از آنجایی که ویندوز 11 هنوز در روزهای اولیه خود است، از زمان عرضه آن در مهرماه، بسیاری از افراد، حین ارتقاء و پس از آن با مشکلاتی مواجه شدهاند. (در صورتی که هنوز به ویندوز 11 بروزرسانی نکردهاید، ویدیوی آموزش نصب ویندوز ۱۱ را ببینید)
در این مقاله تمامی مشکلات مرسوم ویندوز 11 بررسی و راهکارهای لازم تا زمان رفع مشکل توسط مایکروسافت، شرح داده میشود. ما در آینده بر نگارشهای بعدی ویندوز 11 نظارت خواهیم کرد و در صورت بروز هرگونه مشکل مرسوم، سعی میکنیم راه حل را پیدا کرده و این راهنما را بروزرسانی کنیم.
بررسی مشکلات نصب ویندوز ١١ و راهکارهای آن
اگر در نصب ویندوز 11 از طریق ابزار بروزرسانی ویندوز 10 با مشکل مواجه شدید، جای نگرانی نیست. ویندوز 10 دارای یک عیب یاب داخلی است که میتواند به شناسایی مشکل سیستم عامل کمک کند. علاوه بر آن، این ابزار میتواند برنامه Windows Update را ریست کند.
برای انجام این کار، منوی استارت را باز و روی نماد تنظیمات در سمت چپ کلیک کنید. روی Update & Security و سپس Troubleshoot کلیک کنید. در ادامه روی Windows Update و سپس Run the troubleshooter کلیک و دستورالعملها را دنبال کنید و اگر عیبیاب راهکاری پیدا کرد، روی “Apply this fix” کلیک کنید.
حداقل سیستم مورد نیاز ویندوز ١١ را بررسی کنید
برای نصب ویندوز 11 یا اطمینان از اجرای صحیح آن، باید مطمئن شوید که رایانه شما با حداقل سیستم مورد نیاز ویندوز 11 مطابقت دارد:
- پردازنده: 1 گیگاهرتز یا سریعتر با حداقل دو هسته در یک پردازنده سازگار 64 بیتی یا SoC
- رم: 4 گیگابایت
- فضای ذخیره سازی: 64 گیگابایت
- سیستم عامل: UEFI، قابلیت بوت ایمن (Secure Boot)
- پشتیبانی از TPM (مخفف Trusted Platform Module) ورژن 2.0
- کارت گرافیک: DirectX 12 یا جدیدتر با درایور WDDM 2.0
- صفحه نمایش: 720p، حداقل 9 اینچ
- اتصال اینترنت و حساب مایکروسافت: Windows 11 Home به یک اتصال اینترنتی فعال و یک حساب مایکروسافت برای تکمیل راهاندازی اولیه نیاز دارد.
این ویژگیها، حداقل مشخصات مورد نیاز برای اجرای ویندوز 11 هستند، اما برای تجربه مناسب ویندوز 11، توصیه میکنیم آن را روی دستگاهی قدرتمندتر نصب کنید. به خصوص رم 4 گیگابایتی برای ویندوز ۱۱ کم است و توصیه نمیکنیم ویندوز 11 را روی دستگاهی با رم کمتر از 8 گیگابایت اجرا کنید.
بررسی سازگاری ویندوز ١١
در صورتی که سیستم شما حداقل مشخصات ذکر شده در بالا را داراست، باید با استفاده از نرم افزار اختصاصی مایکروسافت یک تست انجام دهید تا از سلامت سیستم خود برای نصب ویندوز 11 مطمئن شوید.
برای اجرای تست سلامت سیستمعامل، ابتدا باید برنامه PC Health Check مایکروسافت را دانلود و نصب کنید.
پس از نصب، برنامه را اجرا کنید.
اگر سیستم شما سازگار باشد، یک پاپآپ با این مضمون که “This PC will run Windows 11” دریافت خواهید کرد.
ویندوز ١١ به دلیل TPM پشتیبانی نمیشود
در صورتی که بررسی کننده ارتقاء ویندوز 11 مایکروسافت به شما بگوید که رایانه شما پشتیبانی نمیشود، اما شما مطمئن هستید که تمام الزامات دیگر را برآورده میکند، باید بایوس خود را بررسی و TPM را فعال کنید.
TPM تراشه کوچکی است که از دسترسی دیگران به اطلاعات شما در هنگام سرقت یا گم شدن دستگاه جلوگیری میکند.
تقریباً هر CPU مدرنی با قابلیت پشتیبانی TPM ارائه میشود. اگر CPU اینتل دارید، باید به TPM سوئیچ کنید و برای AMD باید PSP fTPM را در بایوس بررسی کنید. پس از اتمام، می توانید برنامه بررسی سلامت مایکروسافت را برای تأیید وضعیت اجرا کنید. این تغییر باید به ویندوز 11 اجازه نصب دهد.
با انجام مراحل زیر می توانید وضعیت پشتیبانی TPM را در خرید رایانه شخصی خود بررسی کنید:
- کلید Windows + R را فشار دهید
- وقتی کادر ظاهر شد، tpm.msc را تایپ کنید تا پنجره Trusted Platform Module Management باز شود
- به دنبال پنجره فرعی با عنوان TPM Manufacturer Information بگردید و قسمت مشخصات نسخه را بررسی کنید تا ببینید دستگاه شما دارای چه نسخه TPM است.
اگر رایانه شما دارای TPM 2.0 نیست، هنگام تلاش برای نصب با یک پیام خطایی مواجه می شوید که می گوید رایانه شما نیازهای سیستم ویندوز 11 را برآورده نمی کند. اگر همچنان اصرار دارید که ویندوز 11 را نصب کنید، راهکاری برای دور زدن الزامات TPM وجود دارد، اما این کار فقط باید توسط افرادی انجام شود که از خطرات ناشی از آن مطمئن هستند.
حافظه درایو ویندوز را خالی کنید
همانند سیستمعاملهای قبلی، ویندوز 11 برای دانلود و نصب موفقیت آمیز به مقدار مشخصی فضای هارد دیسک نیاز دارد. اگر هارد دیسک اصلی شما (جایی که ویندوز 10 نصب شده، معمولاً درایو C) تقریباً پر شده است، هنگام تلاش برای نصب ویندوز 11 با مشکلاتی مواجه خواهید شد.
ویندوز 11 به 64 گیگابایت فضای ذخیره سازی نیاز دارد. بنابراین، اگر نصب ویندوز 11 با شکست مواجه شد، اولین کاری که باید انجام دهید این است که فضای درایو خود را در Windows Explorer بررسی کنید. اگر فضای خالی آن پر شده، در کادر جستجو “Disk Clean-up” را در تسکبار تایپ کنید و درایو سیستم (معمولا درایو C) را انتخاب کنید.
روی «OK» کلیک کنید؛ سپس تیک باکسهای فایلهایی را که میخواهید حذف کنید، انتخاب کنید. به یاد داشته باشید که حذف آنها باید به دقت انجام شود، پس از پاک کردن نمیتوانید آنها را بازیابی کنید. برای حذف فایلها روی «OK» سپس «Delete files» کلیک کنید. اگر میخواهید فضای بیشتری ایجاد کنید، روی Clean up system files کلیک کنید.
نرمافزار آنتیویروس را غیرفعال کنید
داشتن نرم افزار آنتی ویروس مطمئنا مفید است، اما گاهی اوقات هنگام نصب ویندوز 11 میتواند مشکلاتی را ایجاد کند.
اگر نرم افزار آنتی ویروس نصب کردهاید، قبل از نصب ویندوز 11، آن را غیرفعال کنید. پس از اتمام نصب، باید آن را فعال کرده و به طور معمول از آن استفاده کنید.
حتی ممکن است لازم باشد نرم افزار را به طور موقت حذف کنید. فقط مطمئن شوید که پس از نصب موفقیت آمیز ویندوز جدید، آن را دوباره نصب کنید.
مشکلات کلی حین کار با ویندوز ١١ و راهکارهای آن
اینترنت پس از ارتقاء به ویندوز ١١ کند شده است
از سوی تعدادی از کاربران گزارش شده که پس از نصب ویندوز 11 افت عملکرد Wi-Fi را تجربه کردهاند.
در این موارد استریم فیلمها، استفاده از VPN و مرور کلی اینترنت کند شده و به نظر میآید این مشکل تنها بر سیستم افرادی که از سخت افزار Intel Killer استفاده میکنند به وجود آمده است.
مایکروسافت از وجود این مشکل آگاه است و اعلام کرده در بهروزرسانیهای جدید این مشکل حل میشود.
تا آن زمان، شما میتوانید از یک دانگل وایفای اکسترنال، استفاده کنید یا اگر از کارت شبکه Intel Killer استفاده میکنید، فعلا از ارتقا صرفنظر کنید.
جستجو در منوی استارت ویندوز ١١ امکان پذیر نیست
در حال حاضر برای برخی کاربران مشکلی در نوار جستجوی منوی استارت جدید وجود دارد که از تایپ در آن جلوگیری میکند. با این که راههای دیگری برای انجام جستجو در ویندوز 11 وجود دارد، اما برای هر کسی که از سیستمعاملهای قبلی به این کار عادت داشته باشد، تغییر این عادت دشوار است.
مایکروسافت نیز این مشکل را پذیرفته و اعلام کرده که باز کردن پنجره Run به شما امکان میدهد دوباره در نوار جستجو تایپ کنید. میتوانید این کار را با زدن کلیدهای Win+R روی صفحهکلید انجام دهید، و زمانی که ظاهر شد، آن را ببندید، در واقع نیازی به تایپ یا اجرای چیزی ندارید. با باز کردن و بستن برنامه Run مشکل کادر جستجو حل میشود!
محیط File Explorer همچنان شبیه ویندوز ١٠ است
برخی از افراد شاکی هستند که از زمان ارتقاء به ویندوز 11، File Explorer همچنان مانند ویندوز 10 به نظر میرسد. این در واقع پوستهای است که طراحی قدیمیتر ویندوز 10 را تکرار میکند، اما مشخص نیست که چرا در ویندوز برخی از کاربران، تم کلاسیک را به صورت پیشفرض انتخاب میشود.
خوشبختانه برای این مشکل، یک راه حل ساده وجود دارد:
- در بالای فایل اکسپلورر، روی “View” کلیک کنید.
- در سمت راست گزینهی Options را انتخاب کنید و به تب “View” بروید.
- اکنون باید لیستی را مشاهده کنید. به دنبال گزینهی Launch folder windows in a separate process بگردید. مطمئن شوید که تیک کادر کنار آن را بردارید.
- تغییرات را اعمال کنید. اکنون فایل اکسپلورر باید اتوماتیک مجددا راهاندازی شود.
اکنون پس از راهاندازی فایل اکسپلورر، باید طراحی ویندوز 11 را در فایل اکسپلورر مشاهده کنید.
بخش ویجتها در تسکبار خالی است
برد ویجتها بخش جدیدی در ویندوز 11 است که به شما امکان دسترسی سریع به اطلاعات، مانند وضعیت آب و هوا، اخبار و رویدادهای تقویم و تسکهای شما را میدهد (با فشار دادن Windows + W روی صفحهکلید میتوان آن را باز کرد).
با این حال، برخی افراد متوجه شدهاند که برد ویجت خالی به صورت پیشفرض خالی است.
برای رفع این مشکل، روی آیکون کاربر در گوشه سمت راست بالای صفحه ویجتها کلیک کنید، سپس روی Sign Out کلیک کنید.
سپس، دوباره وارد اکانت مایکروسافت خود شوید تا ویجتها ظاهر شوند.
مشکلات حافظه رم در ویندوز ١١
گزارشهایی وجود دارد که نشان میدهد وقتی کاربران «فایل اکسپلورر» را در ویندوز 11 میبندند، میزان رم اشغال شده توسط این برنامه باقی میماند و باعث کمبود حافظه رم و در نهایت باعث کند شدن سیستم عامل میشود.
مایکروسافت هنوز این مشکل را تایید نکرده است، اما یک راه حل وجود دارد. فایل اکسپلورر را مجددا راهاندازی کنید (در تسک منیجر، Windows Explorer را به عنوان یک فرآیند میبینید، و اگر روی آن کلیک کنید، یک دکمه Restart در پایین سمت راست وجود دارد)، یا این که کلاً کامپیوتر خود را راهاندازی مجدد کنید.
در Task Manager همچنین میتوانید ببینید که فایل اکسپلورر چقدر حافظه رم مصرف میکند.
منوی استارت ویندوز ١١ پاسخگو نیست
برخی از کاربران اعلام کردهاند که منوی استارت پس از ارتقاء به ویندوز 11 دیگر کار نمی کند.
اگر هنگام استفاده از ویندوز 11 این اتفاق افتاد، کامپیوتر خود را مجددا راهاندازی (Restart) کنید. در صورتی که بدون منوی استارت قادر به انجام این کار نیستید، میتوانید این کار را با سوئیچ به دسکتاپ با فشردن کلید Windows + D روی صفحه کلید و سپس فشار دادن Alt + F4 انجام دهید. پنجرهای ظاهر میشود، گزینه “Restart” را انتخاب کنید و روی “OK” کلیک کنید.
اگر منوی استارت پس از راهاندازی مجدد همچنان کار نمیکند، ممکن است لازم باشد از ابزارهای DISM (Deployment Image Service and Management) و SFC (System File Checker) استفاده کنید.
برای انجام این کار، Windows + R را فشار دهید تا کادر Run باز شود و عبارت cmd را داخل آن تایپ کنید.
سپس، Ctril + Shift + Enter را فشار دهید تا Command Prompt با سطح دسترسی Administrator باز شود.
در Command Prompt موارد زیر را وارد کنید:
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
با این کار، این ابزار باید هر گونه فایل آسیب دیده را پاک کند و این پروسه ممکن است کمی طول بکشد.
پس از اتمام فرایند، متن زیر را در Command Prompt وارد کنید:
sfc /scannow
Enter را روی صفحه کلید خود فشار دهید؛ با این کار ابزار SFC شروع به اسکن میکند تا تمام فایلها سالم باشند. پس از اتمام این فرایند، منوی استارت باید دوباره کار کند.
اگر با انجام این کار هم منوی استارت همچنان نمیکند، روش دیگر این است که برخی از افراد با ایجاد یک حساب کاربری جدید وارد ویندوز شده و بدین ترتیب، مشکل را برطرف کردهاند. البته این روش چندان ایده آل نیست و امیدواریم که مایکروسافت به زودی راهکار سادهای برای این مشکل ویندوز 11 منتشر کند.
عملکرد ضعیف ویندوز ١١ با پردازندههای AMD
یکی از شایعترین مشکلات ویندوز 11 مربوط به کامپیوترهای گیمینگ دارای پردازندههای AMD است و کاربران بسیاری اعلام کردهاند که پس از نصب سیستم عامل جدید شاهد افت 15 درصدی عملکرد بازی بودهاند.
بدیهی است که این یک نگرانی بزرگ است، به خصوص که مایکروسافت در حال تبلیغ بود که ویندوز 11 چقدر برای بازی خوب خواهد بود. خبر خوب این است که مایکروسافت و AMD از همان ابتدا سخت در حال کار برای حل این مشکل بودهاند که اکنون درایور آن در دسترس است.
دو فایل اصلاحی در وب سایت AMD وجود دارد. اولی به رفع مشکلی میپردازد که در آن تاخیر حافظه کش L3 در برخی از برنامهها افزایش مییابد. برای این مشکل مایکروسافت بروزرسانی جدید ویندوز 11 به نام KB5006746 را منتشر کرده است که باید آن را دانلود و نصب کنید. میتوانید این کار را از طریق برنامه Windows Update در ویندوز 11 انجام دهید.
AMD همچنین یک درایور چیپست منتشر کرده است که در آن مشکل پردازندههای 8 هستهای و بالاتر که به دلیل رشتههای برنامهریزی نادرست دچار افت عملکرد شده بودند را برطرف کرده است.