در هند، نیاز به زیرساخت مراکزداده به طور تصاعدی در حال افزایش است، زیرا با افزایش استفاده از خدمات ابری در این کشور، مصرف داده ها توسط نیم میلیارد کاربر فعال به سطوح بی سابقه ای رسیده است. در نتیجه، هند به یکی از بازیگران اصلی صنعت مرکزداده در منطقه آسیا و اقیانوسیه تبدیل شده است.
گزارشی از JLL India نشان می دهد که صنعت مرکزداده در هند، طی سه سال آتی برای توسعه زیرساخت ها به اندازه شش میلیون فوت مربع، 3.7 میلیارد دلار سرمایه گذاری احتیاج دارد. این مرکز همچنین گفت: چشم انداز این صنعت در هند به دلیل وابستگی فزاینده به فناوریهای دیجیتال، راه اندازی 5G، دستگاههای مرتبط با اینترنت اشیا، پذیرش ابر و محلی سازی دادهها همچنان رو به تکامل و رشد است.
همچنین جالب است بدانید که سال گذشته مصرف برق صنعت مرکزداده در هند، از بازارهای اصلی اروپا و ایالات متحده پیشی گرفت و با توجه به اینکه این صنعت همچنان در حال رشد و توسعه است، انتظار میرود مصرف برق نیز به طور تصاعدی افزایش یافته و از ظرفیت فعلی 447 مگاوات به 1007 مگاوات تا سال 2023 برسد. در حال حاضر، هند 1 الی 2 درصد از بازار جهانی مرکزداده را در اختیار دارد.
براساس گزارش شرکت تحلیلگر هندی Crisil، از سال 2016 این صنعت در هند رشد سالانه 25 الی 30 درصدی را به ثبت رسانده و این رشد سالانه در سال 2019 به مرز 1 میلیارد دلار رسیده است.
صنعت مرکزداده هند عمدتا در چهار شهر بمبئی، دهلی، بنگلور و چنای متمرکز شده که 60 درصد از کل زیرساخت مراکزداده و بیش از 75 درصد ظرفیت بار فناوری اطلاعات هند را در برمیگیرد. جالب است بدانید بمبئی به تنهایی 40 درصد از کل ظرفیت مراکزداده تجهیز و نصب شده را در اختیار دارد. منطقه آسیا و اقیانوسیه تا سال 2025 نیمی از بازار کولوکیشن جهانی را در اختیار خواهد داشت که توسط بازارهای نوظهور بزرگ مانند هند هدایت میشود. بمبئی و پونا به عنوان بازار فرصت های کلیدی در هند نامگذاری شده اند.
حمایت دولت هند، یکی از دلایل پیشرفت و توسعه
یکی از اصلی ترین دلایل رشد و توسعه صنعت مرکزداده و زیرساخت های آن در هند، سیاستگذاری دولت هند و تدوین خط مشی تامین تجهیزات و سرمایه گذاری های (داخلی و خارجی) مورد نیاز بوده است.
وزیر الکترونیک و فناوری اطلاعات هند گفت: بر اساس این سیاست، دولت «شرایط زیرساختی مناسب» را برای مرکزداده فراهم میکند و آن را با صنایع زیرساختی مانند راه آهن، جادهها و برق برابر و چه بسا امروزه مهمتر می دانند. همچنین در این شرایط تعبیه شده ی جدید، حاکمیت روند استفاده از اعتبار بلند مدت وام دهندگان داخلی و بین المللی را تسهیل مینماید. اساساً، این سیاست و حمایت های دولت کسب مجوز برای ایجاد مراکزداده در هند را ساده میکند.
علاوه بر این، آجای پراکاش دبیر وزارت الکترونیک و فناوری اطلاعات هند گفت: دولت بر روی طرح ایجاد مراکزداده فوق مقیاس برای جذب سرمایه گذاری ها به سمت هند مشغول فعالیت است. او هدف از این طرح را افزایش ظرفیت زیرساخت های اکوسیستم مرکزداده موجود برای توسعه پهپاد ها، آماده سازی زیرساخت هوش مصنوعی و ارائه سرویس های پردازش ابری دانست.
نام های بزرگ به سوی صنعت پررونق مرکزداده در هند
با توجه به همه گیری کرونا و پیشرفت برق آسای تکنولوژی، به طور کلی سرمایه گذاری بر روی صنعت مرکزداده در مقیاس جهانی افزایش یافته است. از سال 2008 صنعت مرکزداده هند نزدیک به 977 میلیون دلار سرمایه خصوصی و استراتژیک جذب کرد، که نزدیک 40 درصد آن به تنهایی در دوره ژانویه تا سپتامبر 2020 به این صنعت در هند تزریق شده است.
شرکتهایی مانند Yotta Infrastructure، NTT-Netmagic، STT GDC India، Sify Data Centers، CtrlS و دیگران در حال ایجاد قطب های مراکزداده در هند هستند و در چند سال آتی شاهد ورود بازیگران جدیدتری مانند Adani Group، Colt DCS، گروه Ascendas-Singbridge و دیگر شرکت های بزرگ منطقه و جهان به سمت بازار نوظهور هند خواهیم بود.
همچنین بیشتر شرکتهای بزرگ فناوری اطلاعات در حال همکاری با شرکتهای مخابراتی محلی برای گسترش حضور خدمات ابری خود هستند. به عنوان مثال، آمازون با همکاری Airtel در تلاش برای فروش خدمات AWS به مشتریان خود در هند است و مایکروسافت با Jio Platforms همکاری مشترکی برای گسترش دامنه خدمات آفیس 365 و سایر خدمات مرتبط در هند ایجاد کرده است.
هند در حال حاضر دارای 126 دیتاسنتر عمومی (کولوکیشن یا فوق مقیاس) با وسعت بیش از 7.5 میلیون فوت مربع و ظرفیت IT Load تجمعی بیش از 590 مگاوات است. این مراکزداده عمومی عمدتاً توسط 53 بازیگر تملک یافته و یا اداره میشوند. البته قریب به 95 درصد از کل این ظرفیت تنها در دست 12 بازیگر برتر در هند متمرکز شده است.
پی نوشت آی تی جو:
– آشنایی با فرصت های موجود در بازار منطقه جهت بهره برداری
– از دست رفتن و استفاده رقبا از فرصت های سودآور موجود در منطقه در صورت عدم برنامه ریزی و اقدام به موقع ایران
– نقش کلیدی حاکمیت در اتخاذ سیاست های کلان حمایتی، تامین تسهیلات زیرساختی، تسهیل شرایط و رفع موانع سرمایه گذاری و …
– فرصت گسترش همکاری های تجاری و ارزی بخش خصوصی در حوزه خدمات مشاوره، طراحی، نظارت، تامین، ساخت و نگهداری مراکزداده
– استفاده از ظرفیت همکاری بانک های ایرانی و هندی، گشایش اعتبار اسنادی(علی رغم تحریم ها)، تامین ارز مورد نیاز از محل قرارداد نفت در برابر روپیه ایران و هند و …
– لزوم تعامل و همکاری بازیگران اصلی: سازمان فناوری اطلاعات، سازمان نظام صنفی رایانه ای، اتاق بازرگانی، وزارت صمت و …