در سالهای اخیر با پیشرفت روزافزون فناوری، مراکز داده در یک دوراهی حساس قرار گرفتهاند. از یکسو تقاضا برای ظرفیت رایانش، ذخیره سازی و ارتباطات رشد چشمگیری را تجربه میکند. از سویی دیگر، فشارهای تجاری و اقتصادی، سازمانها را مجبور میکند تا امکانات موجود را حفظ کنند، فعالیتها را ساده کنند و هزینهها را به شدت کاهش دهند. بنابراین چگونه میتوانید به این خواسته های متناقض رسیدگی کنید و ظرفیت مرکز داده خود را افزایش دهید و در عین حال هزینهها را کاهش دهید؟ یکی از اصلیترین و پرهزینهترین موضوعات، بحث سرمایش مراکز داده است که بخش زیادی از مصرف توان را به خود اختصاص میدهد. بنابراین با بهینهسازی سرمایش میتوان هزینههای برق، هزینههای مالکیت و ساخت مراکز داده را به شکل قابل توجهی کاهش داد. پیش از این به ضرورت سرویس و نگهداری سیستم سرمایش CRAC / CRAH اشاره شد، یکی دیگر از بهترین شیوهها برای افزایش راندمان سرمایش در رکهای متراکم، استفاده از تجهیزاتی به نام Rear Door Heat Exchanger هاست.
Rear Door Heat Exchanger (RDHx) چیست؟
این تجهیزات به درب پشت رکهای صنعتی متصل میشوند. آب سرد (یا در برخی مدلها، گاز مبرد) از طریق لولههایی به کویل طراحی شده در RDHx تزریق میشود. فنهای تجهیزاتی که بر روی رکها سوار شدهاند (مانند سرورها) هوای داغ ایجاد شده را از میان کویل خنک RDHx عبور میدهند. بدین ترتیب گرمای تجهیزات را به آب منتقل کرده و هوای خنک از RDHx خارج میشود. آب گرم شده دوباره به چیلری که خارج از محوطه رکها تعبیه شده، برمیگردد و در آنجا خنک میشود و چرخه ادامه مییابد.
در شکل زیر میتوانید روند سرمایش داخل رک را مشاهده کنید. 1) ابتدا هوای محیط از جلوی رکها وارد میشود. 2)سرورها دمای هوای در حال عبور را افزایش میدهند. 3) هوای گرم با برخورد به RDHx سرد میشود، بدین ترتیب گرمای داخل رک به آب سرد (یا گاز مبرد) منتقل میشود و هوای خنک خارج میشود.
در صورتی که مبرد سرمایش مایع باشد، به آن CW (Chilled Water) و در صورتی که مبرد گاز باشد، به آن DX (Direct Expansion) گفته میشود.
گسترش روزافزون استفاده از RDHx
این روش این روزها به یکی از روشهای پرطرفدار در سرمایش مراکز داده تبدیل شده است. علت این موضوع این است که تجهیزات RDHx:
1) فضای اضافی اشغال نمیکنند (ضخامت دربها فقط 20 تا 35 سانتیمتر است).
2) قابلیت اجرا با تکنولوژی های سرمایش آبی و گازی
3) مصرف انرژی تا 60 درصد نسبت به روش CRAC کاهش مییابد.
4) کاهش هزینههای قابل توجه در مالکیت مرکز داده