در حالی که ایالات متحده و چین در رقابت شدید برای فناوری نوظهور هوش مصنوعی هستند، برای جلوگیری از بروز حوادث فاجعه بار، روز سه شنبه اولین گفتگوهای سطح ارشد را در مورد خطرات هوش مصنوعی در ژنو برگزار خواهند کرد.
یک مقام ارشد دولت بایدن هفته گذشته به خبرنگاران گفت: «ما روی این موضوع تمرکز کردهایم که هر دو طرف ریسک و ایمنی را در اینجا تعریف کنند.»
این مقام دولت گفت که ست سنتر، معاون نماینده وزارت امور خارجه در امور فناوری حیاتی و نوظهور، و تارون چابرا، مدیر ارشد فناوری و امنیت ملی در شورای امنیت ملی، رهبری هیئت آمریکایی را بر عهده خواهند داشت.
چین توسط مقامات وزارت خارجه و کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی، آژانس مرکزی برنامهریزی اقتصادی نمایندگی خواهد شد.
«هوش مصنوعی» در رقابت دو قدرت جهانی، ایالات متحده و چین به چشم میخورد و هر دو دولت آن را در اولویت قرار دادهاند. الگوریتمهای محاسباتی پیچیده آن میتوانند به یک کشور در زمینههای متنوعی مانند جنگ، خروجی اقتصادی و ایجاد محصولات فرهنگی برتری دهند. هوش مصنوعی همچنین میتواند برای کمپینهای نشر اکاذیب و حملات سایبری نیز مورد سوءاستفاده قرار گیرد.
هوش مصنوعی برای ارتشها و سازمانهای اطلاعاتی جذابیت خاصی دارد، زیرا پتانسیل آن در جستجوی دادههای خام در حدود چند ثانیه نسبت به توانایی یک انسان در طول عمرش است. مقامات میگویند که جنگهای آینده به طور فزایندهای با هوش مصنوعی انجام میشود که به تصمیمگیریهای پیچیده در لحظه کمک میکند.
دولت بایدن در ماه اکتبر تحریمهایی را علیه چین اعمال کرد که هدف آن کاهش سرعت توسعه هوش مصنوعی از طریق محدود کردن دسترسی چین به تراشههای پیشرفته، مغز سیستمهای محاسباتی است. تنشهای آمریکا و چین در ماه گذشته هم تشدید شد چرا که بایدن قانون ممنوعیت پلتفرم اجتماعی «تیک تاک» در صورت عدم فروش به یک خریدار غیرچینی را امضا کرد.
لیو پنگیو، سخنگوی سفارت چین در بیانیهای گفت که گفتوگو بین ایالات متحده و چین در مورد هوش مصنوعی نه تنها بر آینده این دو کشور، بلکه سایر کشورها نیز تأثیر خواهد داشت.
وی گفت: «دو طرف مسئولیت دارند تا در گفتگوی صریح شرکت کنند.»
مقامات دولت بایدن انتظارات برای نتایج ملموس مذاکرات را کاهش دادند و گفتند که آنها به دنبال انتشار بیانیه مشترک یا همکاری با چین در زمینه تحقیقات هوش مصنوعی نیستند.
یکی از مقامات این ایده که تحریمهای آمریکا علیه چین ممکن است دوباره مورد بازبینی قرار گیرد را رد کرد و گفت که واشنگتن درباره «اقدامات امنیت ملی» مذاکره نخواهد کرد.
توسعه هوش مصنوعی چین همچنان از ایالات متحده عقب است، اما شرکت های فناوری پیشرفته آن مانند هواوی ، علی بابا و بایدو پیشرفتهای چشمگیری در این زمینه داشتهاند. با این حال چین ممکن است در جنبههای خاصی مانند فرآیند برچسبگذاری دستی دادهها که برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی استفاده میشود، به دلیل هزینههای نیروی کار کمتر این کشور، برتری محسوسی نسبت به آمریکا داشته باشد.
گراهام وبستر و رایان هاس، محققین حوزه هوش مصنوعی، میگویند که این گفتگوها میتواند درک مشترک بهتری از آنچه به منزله استفاده نظامی مجاز از هوش مصنوعی است و توافقاتی در مورد اینکه چه نوع دادههایی را میتوان در سراسر مرزها برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی به اشتراک گذاشت، ایجاد کند.
مقامات دولتی نگفتهاند که آیا این گفتگوها درباره تیک تاک یا هواوی، غول مخابراتی مستقر در چین که با تحریمهای آمریکا مواجه شده است، صحبت خواهد کرد. هر دو شرکت در سالهای اخیر به الگوریتمهای هوش مصنوعی دست پیدا کردهاند.
صرفاً حفظ یک خط ارتباطی باز ممکن است در حال حاضر نتیجه مذاکرات کافی باشد. با تشدید بی اعتمادی و خصومت، مقامات هر دو طرف میگویند جلوگیری از جنگ سرد واقعی – چه در اثر هوش مصنوعی و چه از تحرکات انسانی – باید اولویت سیاست دو کشور باشد.
اصطلاح «هوش مصنوعی» به دهه 1950 برمیگردد و تحقیقات در مورد رایانههای هوشمند به گذشته دور بازمیگردد. با این حال این الگوریتمها تا سال 2015 به سطح جدیدی از پیچیدگی رسیدند، زمانی که بخش دیپمایند شرکت گوگل از یک برنامه هوش مصنوعی رونمایی کرد که میتوانست برترین بازیکنان جهان Go را شکست دهد، یک بازی کلاسیک چینی که یکی از پیچیدهترین بازیهای استراتژیک محسوب میشود.
در دولت اوباما، شورای ملی علم و فناوری در سال 2016 گزارشی را تهیه کرد که در آن هوش مصنوعی به عنوان یک تمرکز استراتژیک معرفی شد و به آژانسهای فدرال توصیه کرد سرمایهگذاری خود را در این فناوری افزایش دهند و از کشورهای رقیب مراقبت کنند. چین طرح ملی خود را در سال 2017 تنظیم کرد و هدف آن این بود که تا سال 2030 به یک رهبر جهانی در هوش مصنوعی تبدیل شود.
راهاندازی ChatGPT در سال 2022 این مسابقه توسعه هوش مصنوعی را در معرض دید عموم قرار داد، این چت بات این موضوع را به وضوح نشان داد که هوش مصنوعی چقدر پیشرفته و مفید شده است. بایدن در ماه اکتبر یک فرمان اجرایی هوش مصنوعی صادر کرد و تلاشهای کل دولت را آغاز کرد تا اطمینان حاصل کند که ایالات متحده همچنان رهبر جهان در این فناوری است.
حتی با وجود اینکه هوش مصنوعی نویدهای نوآورانه بسیار زیادی دارد، یکی از خطراتی که مقامات دولتی آن را نگرانکننده میدانند، پتانسیل هک شدن ذخایر عظیم دادههای متصل به الگوریتمهای هوش مصنوعی توسط دشمنان است. خطر دیگر حوادث نظامی به دلیل عملکرد نادرست سیستم های خودکار است.
همچنین انواع سؤالات اخلاقی مختلفی وجود دارد زیرا دولتها دقیقاً تصمیم میگیرند که سیستمهای هوش مصنوعی را برای چه کاری برنامهریزی کنند و چه میزان از خطا مجاز باشد. به عنوان مثال سوءاستفاده ارتش اسرائیل از الگوریتمهای هوش مصنوعی برای شناسایی افراد به عنوان اهداف بمباران غزه، در هفته های اخیر واکنشهای فراوانی ایجاد کرده است.