Web Analytics Made Easy - Statcounter

برای شروع یادگیری لینوکس باید چه کار کنیم؟

لینوکس چیست ؟

لینوکس یک سیستم‌عامل رایگان و متن‌باز مبتنی بر سیستم‌عامل Unix است. این سیستم‌عامل در سال 1991 توسط لینوس توروالدز به‌عنوان دانشجوی علوم رایانه در فنلاند ارائه شده است. هدف او، ساخت سیستمی رایگان و متن‌باز به‌عنوان جایگزین سیستم‌عامل Unix بوده است. لینوکس سیستم‌عاملی قدرتمند، انعطاف‌پذیر، پایدار و پرکاربرد است که توسط میلیون‌ها نفر در سراسر جهان استفاده می‌شود. لینوکس بیشتر برای حافظه‌های اصلی طراحی‌شده و در بیشتر شرکت‌ها و دانشگاه‌ها از آن استفاده می‌شود. خوب است بدانید لینوکس در میان مهندسان نرم‌افزار از محبوبیت بیشتری برخوردار است.

لینوکس را از کجا شروع کنیم؟ مراحلی که باید برای یادگیری لینوکس طی کنید، عبارت‌اند از:

۱. یک توزیع لینوکس را انتخاب کنید

انواع مختلف توزیع لینوکس هر کدام با ویژگی‌ها و مشخصات خاص خود وجود دارند. برخی از مشهورترین توزیع‌ها شامل Ubuntu,Debian,Fedora,CentOS و Arch Linux هستند. شما باید توزیعی را انتخاب کنید که با اولویت‌ها و نیازهای شما همخوانی داشته باشد.

۲. لینوکس را در رایانه خود نصب کنید

با انتخاب توزیع مورد نظر خود، آن را بر روی رایانه خود نصب کنید. می‌توانید لینوکس را در سیستم‌عامل کنونی خود نصب کنید و یا آن را کاملاً، جایگزین کنید. بسیاری از توزیع‌ها، برنامه‌های نصب ساده‌ای دارند که شما را در کل فرآیند نصب، راهنمایی می‌کنند.

۳. خط فرمان را بیاموزید

خط فرمان، ابزار قدرتمندی برای تعامل و استفاده از لینوکس است. شما می‌توانید وظایف مختلفی را مانند مدیریت فایل‌ها، نصب نرم‌افزار و پیکربندی سیستم انجام دهید. شما باید فرمان‌ها و مفاهیم اصلی خط فرمان مانند پیمایش دایرکتوری‌ها، ایجاد فایل‌ها و اجرای برنامه‌ها را بیاموزید.

۴. از رابط‌های گرافیکی استفاده کنید

هرچند که خط فرمان برای یادگیری هر چه‌بهتر لینوکس ضروری است، بسیاری از توزیع‌ها، رابط‌های گرافیکی را نیز پیشنهاد می‌کنند تا استفاده از این برنامه ساده‌تر شود. شما باید چگونگی استفاده از این رابط‌ها را جهت اجرای وظایف معمول مانند جستجوی وب، مدیریت فایل‌ها و پیکربندی تنظیمات یاد بگیرید.

۵. زبان‌های برنامه‌نویسی را بیاموزید

لینوکس پلتفرم مشهوری برای توسعه است، بنابراین یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی مفید خواهد بود. این زبان‌ها به شما کمک می‌کنند تا وظایف خود را خودکارسازی کنید، برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های متفاوتی را بسازید و در پروژه‌های متن‌باز مشارکت کنید.

  1. زبان پایتون: این زبان برنامه‌نویسی سطح بالا جهت خودکار سازی و اسکریپت در محیط‌های لینوکس استفاده می‌شود. پایتون دارای کتابخانه‌ها و فریم‌ورک‌های بزرگی است و انتخاب بسیار مطلوبی برای کاربران لینوکس است.
  2. پرل: پرل، یک زبان اسکریپت قدرتمند برای مدیریت سیستم و توسعه وب در محیط‌های لینوکس محسوب می‌شود. پرل، دارای پشتیبانی منظم و قدرتمندی است و غالباً برای پردازش متن و مدیریت داده استفاده می‌شود.
  3. روبی: روبی یک زبان برنامه‌نویسی پیشرفته محسوب می‌شود. روبی دارای سینتکس کامل و دقیقی است و از کتابخانه‌ها و فریم‌ورک‌های زیادی برخوردار است و انتخاب مناسبی برای کاربران لینوکس محسوب می‌شود.
  4. بش: بش نیز زبان شل اسکریپت است که برای خودکارسازی وظایف و نگارش اسکریپت سیستم‌ها در لینوکس استفاده می‌شود. اسکریپت‌های بش غالباً برای وظایف مدیریت سیستم مانند خودکارسازی بکاپ‌ها، مدیریت حساب‌های کاربری و پیکربندی تنظیمات سیستم استفاده می‌شوند.

5-زبان C: زبان C کاربرد گسترده‌ای برای برنامه‌نویسی سیستم شامل توسعه کرنل لینوکس دارد. این زبان امکان مدیریت مستقیم حافظه را فراهم کرده و دسترسی به منابع سیستم را مهیا می‌کند.

هر یک از این زبان‌ها دارای نقاط قوت و ضعف مختص خود هستند و انتخاب هر کدام بستگی به نیازهای خاص پروژه شما دارد.

۶. منابع آموزشی را مطالعه کنید

لینوکس دارای منابع پژوهشی گسترده‌ای در فضای آنلاین است. می‌توانید منابع و راهنمای آموزشی در مورد توزیع و هر نوع اپلیکیشن مورد استفاده را به‌منظور یادگیری پیرامون ویژگی‌ها و قابلیت‌های آن‌ها مطالعه کنید. همچنین فیلم‌ها و ویدئوهای متنوعی در مورد مراحل مختلف آموزش لینوکس در پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی وجود دارند.

۷. در دوره‌ها و کلاس‌های مفید شرکت کنید

دوره‌ها و کلاس‌های زیادی چه به‌صورت حضوری و چه در فضای آنلاین وجود دارند. همچنین سایت‌های مختلفی، آموزش لینوکس را چه به زبان فارسی و همچنین به زبان انگلیسی ارائه می‌کنند.

۸. مفاهیم امنیت را فرابگیرید

لینوکس دارای ویژگی‌های امنیتی داخلی زیادی مانند مجوزهای فایل، فایروال‌ها و SELinux است. می‌توانید جهت تسلط بیشتر بر لینوکس، مفاهیم امنیتی و بهترین راهکارها را برای تأمین امنیت سیستم لینوکس بیاموزید.

۹. محیط لینوکس دسکتاپ را بیاموزید

بسیاری از توزیع‌های لینوکس، محیط‌های دسکتاپ متفاوتی را مانند GNOME، KDE و XFCE ارائه می‌کنند. محیط‌های مختلف دسکتاپ را بررسی کنید و محیطی را انتخاب کنید که با نیازها و اولویت‌های شما سازگار است.

۱۰. مفاهیم شبکه را یاد بگیرید

لینوکس دارای قابلیت‌های قدرتمند شبکه شامل پشتیبانی شبکه TCP/IP، فایروال‌ها و سرویس‌های شبکه است. می‌توانید مفاهیم مفیدی را در مورد شبکه و چگونگی پیکربندی شبکه در لینوکس بیاموزید.

۱۱. در مورد مدیریت بسته بیاموزید

توزیع‌های لینوکس از مدیران بسته برای نصب و مدیریت نرم‌افزار استفاده می‌کنند. در مورد مدیر بسته توزیع خود و چگونگی استفاده از آن به‌منظور نصب و به‌روزرسانی نرم‌افزار، مطالب بیشتری را بیاموزید.

۱۲. به یک جامعه تخصصی بپیوندید

لینوکس دارای جامعه پویایی از کاربران و توسعه‌دهندگانی است که علاقه زیادی به کمک و اشتراک‌گذاری دانش خود دارند. شما می‌توانید به تالارهای گفتگو، لیست‌های پیام و گروه‌های رسانه‌های اجتماعی برای اتصال با کاربران دیگر لینوکس بپیوندید و از تجربیات آن‌ها استفاده کنید.

۱۳. تمرین، تمرین، تمرین

یادگیری لینوکس، زمان‌بر بوده و نیازمند تمرین زیادی است. شما باید زمان منظمی را به تمرین دستورات، پیکربندی‌ها و برنامه‌های مختلف، اختصاص دهید. شما می‌توانید بر روی پروژه‌هایی مانند ساخت یک وب سرور یا ایجاد یک محیط دسکتاپ سفارشی جهت استفاده از مهارت‌های خود، کار کنید.

سخن پایانی

لینوکس ابزاری پرکاربرد است که یادگیری آن مستلزم تمرین و ممارست زیادی است. شما جهت یادگیری لینوکس باید ابتدا توزیع مورد نظر خود را که با خواسته‌های شما همخوانی داشته باشد، انتخاب کنید. سپس لینوکس را در رایانه خود نصب کنید و مفاهیم اصلی خط فرمان و سیستم فایل را بیاموزید. علاوه براین، جهت یادگیری یک زبان برنامه‌نویسی، به یک گروه یا جامعه تخصصی لینوکس ملحق شوید و راهنمای آموزشی متنی و تصویری زیادی را جهت یادگیری لینوکس، مطالعه و مشاهده کنید. بدون تردید با تعهد زیاد نسبت به یادگیری لینوکس، می‌توانید به‌تمامی مفاهیم این ابزار پرکاربرد، مسلط شوید.