ساعاتی قبل جزیره تایوان زمینلرزهای به بزرگی ۷/۴ ریشتر را تجربه کرد که بزرگترین زلزله در 25 سال اخیر در این منطقه به شمار میآید. به دنبال این زمینلرزه کارخانه TSMC بزرگترین سازنده تراشههای کامپیوتری، بخشی از تولید خود را متوقف و تعدادی از کارخانهها را تخلیه کرد. این موضوع باعث نگرانیهای زیادی در مورد زنجیره تامین فناوری جهان شده است.
TSMC که بزرگترین سازنده تراشه برای اپل و انویدیا به شمار میآید، اعلام کرد که در حال ارزیابی تأثیر زلزله در سواحل شرقی است. رقیب دیگر این شرکت یعنی یونایتد میکروالکترونیکس نیز ماشینآلات برخی از کارخانههایش را متوقف و برخی از تاسیسات خود در تاینان و سینچو تخلیه کرده است.
توقف تولید در کارخانههای تراشه سازی تایوان
شرکتهای تایوانی از TSMC تا ASE اکثریت قریب به اتفاق تراشههای دستگاهها از گوشیهای تلفن همراه گرفته تا خودروها را میسازند و مونتاژ میکنند. با این حال تولید این نیمههادیها به لرزش بسیار حساس است و یک ارتعاش کوچک میتواند کل ویفرهای نیمههادیهای ساخته شده را از بین ببرد. به دنبال این حادثه، ارزش سهام TSMC حدود 1/3 درصد کاهش یافت و سهام UMC نیز نزدیک به 1% افت کرد.
هرگونه توقف تولید در کارخانههای TSMC، روند تولید نیمههادیهای پیچیده را به شدت با اختلال روبرو میکند.
برخی از تراشههای سطح بالا به مدت چند هفته به عملیات بیوقفه 24 ساعته در حالت خلاء نیاز دارند. توقف عملیات در مناطق صنعتی شمالی تایوان می تواند به معنای آسیب دیدن برخی از تراشههای پیشرفته در تولید باشد.
مخاطرات وابستگی جهان به تراشه سازی تایوان
مدیران صنایع فناوری جهان و مقامات دولتی مدتهاست که از خطرات تمرکز تولید نیمهرسانای پیشرفته جهان در جزیرهای که جدای از شوکهای طبیعی، با تهدید نظامی روبرو است، سخن گفتهاند. این امر به ویژه در دوران کووید آشکار شد، که کمبود جهانی مواد اولیه را تشدید کرد.
آمریکا در واکنش به تهدید تایوان از سوی دولت چین که به بازپسگیری آن تأکید دارد، شرکتهای تایوانی – از جمله TSMC – را به تنوع جغرافیایی سوق دادهاند.
در حال حاضر پروژه های توسعه TSMC اکنون در ژاپن و ایالات متحده در حال انجام است با این حال شرکتهای آمریکایی مانند میکرون، هنوز عمده فعالیتهای خود را در جزیره تایوان حفظ کردهاند.