هالوک گورگون، رئیس صنایع دفاعی ترکیه (SSB) روز جمعه مدعی شد که جنگنده بومی نسل پنجم این کشور با نام کان، پرواز افتتاحیه خود را به زودی انجام خواهد داد.
کان که اخیراً به طور عمومی رونمایی شد، یکی از مهمترین پروژههای تاریخ ترکیه است. این هواپیمای جنگی اولین بار در باند فرود آمد و اولین آزمایش خود را پس از روشن کردن موتورهایش برای اولین بار در اواسط ماه مارس با موفقیت انجام داد.
گورگون میگوید که آنها قصد دارند تولید انبوه آن را از سال 2028 آغاز کنند و به دنبال اطمینان از این هستند که کان از یک موتور بومی و ساخت ترکیه بهره ببرد.
هدف از تولید این جت، جایگزینی ناوگان قدیمی F-16 در فرماندهی نیروی هوایی است که قرار است از دهه 2030 استارت بخورد. این پروژه در سال 2016 آغاز شد.
جنگنده کان، میتواند ترکیه را به یکی از معدود کشورهای دارای زیرساخت و فناوری برای تولید هواپیمای جنگی نسل پنجم تبدیل کند.
گورگون میگوید که ترکیه در حال حاضر کار بر روی ساخت یک جت جنگنده حتی پیشرفتهتر را آغاز کرده است.
وی خاطرنشان کرد: کان یک هواپیمای نسل پنجم است و در حال حاضر روی نسخه نسل ششم آن کار میکنیم و باید به کار روی آن ادامه دهیم.
گورگون افزود:«هواپیمای نسل پنجم با نامرئی بودن و رادارگریز بودن تعریف میشود، جایی که تمام زیرسیستمها و سنسورها ادغام شدهاند. نسل ششم جنگندهها شامل ادغام با هوش مصنوعی خواهد بود.»
صنعت دفاعی ترکیه به دلیل تحریمهای متعدد غرب دچار دگرگونیهای مختلفی شده است. در طول 20 سال گذشته، این تحول با هدف کاهش وابستگی خارجی به سلاحهای غربی از طریق ابتکارات مهندسی نوآورانه و فناوریهای توسعه یافته داخلی انجام شده است.
این حرکت باعث توسعه طیف وسیعی از سکوهای هوایی، زمینی و دریایی داخلی شد و در نهایت به کاهش وابستگی خارجی ترکیه به دفاع از حدود 80 درصد در اوایل دهه 2000 به حدود 20 درصد امروز کمک کرد.
گورگون گفت که واردات صنایع دفاعی شامل زیرسیستمها و پلتفرمهای مختلف است اما او بر عزم دولت ترکیه برای تضمین خودکفایی در آینده نزدیک تاکید کرد.
قابلیتهای سکوی دفاعی ترکیه که به رهبری پهپادهای نظامی آن هدایت میشود، در سال ۲۰۲۳ تقاضای بیسابقهای را ایجاد کرد که منجر به افزایش صادرات به بیش از ۵/۵ میلیارد دلار (۱۶۵/۵۲ میلیارد لیر) شد که نسبت به رکورد قبلی ۴/۴ میلیارد دلاری در سال ۲۰۲۲ افزایش داشت.
در سال گذشته بیش از یک سوم صادرات نظامی این کشور، توسط شرکت بایکار، سازنده پهپاد رزمی معروف ترکیه بایراکتار TB2 انجام شد.