چکیده خبر
تصمیم جمهوری آفریقای مرکزی برای پذیرش بیت کوین به عنوان ارز قانونی برای بسیاری تعجب آور بود، اما دولت این کشور استدلال می کند که این اقدام، آینده مالی مستقلی را برای این کشور تضمین میکند.
جمهوری آفریقای مرکزی پس از السالوادور تبدیل به دومین کشوری شد که بیت کوین را به عنوان ارز قانونی قبول میکند. مردم این کشور غنی از ذخایر معدنی به عنوان یکی از فقیرترین کشورهای جهان شناخته میشوند و نزدیک به یک دهه جنگ داخلی، بسیاری از نقاط این کشور را ویران کرده است.
به همین دلیل خبر به رسمیت شناخت بیت کوین توسط آفریقای مرکزی، باعث تعجب بسیاری از افراد شد و برخی کارشناسان این موضوع را مرتبط با تغییر تمایل سیاسی این کشور از فرانسه به روسیه و کنار زدن «فرانک آفریقای میانه» میدانند.
مطمئناً در پایتخت این کشور، بانگی، مشاغلی مانند مغازهها یا کافهها بیت کوین را به عنوان روش پرداخت نمیپذیرند. زیرا بر اساس تخمینی که از سال 2020 انجام شده است، از هر 10 نفر در آفریقای مرکزی، 9 نفر به اینترنت دسترسی ندارند که پیش نیاز استفاده از بیت کوین است.
طرح ناگهانی به رسمیت شناختن بیت کوین توسط جمهوری آفریقای مرکزی، بسیاری را به این سوال سوق داد که آیا این کشور جای مناسبی برای آزمایش ارزهای دیجیتال و جایگزینی اشکال سنتی پول است؟
طرح رویایی سانگو
طرح اولیه که در 27 آوریل (۷ اردیبهشت) اعلام شد، با جزئیات بسیار کمی همراه بود: «بیت کوین فرصتهای جدیدی را برای کشور ما ایجاد میکند!»
فوستن آرکانژ تودورا، رئیس جمهور این کشور در توییتر این طرح را با نام «سانگو» معرفی کرد که به نام یکی از زبانهای رسمی کشور نامگذاری شده است.
بر اساس بیانیه مطبوعاتی دولت، این طرح، فرصتی فوقالعاده برای هر کسی که به سرمایهگذاری در رمزارزها اعتقاد دارد، ایجاد میکند.
رئیس جمهور درباره پروژه سانگو گفت: «بوروکراسی سفت و سخت کشور، ما را در سیستمهایی گرفتار میکند که بهرهوری کار را مختل میکند. راهحل این بود که در فلسفه اقتصادی خود تجدید نظر کنیم.»
طرح پذیرش بیت کوین شفافیت کافی ندارد
وبسایتی که در بیانیه مطبوعاتی، مردم را تشویق میکرد تا برای کسب اطلاعات بیشتر از آن بازدید کنند، ناقص و غیرشفاف است.
استون آتواین، متخصص رمزارز که شرکت خدمات مالی دیجیتال Eversend را اداره میکند، میگوید:«در ارائه این طرح از کلمات اغراقآمیز زیادی استفاده شد، اما در سند آن مشخص نبود که دقیقاً چه کاری میخواهند انجام دهند؟»
به نظر میرسد این طرح به مردم اجازه میدهد به راحتی در استخراج و معامله بیت کوین سرمایهگذاری کنند و هیچ مالیات بر درآمدی از آنها دریافت نخواهد شد.
آقای آتواین معتقد است که:« طرح سانگو علیرغم کاستیها میتواند پتانسیل خوبی داشته باشد، زیرا بسیاری از علاقهمندان به ارزهای دیجیتال به دنبال مکانهایی هستند که در آن همه چیز قانونی و بدون دردسر پیش میرود.»
آفریقای مرکزی نیز مانند السالوادور، زیرساخت لازم را ندارد
نمیتوان به خاطر جاهطلبی دولت از این طرح ایراد گرفت، اما به وضوح به نظر میرسد برای جلب توجه مردم عادی آفریقای مرکزی به تبلیغات و زیرساخت بیشتری نیاز است.
یکی از شهروندان پایتخت این کشور میگوید: «من گوشی هوشمند دارم، اما دسترسی چندانی به اینترنت ندارم که بتوانم از ارز دیجیتال استفاده کنم. از آن گذشته به ارز دیجیتال اعتماد ندارم زیرا افرادی هستند که در اینترنت کلاهبرداری میکنند.»
به نظر میرسد که این تردید مردم به وضعیت السالوادور شباهت دارد، جایی که رئیس جمهور نجیب ابوکیله، بیت کوین را با اشتیاق تبلیغ میکند.
یکی از دانشگاهیان دانشگاه وارویک که در زمینه ارزهای دیجیتال متخصص است، میگوید: «السالوادور در استفاده از کیف پول Chivo مشکلاتی داشته است.»
Chivo Wallet یک اپلیکیشن توسعهیافته دولتی برای تسهیل تراکنشهای بیت کوین است، اما تحقیقات اخیر نشان میدهد که در حالی که در سال گذشته این کیف پول دانلودهای زیادی داشته، تقریباً در سال ۲۰۲۲ هیچ دانلودی صورت نگرفته است.
اینترنت در راه است
حامیان پذیرش کریپتوکارنسی توسط آفریقای مرکزی از مردم میخواهند که صبور باشند. ژان گالوانیس نگاسیومبو، نماینده مجلس ملی، که عضو کمیسیون اقتصادی و دارایی مجلس ملی است، اعتراف کرد که در حال حاضر زیرساختهای فناوری در کشور وجود ندارد.
اما او وعده داد که یک شبکه فیبر نوری تا پایان سال آینده نصب خواهد شد که میتواند به همه دسترسی به اینترنت بدهد. این کشور با کامرون قراردادی امضا کرده است تا شبکه فیبر نوری را در سال 2023 به اشتراک بگذارد.
آقای نگاسیومبو گفت: «آنچه که این قانون انجام داد، در واقع پیشبینی فناوری بلاکچین بود، بنابراین، در زمانی که آن فناوری در دسترس ما باشد، میتوانیم آماده باشیم.»
استدلال میشود که در کشوری که تعداد کمی از افراد دارای حساب بانکی هستند، استفاده از بیت کوین، به تشویق فرهنگ پسانداز و ارائه مکانی امن برای ذخیره و انتقال پول کمک میکند.
علیرغم این موضوع بسیاری بدبین هستند. نگرانی سرمایهگذاران در مورد ثبات مالی کشور و این که این موضوع میتواند باعث افزایش نرخ بهره شود و نوسانات قیمت بیت کوین میتواند به پسانداز مردم آسیب برساند.
آیا آفریقای مرکزی با واحد پولی تحت سلطه فرانسه مشکل دارد؟
بانک مرکزی کشورهای آفریقای میانه (BEAC) بر واحد پول این کشورها، فرانک آفریقای میانه، که توسط فرانسه حمایت میشود نظارت دارد و پنج کشور منطقه از آن استفاده میکنند. وقتی این قانون تصویب شد، BEAC به شدت واکنش نشان داد.
در نامهای توهینآمیز که در ماه آوریل از سوی رئیس این بانک به وزیر دارایی جمهوری آفریقای مرکزی ارسال شد، آمده است که قانون بیت کوین نشان میدهد که این کشور میخواهد ارزی ایجاد کند که بتواند با فرانک آفریقای میانه رقابت کند یا جایگزین آن شود. او از آفریقای مرکزی خواست این قانون را لغو کند چرا که این عمل میتواند بر ثبات مالی در منطقه تأثیر بگذارد.
صندوق بینالمللی پول نیز انتقاد کرد و گفت که این اقدام «چالشهای عمده حقوقی، شفافیت و سیاست اقتصادی» را ایجاد کرده است.
ناتان هیز، تحلیلگر واحد اطلاعات اکونومیست، در این باره میگوید:«علیرغم ترسهای BEAC، بسیار بعید است که این کشور از فرانک آفریقای میانه صرف نظر کند زیرا این امر باعث اختلال اقتصادی بزرگ میشود. این طرح یک اعلام پوپولیستی از سوی دولت است، نه یک تغییر جدی در سیاست پولی.»
اما جهتگیری منتقدان طرح پذیرش بیت کوین نیز نشان میدهد که حرکت این کشور ممکن است انگیزههای سیاسی و اقتصادی داشته باشد.
علیرغم این که دخالت فرانسه و این واقعیت که این کشور عضو اتحادیه یورو است، ثبات واحد پولی را تضمین میکند، برخی آن را نوعی کنترل نواستعماری میدانند.
آنها استدلال میکنند که واحد پولی فرانک آفریقای میانه، استقلال اقتصادی این کشور را مختل میکند و به فرانسه، قدرت استعماری سابق، اجازه میدهد تا نفوذ خود را حفظ کند.