Web Analytics Made Easy - Statcounter

تجربه زندگی هوشمند؛ خوب یا بد؟

در دنیای امروزه به دلیل پیشرفت در تکنولوژی واژه هوش مصنوعی با زندگی ما گره خورده است. خانه هوشمند نیز با هوش مصنوعی ایجاد شده که این خانه‌ها یک زندگی آرام و راحت را پدید آورده اند. زندگی هوشمند از امکانات بروزی ایجاد شده که امکاناتی همچون کنترل نور با خاموش و روشن کردن چراغ ها، ربات دیجیتالی جهت نظافت و غیره از جمله آن‌هاست. در این ساختمان‌ها از سیستم هوشمند استفاده می‌شود و در آنجا همه چیز را می‌توان از راه دور کنترل کرد. بزرگترین مزیت این خانه‌ها، امکان انجام وظیفه‌ها با استفاده از آن‌ها، به صورت خودکار است.

امکانات هوشمندسازی چیست؟

گروهی از دستگاه‌ها جهت هوشمندسازی ساختمان طراحی شده‌اند که با متصل شدن آن‌ها به یک سیستمی مانند گوشی می‌توان وسایل خانه را با موبایل کنترل کرد. در اینصورت در هر زمان و هر مکانی و در فاصله زیاد یا منزل می‌توانید نظارت وسایل را عهده دار باشید تا در صورت ایجاد مشکلی آن را رفع کنید. درب‌های هوشمند، دوربین‌های مداربسته هوشمند، دزدگیر و جاروبرقی هوشمند و غیره از جمله این امکانات هستند.

آشنایی با مزیت خانه هوشمند

با هوشمندسازی ساختمان علاوه بر اینکه در هزینه و زمان صرفه جویی می‌شود، از راه دور و با متصل شدن به اینترنت و با گوشی می‌توان امور خانه را کنترل کرد. مثلا در هر جایی هستید می‌توانید دمای خانه و نور آن را تنظیم کنید. یا می‌توانید چراغ‌ها را به گونه‌ای تنظیم کنید که در صورت نبود شما در زمان مشخصی خاموش یا روشن شوند. در ادامه در مورد مزایای خانه هوشمند صحبت خواهیم کرد.

اقتصادی بودن: کلید و پریز هوشمند در اشکال متنوع نوری موجود هستند که در مصرف انرژی صرفه جویی می‌کنند. هوشمند بودن آن‌ها به گونه‌ای است که در زمان نیاز به آن روشن می‌شوند. سیستم سرمایشی و گرمایشی نیز به همین شکل کار می‌کنند. سنسورهای حرکتی هوشمند نیز، به شکل دیجیتالی و خودکار در زمان بیرون رفتن از اتاق، چراغ‌ها را خاموش می‌کنند. سایر وسایل خانه نیز به این صورت عمل می‌کنند مثلا ترموستات رادیاتور، کرکره‌ها و سایر وسایل به شکل هوشمند کار خواهند کرد.

یکپارچگی دیگر تجهیزات: تمامی تجهیزات و دستگاه‌ها مانند تلویزیون، لباسشویی، پرده و غیره را می‌توان هوشمند کرد تا بتوان از راه دور نظارت و کنترل بهتری بر آن‌ها داشت.

امکان نظارت از راه دور: بعد از اجرای خانه هوشمند می‌توانید برنامه مورد نیاز آن را بر روی موبایل نصب کنید و در هر زمان و مکانی کنترل وسایل خود را بر عهده داشته باشید. تا از بروز حوادثی همچون آتش سوزی، سرقت و غیره جلوگیری کنید.

امکان سفارشی کردن تنظیمات: کنترل خانه هوشمند را می‌توانید طبق سلیقه خود به صورت سفارشی تنظیم کنید. مثلا دمای خانه را می‌توانید در عدد دلخواه خود تنظیم کنید. سیستم نور، صوتی و روشنایی نیز قابل تنظیم هستند.

افزایش امنیت: صاحب خانه در هر محلی که باشد، این امکان را دارد که در مورد حوادث ناگوار هر هشداری را دریافت کند. با استفاده از سیستم مدار بسته و سیستم ایمنی هوشمند می‌توانید کنترل رفت و آمد کودک خود را آسان کنید و در مواقع حساس به او کمک کنید.

کنترل وضعیت سلامتی افراد: با سیستم هوشمند این امکان برای شما فراهم می‌شود که از وضعیت و شرایط عضوی از خانواده که نمی‌توانید در کنارش باشید مطلع شوید. مثلا با دست بندهای هوشمند می‌توانید از ضربان قلب بیماری مطلع شوید.

مدیریت مصرف انرژی: با وسایلی مانند سیستم سرمایشی و گرمایشی هوشمند یا موتورخانه هوشمند می‌توانید در مصرف انرژی صرفه جویی کنید. ترموستات هوشمند طبق تغییرات دما در طی روز دمای خانه را تنظیم می‌کند. با سیستم روشنایی هوشمند نیز می‌توانید از روشن ماندن بیش از حد چراغ‌ها جلوگیری کنید.

تشخیص اعلان‌های امنیتی: اگر بیرون از خانه به سر می‌برید می‌توانید از هر عمل مشکوکی در اطراف خانه خود آگاه شوید.

عمر بیشتر وسایل الکتریکی: بر روی اجاق گاز می‌توانید حفاظ‌های هوشمند نصب کنید تا از نشت گاز اطلاع پیدا کنید و از بروز آتش سوزی و نشت گاز جلوگیری کنید. در یخچال نیز امکان نصب حسگر هوشمند وجود دارد تا از باز ماندن درب آن جلوگیری کرد تا از خراب شدن یخچال و هدر رفتن انرژی بتوان پیشگیری کرد.

جلوگیری از بروز نشتی: با نصب نوتیفیکیشن تلفن همراه می‌توانید از نشتی اطلاع پیدا کنید و از بروز حوادث پیشگیری کنید.

بخش‌های مختلف خانه هوشمند

خانه هوشمند از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده که این بخش‌ها در ارتباط با هم هستند و کار این سیستم را انجام می‌دهند. این بخش‌ها عبارتند از:

کنترل کننده مرکزی: کنترل کننده مرکزی در اصل به عنوان قلب سیستم محسوب می‌شود که بوسیله آن دیگر اجزای سیستم به هم مرتبط می‌شوند و فرمان‌ها بوسیله آن جهت اجرای وسایل مختلف ارسال می‌شوند. این سیستم مرکزی مانند بازیکن، همان خط حمله بوده که بعد از دریافت اطلاعات از دستگاه ها، کنترل همه وسایل را عهده دار است.

پروتکل‌های ارتباطی: برای اینکه قسمت‌های مختلف ساختمان به شکل هوشمند با هم مرتبط شوند، باید مسیر مشخصی ایجاد شود. این پروتکل ارتباطی، برای تمامی قسمت‌های سیستم، مسیر معینی بوده تا اطلاعات را انتقال دهد. این راه ارتباطی از نوع باسیم و بی‌سیم است.

رابط‌های کاربری: تجهیزاتی هستند که اعضای خانه با کمک آن‌ها امکان ارتباط با خانه را دارند. این ابزارها شامل ریموت کنترل دیجیتالی، تلفن همراه یا صفحه لمسی می‌شوند. با کمک آن‌ها امکان فرمان دادن به خانه هوشمند یا برنامه ریزی ساده‌تر برای شما فراهم خواهد شد.

سنسورها: تجهیزاتی هستند که می‌توانند گزارشی از رطوبت، دما، نور، دود و غیره را تهیه کنند و این گزارش‌ها را به کنترل کننده مرکزی ارسال کنند و به این صورت با استفاده از پروتکل‌های ارتباطی، فراهم کردن کارهای سناریوهایی از قبل تعیین شده را عهده دار می‌شوند. مثلا با بالا بردن دما تا مقدار معین، سیستم سرمایش به صورت اتوماتیک روشن خواهد شد.

عملگرها: از دیگر بخش‌های سیستم هوشمند محسوب می‌شوند که کار حرکت موتورهای پرده برقی، باز کردن درب پارکینگ، روشن کردن پمپ تصفیه استخر از وظیفه آنها است. به طور کل به عنوان یک حرکت دهنده به اجرای فرمان صادر شده می‌پردازند. لذا نیاز به سیگنال کنترل و منبع انرژی دارند که سیگنال کنترل همان انرژی کم بوده و جریان یا ولتاژ انرژی همان هیدرولیک یا فشار پنوماتیک یا نیروی انسانی است.

در سیستم هوشمند، عملگر، از دیمرها، رله‌ها و فرمان‌های برنامه‌نویسی تشکیل شده که با استفاده از شیر برقی، ترموستات، موتور پرده برقی، سیستم‌های صوتی و تصویری، برد الکتریکی سیستم گرمایش و سرمایش، قفل بی‌سیم و غیره اجرای فرمان‌های صادر شده از طرف مغز سیستم هوشمند را عهده دار است.

انواع خانه هوشمند

خانه هوشمند یا سیستم مدیریت ساختمان دارای دو نوع بی‌سیم و با سیم است که هر یک را معرفی خواهیم کرد:

خانه هوشمند بی‌سیم: در این نوع سیستم، احتیاجی به سیم کشی در خانه نخواهد بود و توسط امواج رادیویی، تجهیزات با هم ارتباط برقرار می‌کنند.

خانه هوشمند باسیم: تجهیزات با سیم، با سیم کشی به هم متصل می‌شوند. لذا به تابلوی مرکزی مجهز بوده‌اند که این تابلو همان مغز سیستم است، همه اطلاعات ورودی و خروجی و ماژول‌ها نیز داخل آن قرار می‌گیرند.

خلاصه

خانه هوشمند یا سیستم مدیریت ساختمان از تکنولوژی جدید در عصر حاضر است که رفاه و آسایش را برای انسان‌ها فراهم می‌کند. با وجود آن صاحب خانه در زمانی که خارج از منزل قرار دارد می‌تواند وسایل خانه را به راحتی کنترل کند. در این سیستم تجهیزاتی به شکل یکپارچه در کنار هم قرار گرفته‌اند که کنترل وسایل بوسیله آن‌ها و با موبایل صورت می‌گیرد.

لذا در صورت هوشمندسازی ساختمان، جهت انجام همزمان گروهی از اعمال، با دادن دستورهایی به سیستم‌های خانه این امکان وجود دارد که فرمان‌های لازم برای انجام آن حوادث را برنامه ریزی کرد.