفه‌ها، معاملات را نوسانی کرد، اما پیش از آن، گروه «هفت شگفت‌انگیز» مجموعاً ۱.۸ تریلیون دلار از ارزش بازار خود را از دست داده بودند. اپل به‌تنهایی با افتی حدود ۶۴۰ میلیارد دلاری در سه جلسه معاملاتی مواجه شد. اگرچه سهام این شرکت روز سه‌شنبه سه درصد رشد داشت، اما در مجموع پنج روز اخیر، بیش از ۱۶ درصد کاهش یافته است.

در همین حال، برخی رسانه‌های برزیلی گزارش داده‌اند که اپل ممکن است برای دور زدن تعرفه‌های چین، تولید آیفون را به برزیل منتقل کند. اگرچه شرکت هنوز درباره این خبر اظهار نظر رسمی نکرده، اما طبق طرح جدید، تعرفه واردات از برزیل تنها ۱۰ درصد خواهد بود، در حالی‌که برای هند این رقم به ۲۶ درصد می‌رسد.

اپل از سال ۲۰۱۱ با همکاری شرکت فاکس‌کان در برزیل فعالیت تولیدی دارد، اما این خطوط تولید عمدتاً مدل‌های ابتدایی آیفون را برای بازار داخلی این کشور تولید می‌کنند.