سِر تیم برنرز لی (Sir Tim Berners-Lee)، مخترع شبکه جهانی وب، خواستار تمرکز بیشتر بر روی ایجاد تعادل قدرت در فضای وب شده است.
برنرز-لی در نشستی که با ویوک ماهاجان (مدیر ارشد فناوری فوجیتسو) داشت، ادعا کرد که اختراع او از مأموریت اصلی خود دور شده است: «چشم انداز ما این بود که وب باید برای هر چیزی و هر شخصی باشد. این واقعیت که مستقل از کامپیوتر، شبکه و زبان باشد، برای ما واقعا مهم بود. باید مطمئن شویم که کاربران وب فضایی واقعا مفید و سازنده داشته باشند؛ چیزهای زیادی وجود دارد که باید اصلاح شود.
در حال حاضر، دادههای افراد برای اهداف نامناسب توسط شرکتهای بزرگ به منظور شناخت و اداره کردن آنها استفاده میشود. مشکل دیگر این است که تمام دادههای خصوصی من توسط سیستمعاملهای آنلاین ذخیره میشود و من واقعا نمیتوانم از آنها استفاده کنم. ما دچار فقدان توانمندی افراد در فضای وب هستیم.»
راهکار برنرز لی برای مشکلات فضای وب
راهحل برنرز لی برای این مشکلات، ایجاد دیتا استورهای غیرمتمرکز است که به کاربران کنترل دقیقی بر روی افرادی که به دادههای خصوصی آنها دسترسی دارند، ارائه میدهد.
شرکت او، Inrupt با شرکتها و دولت ها برای گسترش این هدف و ایجاد سیستمهایی مبتنی بر اعتماد متقابل همکاری میکند.
برنرز لی میگوید در دنیای ایدهآل، فرد این قدرت را دارد که از کل طیف داده (که از دادههای در دسترس عمومی یک طرف تا اطلاعات خصوصی مانند نتایج پزشکی از طرف دیگر را شامل میشود) استفاده کند و کنترل کند که کدام دادهها و با چه کسی به اشتراک گذاشته میشوند.
وقتی همه چیز بر اساس اعتماد تنظیم شود، کاربر نیز قدرتمندتر به اشتراک خواهد گذاشت. آنها دادههای خود را نه تنها با پزشکان، بلکه با محققانی که روی درمانهای سرطان کار می کنند، به اشتراک خواهند گذاشت. این یک سیستم مبتنی بر اقتصاد عمدی است که با نیت شخصی که میخواهد کارها را انجام دهد هدایت میشود.»
دستگاهها باید در خدمت مالکانشان باشند
او همچنین میگوید زمان آن فرا رسیده است که گوشیهای هوشمند، تبلتها و سایر دستگاهها به جای کارکردن برای شرکتهایی که آنها را تولید میکنند یا سیستم عامل را توسعه میدهند، برای صاحبانشان کار کنند.
وقتی بررسی میکنید که یک گوشی هوشمند برای چه کسی کار میکند، پاسخ نباید این باشد: «یک شرکت بزرگ از شما برای دادههایی که میخواهد به دست آورد، پول گرفت!»
زمانی که ما به دنبال چیزهایی برای خرید از طریق اینترنت میگردیم، یا تصمیم میگیریم چگونه روز خود را بگذرانیم، دستگاه باید بهترین علایق کاربر را در نظر داشته باشد. فناوری ما باید برای افراد کار کند.»
اگرچه مقیاس این مشکل نگرانکننده است، اما برنرز لی می گوید که نسبت به بلوغ وب خوشبین است و امید دارد به فضای مشارکتیتری تبدیل شود که حول منافع افراد ساخته شده است.
پینوشت آی تی جو: حفظ حریم خصوصی و جلوگیری از افشای اطلاعات شخصی مانند اطلاعات محرمانه شغلی، مالی، علایق و افکار یکی از بزرگترین دغدغههای کنونی کاربران فضای مجازی است؛ با این حال، استفاده صحیح از اینترنت با بکارگیری مرورگرهایی که دادههای کاربر را جمعآوری نمیکنند یا ابزارهای مسدودکردن ترکرها و پاک کردن کوکیهای مرورگر به حفظ حریم خصوصی کمک شایانی میکند.