پس از اینکه ایالات متحده محدودیتهای صادراتی جدیدی را با هدف محدود کردن توانایی پکن برای تولید سیستمهای نظامی پیشرفته اعلام کرد، ارزش سهام شرکتهای تراشهسازی چین به شدت کاهش یافت.
دفتر صنعت و امنیت وزارت بازرگانی ایالات متحده، روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد:«قوانین فراگیر به این معنی است که شرکتها اگر میخواهند نیمهرساناهای پیشرفته محاسباتی یا تجهیزات تولیدی مرتبط را به چین بفروشند، باید برای مجوز اقدام کنند.
این قوانین که از این ماه اجرایی میشود، تلاشهای قبلی ایالات متحده برای محدود کردن دسترسی شرکتهای چینی به فناوریهای کلیدی را گسترش میدهد.
شایان ذکر است، این تغییرات همچنین بدین معناست که شرکتهای خارجی نیز در صورت استفاده از ابزارهای آمریکایی برای تولید تراشههای رده بالا برای فروش به چین، به مجوز نیاز خواهند داشت.
ایالات متحده اعلام کرده است که از 21 اکتبر تا آوریل سال آینده مجوز موقت اعطا می کند تا به مشاغل اجازه دهد برخی از محصولات با فناوری پیشرفته را در چین برای استفاده در خارج از کشور تولید کنند.
سهام تراشهسازهای چینی سقوط کرد
بزرگترین سازنده تراشه چین، شرکت بین المللی تولید نیمه هادی (SMIC)، بعدازظهر دوشنبه در هنگ کنگ، در بحبوحه فروش گسترده، 3 درصد کاهش یافت.
سهام شرکت نیمه هادی Hua Hong حدود 9٪ کاهش یافت و شرکت Shanghai Fudan Microelectronics تا بعد از ظهر دوشنبه با سقوط بیش از 20٪ مواجه شد.
سهام تراشهسازان آمریکایی Nvidia و AMD در سشنهای معاملاتی روز جمعه سقوط کرد زیرا نگرانیها در مورد کاهش تقاضا باعث افت این شرکتها شد.
بر اساس متن رسمی به زبان انگلیسی، مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در یک نشست خبری آخر هفته گفت: «ایالات متحده از اقدامات کنترل صادرات برای مسدود کردن و سرکوب عمدی شرکتهای چینی سوء استفاده کرده است».
او گفت: «چنین رویه ای در تضاد با اصل رقابت منصفانه و قوانین تجارت بین المللی است. این نه تنها به حقوق و منافع مشروع شرکتهای چینی آسیب میرساند، بلکه به منافع شرکتهای آمریکایی نیز لطمه میزند.»
مائو به هیچ طرحی برای اقدامات متقابل چینی اشاره نکرد.
زنجیره تامین نیمههادی جهانی بسیار تخصصی است. تنها تعداد کمی از شرکتها پیشرفتهترین فناوریها را دارند، در حالی که چین بهشدت روی بازیگران داخلی سرمایهگذاری کرده است تا بتواند ادامه دهد.
شرکت تولید نیمه هادی تایوان بر ظرفیت تولید پیشرفته ترین نیمه هادی های جهان تسلط دارد. ASML مستقر در هلند تنها شرکتی در جهان است که قادر به ساخت ماشینهای بسیار پیچیده است که برای تولید پیشرفتهترین تراشهها مورد نیاز است.
از سوی دیگر، شرکتهای آمریکایی مانند Lam Research، KLA و Applied Materials پیشروان صنعت ابزارهای مورد نیاز برای ساخت تراشه هستند.
ارزیابی خسارات ناشی از جنگ فناوری چین و آمریکا
باید دید محدودیت های جدید ایالات متحده چقدر بر تجارت بینالملل آسیب می زند.
دولت ایالات متحده قبلاً شرکتهای چینی Huawei و SMIC را در لیست سیاه قرار داده بود که تامینکنندگان را ملزم میکند قبل از فروش به آنها مجوز دریافت کنند.
به گزارش رویترز، اما تامینکنندگان این دو شرکت سال گذشته مجوزهایی برای انجام تجارت به ارزش میلیاردها دلار دریافت کردند.
دفتر صنعت و امنیت ایالات متحده تخمین زده است که آخرین تغییرات قوانین به این معنی است که سالانه حداقل 1600 درخواست مجوز جدید دریافت خواهد کرد.
به گزارش رویترز، یک مقام ارشد دولت آمریکا روز پنجشنبه در یک نشست خبری گفت که همکاری بینالمللی نیز برای ایجاد محدودیت بر چین مورد نیاز است.
این مقام در این گزارش گفت: «ما تشخیص میدهیم که اگر سایر کشورها به ما نپیوندند، کنترلهای یکجانبهای که اعمال میکنیم به مرور زمان کارایی خود را از دست خواهند داد و اگر رقبای خارجی تحت کنترلهای مشابه نباشند، خطر آسیب رسیدن به رهبری ایالات متحده در فناوری وجود دارد..»
سفارت ایالات متحده در پکن به درخواست CNBC برای اظهار نظر در مورد این گزارش پاسخ نداد.