Web Analytics Made Easy - Statcounter

رضا قربانی: با اختلالات فعلی شبکه، اینترنت حرفه‌ای هم مصداق ندارد

رضا قربانی، رئیس کمیسیون فین‌تک نصر تهران: اینترنت، اینترنت است و اینترنت حرفه‌ای و غیرحرفه‌ای، ملی و غیرملی، صیانت شده و نشده نداریم. این گونه اصطلاحات ابداع شده، هیچ‌گونه مصداق بیرونی ندارند

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران، در چند سال اخیر و به ویژه از شهریور ماه سال گذشته، همواره وضعیت دسترسی به اینترنت در کشور با تغییراتی همراه بوده است. نگاه حاکمیت با نگاه مردم و بخش خصوصی، در مورد دسترسی به اینترنت، فاصله معناداری با یکدیگر دارند. به طوری که اخیراً صحبت‌های معاون علمی رئیس‌جمهور و استفاده از عبارت «اینترنت حرفه‌ای» با اعتراضات زیادی مواجه شده است.

معاون علمی رئیس‌جمهور: بعضی از استارتاپ‌ها خواستار «اینترنت حرفه‌ای» هستند

اخیراً «روح‌الله دهقانی فیروزآبادی»، معاون علمی‌ و فناوری رئیس‌جمهور، در مراسمی گفته است که اینترنت با سطح دسترسی متفاوت یک راه‌کار و راهبرد میانی برای وضعیت موجود اینترنت در کشور است. او که اخیرا از اینترنت «حرفه‌ای» یاد کرده است، آن را خواسته بسیاری از «خود بچه‌های استارتاپی» می‌داند. موضوعی که بسیاری از جمله خود استارت‌آپ‌ها آن را هم‌ردیف اینترنت طبقاتی می‌دانند و به آن معترضند.

سازمان نصر تهران حامی دسترسی مردم به اینترنت بدون محدودیت است

در این میان سازمان نصر تهران همواره حامی دسترسی مردم به اینترنت بدون محدودیت بوده است. در این زمینه می‌توان به نامه حسین اسلامی، رئیس هیأت مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران خطاب به عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در 11 بهمن ماه سال گذشته اشاره کرد.

اسلامی در این نامه ضمن مخالفت با محدودیت و طبقاتی کردن اینترنت، گفته بود: «پس از محدودیت‌های ایجاد شده در دسترسی به اینترنت، اخبار واصله، اشاره به درخواست دسترسی برخی نهادها، دستگاه‌ها، شرکت‌های نرم‌افزاری و… به اینترنت بدون فیلتر دارد. مستحضرید که این سازمان، مخالف محدودیت‌های اعمال شده چند ماه اخیر است و آن را به نفع کسب‌وکارهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات نمی‌داند. علاوه بر آن، این سازمان معتقد است که بهم خوردن بی‌طرفی شبکه و وجود سطوح دسترسی مختلف کسب‌وکارها به اینترنت، بر هم زننده تعادل بازار است.»

حالا بار دیگر سخنان معاون علمی‌ و فناوری رئیس‌جمهور درباره وضعیت اینترنت خبرساز شده است. او که حالا از اصطلاح جدیدی برای اینترنت طبقاتی استفاده می‌کند. یعنی «اینترنت حرفه‌ای» و آن را خواسته «خود بچه‌های استارتاپی» ذکر کرده است، بدون آن که نام و نشانی از این «بچه‌ها» ذکر شود.

اصطلاحاتی از قبیل اینترنت طبقاتی، ملی و حرفه‌ای مصداق ندارند

«رضا قربانی» عضو هیأت مدیره سازمان نصر تهران و رئیس کمیسیون فین‌تک در این باره می‌گوید: قبلا از اینترنت حرفه‌ای با اصطلاحات دیگری مانند «اینترنت طبقاتی»، «اینترنت ملی» و «شبکه ملی اطلاعات» یاد می‌شد. واقعیت این که اینترنت، اینترنت است و حرفه‌ای و غیرحرفه‌ای، ملی و غیرملی، صیانت شده و نشده نداریم. ما برای اینترنت مواردی مانند سرعت دسترسی به شبکه یا برخی فاکتورهای دیگر را داریم. این گونه اصطلاحات ابداع شده، هیچ گونه مصداق بیرونی ندارند.

معماری شبکه اینترنت به دلیل دستکاری‌ها، اختلال دارد

او معتقد است: منظور از اینترنت حرفه‌ای این است که ما اینترنت را فیلتر و محدود می‌کنیم؛ پس از آن برای برخی جاها این محدودیت‌ها را قائل نمی‌شویم. واقعیت این است که مسئله اصلی اینترنت امروز ایران اختلالات پیوسته‌ای است که در شبکه وجود دارد و بر این باورم با وجود این اختلالات پیوسته حتی اگر بخواهیم و یا یک منطقه را تعیین کنیم که در آنجا این اختلالات وجود نداشته باشد، این مسئله ممکن نیست. چرا؟ چون معماری و شبکه اینترنت کشور به دلیل دست‌کاری‌های پیوسته‌ای که در آن صورت می‌گیرد، به صورت مداوم دچار اختلال است.

در کجای دنیا همه پیام‌رسان‌های یک کشور در یک دیتاسنتر متمرکز شده‌اند؟

قربانی می‌گوید که در حال حاضر معماری اینترنت کشور دچار مشکل است: آن‌ها می‌خواهند دسترسی VPNها را محدود کنند، با این روشی که پیش می‌رود بر این باورم که ارائه اینترنت بدون محدودیت در یک منطقه خاص امکان‌پذیر نیست. به عنوان مثال مدتی پیش سرورهای همه پیام‌رسان‌های ایرانی که تقریبا در یک نقطه متمرکز شده‌اند، به صورت همزمان و به دلیل قطعی برق از کار افتاد. در کجای دنیا اتفاق می‌افتد که همه پیام رسان‌ها را در یک جا متمرکز کنند که چنین اتفاقی برای آنها بیفتد.

با اختلالات اینترنت کشور، این راه‌حل‌ها تنها اتلاف وقت است

رئیس کمیسیون فین‌تک سازمان نصر تهران تاکید می‌کند: این تصور که به برخی جاها اینترنت بدهیم، شدنی نیست؛ چون همان گونه که عنوان شد اینترنت کشور دچار اختلال است و تا زمانی که رویکرد اصلی را تغییر ندهیم و دسترسی آزاد به اینترنت را فراهم نکنیم، این راه‌حل‌ها تنها اتلاف وقت است.