هکرهایی با نام مستعار «گنجشک درنده» مدعی هستند با حمله به شبکه سوخت، اکثر جایگاههای سوخت را در سراسر کشور از کار انداختهاند.
این گروه هکری مدعی شده است که این حمله سایبری به شیوهای کنترل شده انجام شده تا تمام جایگاههای سوخت از کار نیافتد و آسیب احتمالی به خدمات اضطراری انجام نشود.
وزارت نفت در واکنش به اختلال جایگاههای سوخت اعلام کرد که این اختلال هیچ ارتباطی به تغییر قیمت بنزین ندارد و تحت تأثیر حملات سایبری خرابکارانه رخ داده است و از مردم خواست که تنها در صورت لزوم به جایگاههای سوخت فعال مراجعه کنند.
افزایش حملات سایبری در سالهای اخیر به زیرساختهای کشور
در سال قبل هم گروه گنجشک درنده یک شرکت فولادی در جنوب غربی کشور را هک کرده بود. حمله سایبری به سیستم توزیع سوخت ایران در سال 1400، نیز پمپ بنزینها را در سراسر کشور با مشکل روبرو کرد.
همچنین در سالهای اخیر، کشور شاهد یک سری حملات سایبری به ایستگاههای سوخت، سیستم راهآهن و صنایع بوده است. دوربینهای مدار بسته در ساختمانهای دولتی از جمله زندان ها نیز در گذشته هک شدهاند.
پیش از این نیز در سالهای دورتر، ویروس کامپیوتری استاکس نت که ساخته آمریکا و اسرائیل است، باعث اختلال در هزاران سانتریفیوژ در سایتهای هستهای کشور در اواخر دهه هشتاد شده بود.
علت آسیبپذیری زیرساختها در برابر حملات سایبری چیست؟
پایگاه خبری mint علت حملات سایبری به ایران را تحریمهای اعمال شده از سوی غرب و عدم بهروزرسانی مناسب میداند: ایران به خاطر وجود تحریمها در بهروزرسانی سختافزار و نرمافزار با مشکلاتی مواجه است و اغلب به تجهیزات الکترونیکی چینی و سیستمهای قدیمیتر تکیه میکند که به خاطر اتمام زمان پشتیبانی یا به خاطر تحریمها دیگر توسط تولیدکنندگان پشتیبانی نمیشوند. این امر زیرساختهای این کشور را در برابر هکرها و حملات سایبری آسیبپذیرتر میکند.