عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور در نخستین نشست خبری خود از آغاز دولت سیزدهم پیش از پاسخ به پرسشهای خبرنگاران گزارشی از راهبردهای دولت سیزدهم ارائه کرد و گفت: امروزه ارتباطات و فناوری اطلاعات همه زندگی بشر را زیر و رو کرده و زندگی مردم تحت تأثیر این فناوری قرار گرفته است و به تعبیر من فناوری اطلاعات یک فناوری اجتماعی شده که در همه لایههای زندگی بشر رسوخ کرده است.
زارعپور با بیان اینکه در چنین شرایطی برای بهرهگیری از فرصتهایی که فناوری اطلاعات فراهم میکند حتماً باید یک راهبرد جدی داشته باشیم گفت: نگاه دولت سیزدهم این است که فناوری اطلاعات یک فرصت است و ما باید از این فرصت برای ارتقا کارآمدی و کارایی دولت و حل مشکلات مردم و اثربخشی بیشتر اقدامات، حداکثر استفاده را بکنیم.
زیرساخت، راهبرد توسعه شبکه ملی اطلاعات است
وزیر ارتباطات با تأکید بر اینکه تحقق راهبرد استفاده حداکثری از فناوری اطلاعات نیازمند زیرساخت مناسب است گفت: زیرساخت این راهبرد توسعه شبکه ملی اطلاعات است. یکی از برنامههای اساسی ما در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات این است که تلاش کنیم شبکه ملی اطلاعات را بهطور کامل محقق شود؛ اتفاقی که در تعداد زیادی از کشورهای پیشرفته افتاده و باعث شده آنها بهرهگیریشان از این ابزار تمدن ساز بیشتر از دیگران باشد.
زارع پور با بیان اینکه شبکه ملی اطلاعات دو بال اساسی دارد گفت: بال اول شبکه ملی اطلاعات، یک شبکه پرسرعت در کشور است و باید ظرفیتی ایجاد کنیم تا شبکه پرسرعت در همه جای کشور قابل دسترس باشد. در این راستا پروژه فیبر نوری تا منازل در دستور کار قرار گرفته تا ظرف چهار سال آینده بتوانیم ۲۰ میلیون پورت پرسرعت را در همه جای کشور راهاندازی کنیم. پس از آن تلاش خواهیم کرد تا انواعی از سرویسهای متنوع باکیفیت و پرسرعت را در اختیار مردم قرار دهیم که بال دوم شبکه ملی اطلاعات خدمات است.
در تلگرام و توئیتر حضور ندارم
وی با اشاره به موضوع حضور در شبکههای اجتماعی گفت: من از پلتفرمهای خارجی فیلتر نشده استفاده میکنم، اما خط قرمزم حضور در پلتفرمهای خارجی فیلتر شده است. مسئله جدی این است که اسناد و مدارک دولتی هماکنون در پیامرسانهای خارجی جابجا میشوند و این باید سامان یابد اما اینکه مدیران در شبکههای اجتماعی حضور داشته باشند، کاملاً اختیاری است. وزیر ارتباطات با بیان اینکه اکانت ناشناس در توئیتر ندارم، گفت: ابزار پایش شبکههای اجتماعی مشخص است و اکانت فیک در این شبکهها ندارم.
محدودیتهای فضای مجازی در همه دنیا وجود دارد
عیسی زارعپور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه موضع شفاف وزارت ارتباطات در مورد فیلترینگ چیست؟ گفت: من به عنوان کسی که پنج سال خارج از کشور، زندگی و به ۱۷ کشور سفر کردهام، مشاهده کردم که اعمال محدودیت برای برخی سرویسها در همه جای دنیا وجود دارد و کشورها خطوط قرمز متفاوتی در این زمینه دارند. وی ادامه داد: موضع فیلترینگ صفر و یک نیست اما تمامی کشورها برای سالمسازی فضای مجازی، اعمال محدودیت را پذیرفتهاند. اعتقادم این است که فضای مجازی تبدیل به شئون زندگی مردم شده و باید قاعدهمند باشد.
طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی میتواند بهبود یابد
وی در مورد طرح حمایت از حقوق کاربران گفت: ما شاهد هستیم که برخی کشورها در حوزه فضای مجازی هر سال یک قانون جدید تصویب میکنند یا قانونهای گذشته را بهروزرسانی میکنند؛ از این جهت طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی نیز میتواند به شفافیت و احقاق حقوق مردم کمک کند. اگرچه این طرح جای بهبود و ارتقاء دارد.
پلتفرمهای خارجی باید الزامات ما را بپذیرند
زارع پور در مورد موضع وزارت ارتباطات برای رفع فیلتر پلتفرمهایی مثل توئیتر و یوتیوب اظهار داشت: این یک تصمیمگیری جمعی است و وزارت ارتباطات تنها یک رأی دارد و هر زمان که از ما بخواهند، نظر خودمان را در قالب این رأی اعلام میکنیم. وی خاطرنشان کرد: هر پلتفرمی که قواعد ما را بپذیرد، اجازه فعالیت در کشور را دارد و شاهبیت نظر ما در مورد طرح حمایت از حقوق کاربران این است که پلتفرمهای خارجی باید الزامات ما را بپذیرند؛ همانطور که بحث حاکمیت فضای مجازی، نگرانی همه کشورهاست که حتی دولتها به تازگی در اجلاس IGF لهستان آن را مطرح کردهاند چرا که پلتفرمها در صورت نبود ضابطه، باعث خلع سلاح دولتها میشوند.
به دنبال ایجاد محدودیت در دسترسی به اینترنت نیستیم
وزیر ارتباطات در مورد سیاست دولت در راستای کاهش سرعت اینترنت بین الملل گفت: ما چنین سیاستی دنبال نمی کنیم. سیاست دولت ایجاد محدودیت در دسترسی به اینترنت و ترافیک خارجی کاربران نیست؛ معتقدیم اگر سرویسدهنده داخلی با کیفیت خدمات خود را ارائه دهد میتواند جای خود را میان کاربران باز کند؛ ما نیز از سرویس دهنده داخلی حمایت می کنیم، اما محدودیتی برای ترافیک خارجی ایجاد نمیکنیم. وی افزود: ما با توسعه پروژه فیبر نوری به دنبال افزایش سرعت هستیم و راهبردمان این است که شبکه پرسرعت امن و با کیفیت راه اندازی کنیم.
رگولاتوری موضوع سرعت و کیفیت اینترنت را پیگیری میکند
زارع پور با اشاره به ظرفیت شبکه ارتباطی کشور گفت: ما در مورد شبکه زیرساخت مشکلی نداریم و هم اکنون ۳۴ میلیون ترابیت ظرفیت شبکه ارتباطی کشور است که تا سال ۱۴۰۱، ۲۰ ترابیت یعنی ۷۰ درصد ظرفیت فعلی به این شبکه اضافه خواهد شد و در بلند مدت نیز موضوع توسعه شبکه دسترسی فیبر نوری را دنبال خواهیم کرد. از سوی دیگر ماموریت ویژه به رگولاتوری دادهایم که موضوع سرعت و کیفیت اینترنت را که حق الناس است دنبال کند. رگولاتوری نیز هر هفته جلساتی با مدیران عامل اپراتورها داشته و در حال استخراج نقاط چالش برانگیز و مشکلات برای حل کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت مسائل مربوط به اینترنت است.
وزیر ارتباطات گفت: امیدواریم با واگذاری فرکانسهای ۲۳۰۰ و ۲۴۰۰ به اپراتورها و فعال شدن این ظرفیت فرکانسی شاهد افزایش سرعت و کیفیت اینترنت باشیم؛ البته اپراتورها مشکلاتی برای نصب آنتن های BTS با شهرداری ها و موانعی برای تامین تجهیزات دارند که آنها را پیگیری میکنیم. یکی از ماموریتهایی که به رگولاتوری دادهایم، فراهم کردن زیرساختها برای استفاده از فناوری های جدید مانند 4G است. در این زمینه باید قوانین و مقررات تهیه شود.
افزایش تدریجی قیمت اینترنت
وزیر ارتباطات درباره قیمت اینترنت اظهار داشت: منظور از اصلاح تعرفه اینترنت، بر مبنای افزایش یکباره نیست بلکه افزایش تدریجی را خواهیم داشت. دوستان بخش خصوصی دنبال افزایش اعداد و ارقام بالا بودند، اما بنده مخالفت کردم و معتقدم که تعرفه باید به تدریج و پلکانی اصلاح شود تا بتوان توسعه داد. وی گفت: باید درآمد و هزینهها با هم بخواند تا شبکه توسعه پیدا کند. اگر زیرساختها توسعه نیابد دو سال دیگر در تهران نمیتوان حتی با تلفن همراه صحبت کرد.