Web Analytics Made Easy - Statcounter

امنیت شبکه به چه معنا است و چرا اهمیت دارد؟

امنیت شبکه عبارت است از فرایندی که در آن اقدامات پیشگیرانه‌ای برای محافظت از زیر ساخت‌های شبکه برای جلوگیری از سوءاستفاده، دسترسی غیرمجاز، اصلاح، نقص، تخریب یا افشای نادرست اطلاعات انجام می‌شود. اجرای این اقدامات برای امنیت شبکه به رایانه‌ها این اجازه را می‌دهد که عملکرد حیاتی و مجاز خود را در محیطی امن انجام دهند. بسیاری از سازمان‌ها مانند سازمان‌های دولتی و حتی کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ برای اجرای طرح‌های امنیتی از تحلیل‌گران ماهر امنیت اطلاعات استفاده می‌کنند و به طور دائم به کارآمدی این طرح‌ها نظارت می‌کنند. در ادامه این مقاله از سایت کندو همراه ما باشید تا اطلاعات جامعی در مورد تعریف امنیت شبکه و دلیل اهمیت امنیت شبکه در اختیار شما قرار دهیم.

امنیت شبکه چیست؟

یک شبکه از دو یا چند سیستم محاسباتی تشکیل شده است که با اتصال بی‌سیم یا فیزیکی به یکدیگر متصل شده‌اند. شبکه‌ها برای ارتباط سیستم‌های متصل به طور گسترده از معماری کلاینت سرور جدا از تعدادی پروتکل شبکه یا همتا به همتا استفاده می‌کنند. امنیت شبکه که زیرگروهی از شبکه است توسط مدیر شبکه، کنترل و مدیریت می‌شود. امنیت شبکه شامل اجرای خط‌مشی سازمان یا شرکت برای استقرار سخت‌افزار و نرم‌افزار شبکه است که شامل موارد زیر است:

  • اطمینان از دسترسی کافی کاربران مجاز به دارایی‌ها و منابع اطلاعاتی شبکه برای انجام کار‌آمد امور خود
  • محافظت از تمام دارایی و منابع اطلاعاتی از طریق شبکه در برابر دسترسی غیرمجاز
  • محافظت از شبکه، زیرساخت و تمام ترافیک آن در برابر تمام حملات سایبری خارجی

کارشناس امنیت شبکه کیست؟

تحلیلگران و کارشناسان سایبری با استفاده از فرایند‌های متنوع و فناوری‌های مختلف، تهدیدات سایبری را شناسایی کرده و در گام بعدی به مدیریت آنها می‌پردازند. به‌عبارت‌دیگر کارشناس امنیت شبکه فردی است که به‌عنوان تحلیلگر امنیت سایبری تلاش می‌کند تا از زیر‌ساخت‌های فناوری اطلاعات که شامل شبکه، سخت‌افزار و نرم‌افزار است در مقابل انواع مختلف فعالیت‌های مجرمانه محافظت کند. فردی که می‌خواهد در زمینه کارشناس امنیت شبکه فعالیت کند باید بداند که آموزش شبکه، نرم‌افزار و سخت‌افزار بخشی از آموزش امنیت شبکه است.

یک متخصص امنیت شبکه به چه مهارت‌هایی نیاز دارد؟

همان‌طور که می‌دانید یک متخصص یا کارشناس امنیت شبکه باید در تمامی زمینه‌های آموزش شبکه تسلط و تخصص کافی را داشته باشد تا بتواند نقاط قوت و ضعف یک شبکه را تشخیص دهد. البته مهارت‌های متخصص امنیت شبکه فقط به بخش نرم‌افزار و سخت‌افزار محدود نمی‌شود و او باید بتواند از مدیریت شبکه گرفته تا نرم‌افزار و سخت‌افزار را به‌خوبی بشناسد و روی آنها تسلط کافی داشته باشد. خوب است بدانید یک کارشناس امنیت شبکه باید علاوه بر موارد یاد شده با دنیای سایبری و عملکرد هکرها نیز آشنایی داشته باشد. به‌عبارت‌دیگر برخی از کارشناسان امنیت شبکه هکر‌های درستکار یا کلاه‌سفیدی هستند که جلوی حملات سایر هکرها را می‌گیرند. مهارت‌های موردنیاز برای امنیت شبکه به شرح زیر است:

  • مهم‌ترین پیش‌نیاز تبدیل‌شدن به یک متخصص امنیت شبکه داشتن ذهن منطقی و استدلال عالی است
  • متخصص امنیت شبکه باید به جزئیات توجه کند و تحلیل درستی داشته باشد
  • مهارت‌هایی نظیر مدیریت بحران، آی‌تی، شبکه و تمام مهارت‌هایی که در زمینه کامپیوتر، شبکه و سایر موارد مرتبط با آن وجود دارد جزو مهارت‌های لازم برای متخصص امنیت شبکه به شمار می‌رود.

متخصص امنیت شبکه چگونه از اطلاعات محافظت می‌کند؟

به‌طورکلی دستورالعمل کلی برای تأمین امنیت شبکه وجود ندارد. به‌عبارت‌دیگر یک متخصص امنیت شبکه در گام اول باید ارزیابی ریسک سیستم‌ها را تشخیص دهد و در گام بعدی باید با گسترش برنامه‌های خاص تهدیدات بالقوه را از بین ببرد. آزمایش و ارزیابی محصولات امنیتی به فرد این اطمینان را می‌دهد که سیستم امنیتی عملکرد مناسبی دارد. بازیابی صدمات و خرابی‌ها در صورت رخ‌دادن انواع مختلف حملات سایبری امکان برقراری دوباره امنیت سیستم را می‌دهد طراحی سیستم‌های امنیتی جدید یا به‌روزرسانی سیستم‌های امنیتی قبلی دیگر روشی است که متخصص امنیت شبکه با استفاده از آن از اطلاعات محافظت می‌کند. سایر روش‌های محافظت از اطلاعات که توسط متخصص امنیت شبکه مورداستفاده قرار می‌گیرد به شرح زیر است:

  • آمادگی همیشگی متخصص امنیت شبکه برای رویارویی با انواع مختلف حملات سایبری
  • آزمایش‌کردن سیستم‌های کامپیوتری به جهت یافتن خطاهای امنیتی و نقاط ضعف
  • تطابق روش‌ها و رویه‌ها با استاندارد‌های بین‌المللی برای اطمینان از بروز بودن روش و رویه کار

اهمیت امنیت شبکه

نقص امنیت کامپیوتر امری عادی است و روزانه چندین مورد در سراسر جهان در این رابطه رخ می‌دهد. برخی از تهدیدات کوچک و جزئی هستند و با ازدست‌دادن اطلاعات یا منابع پولی اندک در نظر گرفته می‌شوند؛ اما بسیاری از تهدیدات بزرگ و بسیار خطرناک هستند. به طور مثال اخیراً هکرهای روسیه متهم به دست‌کاری سیستم‌های رأی‌گیری در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ ایالات متحده و همچنین شرکت‌های تجاری و سازمان‌های دولتی اوکراین شده‌اند. هکرها همواره به دنبال آسیب‌پذیری‌های جدید برای بهره‌برداری هستند و اگر شبکه‌ها ایمن نباشد اطلاعات مربوط به افراد، سازمان‌ها و حتی دولت‌ها در معرض خطر قرار می‌گیرد. تحلیلگران امنیت شبکه نیز اقدامات امنیتی مختلفی را برای محافظت از شبکه‌های کامپیوتری سازمان توسعه و اجرا می‌کنند. مراحل ساده برای ایمن‌سازی شبکه در زیر آورده شده است:

  • تغییر نام کاربری و رمز عبور روتر
  • فعال‌کردن رمزگذاری
  • تغییر نام شبکه
  • دوبرابر کردن فایروال‌ها
  • به‌روزرسانی کردن سیستم‌عامل‌ها

کلام آخر

همان‌طور که می‌دانید بسیاری از سازمان‌ها شرکت‌ها و یا حتی مراکز دولتی و غیردولتی فعالیت‌های خود را به‌صورت مجازی انجام می‌دهند؛ به همین دلیل این سازمان‌ها و ارگان‌ها برای برقراری امنیت شبکه خود به کارشناس امنیت شبکه نیاز دارند. البته سطح امنیت موردنیاز آنها یکی نیست. به‌عنوان‌مثال بانک‌ها، سازمان‌های دولتی و مؤسسات مالی نسبت به سایر مجموعه‌ها به امنیت بسیار بالاتری نیاز دارند. به‌عبارت‌دیگر با روی‌آوردن سازمان‌های مختلف به خدمات غیرحضوری و باتوجه‌به حملات سایبری متعددی که این سازمان‌ها را تهدید می‌کند، نیاز به متخصص امنیت شبکه روزبه‌روز در حال افزایش است. در این مقاله از سایت کندو تلاش کردیم با بررسی امنیت شبکه و ابعاد مختلف آن اطلاعات کوتاه و پرکاربردی را در اختیار شما قرار دهیم. البته این اطلاعات به همین‌جا محدود نمی‌شود و هنوز هم موارد بسیار مهمی در مورد امنیت شبکه وجود دارد که دانستن آن خالی‌ازلطف نیست. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد امنیت شبکه و سایر موضوعات مشابه می‌توانید به سایت کندو مراجعه کنید.