Web Analytics Made Easy - Statcounter
کامپیوتر کوانتومی IBM

تراشه کوانتومی جدید IBM نمی‌تواند توسط ابررایانه‌های کلاسیک شبیه‌سازی شود

IBM اعلام کرد که گام بزرگی به سمت رایانش کوانتومی عملی برداشته است. روز دوشنبه، این شرکت از Eagle، یک پردازنده کوانتومی 127 کیوبیتی رونمایی کرد. آی‌بی‌ام ادعا می‌کند که این اولین پردازنده‌ای است که نمی‌تواند توسط یک ابرکامپیوتر کلاسیک شبیه‌سازی شود. برای درک معنای آن، این شرکت می‌گوید برای شبیه‌سازی Eagle به بیت‌های کلاسیک بیشتری نسبت به اتم‌های موجود در هر انسان روی این سیاره نیاز دارید! IBM این پیشرفت را به طراحی جدیدی نسبت می‌دهد که اجزای کنترلی پردازنده را در چندین سطح فیزیکی قرار می‌دهد، در حالی که کیوبیت‌ها روی یک لایه قرار دارند. این طرحی است که شرکت می‌گوید امکان افزایش قابل توجهی در قدرت محاسباتی را فراهم می‌کند.

IBM Eagle Processor
پردازنده کوانتومی Eagle

یکی از جنبه‌های Eagle که شرکت در حال حاضر درباره آن صحبت نکرده است، حجم کوانتومی است. این معیار که توسط خود IBM ابداع شده است، تلاش می‌کند تا عملکرد یک کامپیوتر کوانتومی را با نگاهی کلی به بخش‌های مختلف آن اندازه‌گیری کند. این جنبه نه تنها کیوبیت‌ها را در نظر می‌گیرد، بلکه نحوه تعامل آن‌ها با یکدیگر را نیز در نظر می‌گیرد. هر چه حجم کوانتومی بیشتر باشد، کامپیوتر کوانتومی توانایی بیشتری در مقابله با مسائل دشوار دارد.

IBM Eagle processor layers
تراشه کوانتومی Eagle یک تراشه چندسطحی است

جری چاو، مدیر واحد توسعه سیستم سخت‌افزار کوانتومی آی‌بی‌ام، می‌گوید: «اولین پردازنده 127 کیوبیت ایگل ما به‌عنوان یک سیستم اکتشافی در آی بی ام کلود برای اعضای منتخب شبکه کوانتومی در دسترس است. سیستم‌های اکتشافی به معنی دسترسی زودهنگام به آخرین فناوری‌های ماست و بنابراین ما هنوز زمان کارکرد یا سطح خاصی از عملکرد قابل تکرار را که با حجم کوانتومی اندازه‌گیری می‌شود تضمین نمی‌کنیم».

بدون دانستن حجم کوانتومی پردازنده Eagle، به سختی می توان گفت که این تراشه دقیقاً چگونه با آنچه قبلاً وجود دارد مقایسه می‌شود. در اکتبر گذشته، هانیول ادعا کرد که سیستم مدل H1 دارای حجم کوانتومی 128 با تنها 10 کیوبیت متصل است. در اوایل سال میلادی، IBM یک سیستم 27 کیوبیتی با حجم کوانتومی پیشروی آن زمان یعنی 64 را معرفی کرد. واضح است که پردازنده جدید این شرکت قدرتمند است، اما کیوبیت‌ها تمام داستان را در اینجا بیان نمی‌کنند.

نکته قابل توجه در مورد Eagle این است که IBM ادعای برتری کوانتومی ندارد. به گفته این شرکت، این گامی به سوی آن نقطه عطف است، اما پردازنده هنوز در نقطه‌ای نیست که بتواند مشکلاتی را که کامپیوترهای کلاسیک قادر به حل آن نیستند، حل کند. در سال 2019، گوگل هنگامی که (به طور خلاصه) ادعا کرد که با سیستم Sycamore خود به این موفقیت دست یافته است، جنجال برانگیخت. در آن زمان، IBM ادعاهای شرکت را «غیرقابل دفاع» خواند که بر اساس این واقعیت است که گوگل کامپیوتر را برای حل یک معادله خاص ساخته است.

IBM از ماه آینده Eagle را در دسترس اعضای منتخب شبکه کوانتومی خود قرار خواهد داد.