همان طور که می دانید محصولات تخت فولادی که با نام های ورق و شیت نیز شناخته می شوند، انواع مختلفی دارند، اما تولید ورق فولادی در تمامی کارخانجات در ابتدا یک فرآیند یکسان دارد. به طوری که ابتدا باید سنگ معدنی آهن را از معادن مخصوص استخراج کرده و سپس به کارخانجات فولادسازی مخصوص انتقال دهند. در آن جا تحت عملیات های احیا مستقیم و غیر مستقیم، قالب سازی و ریخته گری، شمش های فولادی تولید می شوند و سپس با برشکاری آن ها در سایز های مشخص اسلب یا تختال برای تولید ورق فولادی تولید می شود.
در مرحله بعدی اسلب یا تختال تحت فرآیند نورد گرم قرار می گیرند که شامل چند مرحله اصلی می باشد. ابتدا قطعات مستطیلی شکل اسلب از کوره های پیش گرم عبور کرده و به دمای حدود 1200 درجه سانتی گراد می رسند. سپس اکسیدهای سطح آن ها در واحد پوسته شکن عمودی زدوده شده و به این ترتیب وارد خط نورد می شوند.
خط نورد شامل یک سری غلتک های رفت و برگشتی می باشد که سبب کاهش ضخامت اسلب ها تا میزان مورد نیاز می گردد. این مرحله ممکن است دو یا چند بار صورت گیرد، اما پس از آن ورق های سیاه یا فولادی تولیدی تحت آزمایش های فراوان قرار گرفته و همزمان در واحد کولینگ دمای آن ها کاهش می یابد. سپس بسته به تولید کارخانه به صورت رول یا شیت در آمده و بسته بندی می شوند.
کاربرد ورق فولادی
ورق های فولادی هر کدام بسته به خواصی که دارند، کاربردهای به سزایی را حتی در زندگی روزمره ما و وسایلی که با آن ها سر و کار داریم، به خود اختصاص می دهند. از این رو دسته بندی این فلزات شامل سه نوع ورق گرم یا سیاه، ورق سرد یا روغنی و ورق های پوشش دار نظیر گالوانیزه، رنگی و قلع اندود می باشد.
از سوی دیگر ورق های پوششی می توانند به سایر محصولاتی نظیر ورق های عرشه فولادی، شیروانی در فرمینگ های مختلف و مقاطعی نظیر پروفیل و … تبدیل شوند. با این وجود در مورد کاربردهای اصلی ترین ورق فولادی یعنی سیاه بسته به گرید های مختلف ST37، ST52، A516، ST44 و … می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- تجهیزات شهرسازی و جاده سازی نظیر ساخت گاردریل، تابلوهای علائم و …
- سیستم تعلیق خودروها، قطعات اتومبیل نظیر اگزوز، تجهیزات موتور و …
- ساخت انواع مخزن های حمل و نگهداری که برای سیالات مهم مورد استفاده قرار می گیرند.
- تولید مخازن تحت فشار به خصوص در صنایعی نظیر پتروشیمی
- تجهیزات نفت و گاز
- لوله های تأسیساتی و لوله های انتقال نفت و گاز
- انواع پروفیل ها در ساختمان سازی نظیر پروفیل های قوطی یا بسته و باز مانند U، C، Z، نبشی و ناودانی
- قطعات ساختمان سازی نظیر تیرآهن، پلیت، داربست و …
- ساخت ماشین آلات صنعتی و عظیم
- بالابرها و جرثقیل های ساختمانی
- سدسازی و پل سازی
- سازه های فلزی سنگین
- سایر ورق های فولادی نظیر سرد و پوششی
عوامل مؤثر بر قیمت ورق سیاه
به صورت کلی عوامل مؤثر بر نرخ این فلزات به دو دسته اصلی مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی می شوند. مواردی که به صورت غیر مستقیم بر قیمت ورق سیاه مؤثر هستند، شامل هزینه استخراج سنگ آهن، نوع سنگ و کانی داخل آن، انرژی مورد نیاز برای احیا و هزینه های حمل و نقل مواد اولیه، استاندارد مد نظر برای تولید گرید محصول و عناصر تشکیل دهنده می باشند.
نرخ و انرژی مورد نیاز برای انجام تمامی این عملیات ها در نهایت بر نرخ ورق های گرم مؤثر می باشد، اما در این بین یک سری عوامل به صورت کاملاً مستقیم بر این موضوع اثرگذار می باشند که در زیر به شرح اختصاری آن ها پرداخته شده است:
- قیمت دلار و ارزهای جهانی: در زمان واردات و صادرات مواد اولیه نیمه نهایی فولادی در کشور، نرخ دلار و ارزهای جهانی به عنوان معیار و ملاک اصلی در نظر گرفته می شود و با افزایش آن ها شاهد بیشتر شدن نرخ ورق گرم نیز هستیم.
- کارخانه تولیدکننده: شرکت های تولیدکننده ورق سیاه در کشور بسیار هستند، اما از آنجایی که این محصول از نظر ضخامت به دو دسته نازک بار و ضخیم بار تقسیم بندی می شود، محصول نهایی برخی از تولیدکنندگان از نظر دقت ابعادی، کیفیت سطح و گرید اولویت هستند؛ از این رو قیمت بیشتری را برای ورق سیاه در نظر می گیرند.
- نوع کاربری: کاربردهای ورق سیاه در نرخ آن ها مؤثر می باشد. به طور مثال اگر نیاز به یک ورق سیاه ضخیم بار با ابعاد دقیق و در قالب شیت فابریک داشته باشیم، طبیعتاً این محصول باید تحت استانداردهای خاص، گریدهای مخصوص و همچنین دقت ابعادی بالا تولید شود. از این رو وزن و قیمت بالاتری خواهد داشت.
تفاوت ورق سیاه با سایر ورق های فولادی
بیشترین تفاوت ورق سیاه با سایر ورق های فولادی در شکل ظاهری و ابعاد می باشد. این محصول از طریق فرآیند نورد گرم تولید شده و در نتیجه رنگی کدر و مات و همچنین سطحی زبر را به خود اختصاص داده است؛ زیرا حرارت بسیار زیادی به آن اعمال می شود. این در صورتی است که هدف از تولید ورق های سرد یا روغنی، تولید ورقی با کیفیت از نظر سطح، با خواص بهبود یافته و ظاهری درخشان و صیقلی می باشد. ورق های گالوانیزه، رنگی و قلع اندود نیز سطحی صیقلی با رنگ های مختلف و درخشان را به خود اختصاص می دهند.
از دیگر تفاوت های محصولات گرم با سایر ورق های فولادی نیز می توان به محدوده ابعادی اشاره داشت. این فلزات در بازه ضخامتی 2/1 تا 100 میلی متر، عرض های 600 تا 4500 میلی متر و طول های 1 تا 12 متری تولید می شوند؛ در صورتی که سایر ورق ها نظیر روغنی و پوششی نهایتاً در بازه ضخامتی 3/0 تا 4 میلی متر و عرض های 1000 تا 1500 میلی متر عرضه می گردند.
سومین موضوعی که می توان در بخش تمایزهای ورق سیاه و سایر ورق های فولادی به آن اشاره داشت، تنوع در تولید گریدهای مختلف و در نتیجه گستردگی کاربرد می باشد. ورق های سیاه در انواع گریدهای معمولی، صنعتی، آلیاژی، دریایی، آتش خوار و … برای صنایع و مصارف خاص تولید می شوند. در صورتی که سایر ورق های فولادی بیشتر در گریدهای تجاری و کششی تولید شده و از این نظر تنوع زیادی ندارند. بیشترین کاربرد ورق های سیاه صنعتی می باشد، اما ورق های سرد و پوششی برای مصارف عمومی و با حساسیت بالا بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
تولید کنندگان ورق سیاه در کشور
در نهایت باید گفت تولیدکنندگان ورق سیاه در کشور ما به دو دسته تقسیم بندی می شوند. برخی از آن ها ورق های سیاه را به صورت نازک بار در بازه ضخامتی 2/1 تا 15 میلی متر تولید می کنند و درنتیجه محصولات خود را به صورت رول عرضه می کنند؛ در صورتی که برخی از تولیدکنندگان ورق سیاه را به صورت ضخیم بار در ضخامت 15 میلی متر به بالا تولید کرده و به شکل شیت های فابریک با طول و عرض مشخص عرضه می نمایند. با این وجود تولیدکنندگان ورق سیاه در کشور شامل شرکت های زیر هستند:
- شرکت فولاد مبارکه اصفهان: برترین تولیدکننده ورق سیاه در کشور شناخته می شود که انواع گریدها را در محدوده نازک بار تولید می کند.
- شرکت فولاد گیلان: از دیگر تولیدکنندگان ورق سیاه نازک بار به شمار می رود که محصولات خود را در گریدهای معمولی و مورد نیاز برای تولید لوله و پروفیل عرضه می کند.
- مجموعه اکسین خوزستان: یکی از تولیدکنندگان ورق های سیاه ضخیم بار و آلیاژی در کشور می باشد که محصولات خود را به صورت شیت فابریک مطابق با سفارش مشتری تولید می نماید.
- مجموعه فولاد کاویان: قدیمی ترین کارخانه تولیدی ورق سیاه ضخیم بار در کشور شناخته می شود، اما تنها گریدهای معمولی و صنعتی را عرضه می کند.
- شرکت نورد و لوله اهواز: از تولیدکنندگان نازک بار ورق سیاه به شمار می آید و محصولات آن بیشتر برای لوله سازی مورد استفاده قرار می گیرند.
- مجموعه فولاد اصفهان: از کارخانجات تولیدی ورق سیاه ضخیم بار به شمار می آید و محصولات خود را به شکل شیت فابریک عرضه می کند.
- شرکت فولاد خرم آباد: این مجموعه نیز ورق سیاه ضخیم بار را با کیفیت بالایی در اختیار مصرف کنندگان و تولیدکنندگان صنایع مختلف قرار می دهد.
سایت metalsdepot.com درباره ورق های فولادی می نویسد:
Hot Rolled Steel Sheet – (ASTM A1011 CS Type B) Hot Rolled Steel Sheets are the most economical steel sheets available for a wide variety of applications and projects. Having a slightly grainy surface, its ideal for painting. Popular uses for Hot Rolled Steel Sheet include: all general fabrication, equipment panels, tool boxes, hoppers, drip pans, etc.
ترجمه
ورق فولادی نورد گرم – (ASTM A1011 CS نوع B) ورق های فولادی نورد گرم اقتصادی ترین ورق های فولادی موجود برای کاربردها و پروژه های مختلف هستند. با داشتن سطح کمی دانه دانه، برای نقاشی ایده آل است. کاربردهای رایج برای ورق فولادی نورد گرم عبارتند از: کلیه تولیدات عمومی، پانل های تجهیزات، جعبه ابزار، قیف ها، تابه های قطره ای و غیره.
سایت آهن اینفو درباره ورق های سیاه فولادی می نویسد:
ورق سیاه به دو صورت نازک بار و ضخیم بار توسط کارخانجات تولید کننده، عرضه می شود. به طور معمول شیت های گرم در بازه ضخامتی 2/1 تا 15 میلی متر، محصولات گرم نازک بار و از 15 میلی متر تا 100 میلی متر، ضخیم بار شناخته می شوند. لازم به ذکر است ضخامت های بالاتر از 15 میلی متر، به صورت شیت های فابریک با طول و عرض دقیق توسط کارخانجات برشکاری شده و عرضه می گردند.
با این وجود هر چه ضخامت ورق سیاه بیشتر باشد، کاربردهای گسترده تر، وزن و قیمت بیشتری را به خود اختصاص می دهد؛
منبع :
https://www.ahaninfo.ir/products/%D9%88%D8%B1%D9%82-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D9%87
سایت Alibaba درباره ویژگی ها و مشخصات ورق های فولادی می نویسد:
Properties to Consider When Buying Steel Sheet
Strength is the first property to consider when buying a stainless steel sheet. The tensile strength of steel sheets is essential for applications requiring high strength and durability. Steel sheets should also have certain flexibility to ensure they can bend and flex without cracking or breaking.
The level of corrosion resistance is also an essential factor to consider, especially for outdoor or industrial applications. For applications requiring welding, selecting a readily weldable steel sheet is crucial.
The design of the patterns can also be crucial. Some common patterns include expanded metal sheets, perforated metal sheets, diamond plate sheets, or corrugated metal sheets.
ترجمه
ویژگی هایی که در خرید ورق فولادی باید در نظر گرفت
استحکام اولین ویژگی است که هنگام خرید ورق فولادی ضد زنگ باید در نظر گرفته شود. استحکام کششی ورق های فولادی برای کاربردهایی که به استحکام و دوام بالا نیاز دارند ضروری است. ورق های فولادی همچنین باید انعطاف پذیری خاصی داشته باشند تا اطمینان حاصل شود که می توانند بدون ترک خوردن یا شکستن خم شوند.
سطح مقاومت در برابر خوردگی نیز یک عامل اساسی است که باید در نظر گرفته شود، به ویژه برای کاربردهای خارجی یا صنعتی. برای کاربردهایی که نیاز به جوشکاری دارند، انتخاب یک ورق فولادی با قابلیت جوش آسان بسیار مهم است.
طراحی الگوها نیز می تواند بسیار مهم باشد. برخی از الگوهای رایج شامل ورق های فلزی منبسط شده، ورق های فلزی سوراخ دار، ورق های الماسی یا ورق های فلزی راه راه هستند.
منیع :
https://www.alibaba.com/showroom/steel-sheet.html
توجه! این مطلب یک رپورتاژ آگهی است و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده نگارش شده است.
آی تی جو مسئولیتی در قبال صحت و سقم محتوای تبلیغاتی ندارد.