Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرم ها در HTML و PHP و کاربرد و نحوه کار آنها

مقدمه:

در وب فرم ها کاربرد های زیاد و مفیدی دارند و در همه وبسایت ها استفاده شده اند. از فرم جستجو در سایت گرفته تا فرم نوشتن نظر و کامنت. ادامه این مطلب را برای آشنایی با فرم ها در HTML و PHP  بخوانید.

فرم در  HTML و PHP کاربرد های بسیار زیاد و بی شماری در وبسایت های مختلف دارد. هر فرم، بسته به کاربری و مکان استفاده، ورودی ها و تگ های مختلفی را در خود جای می دهد. ساخت فرم با HTML و PHP نیاز به پیشنیاز های برنامه نویسی مانند آموزش  PHP و آموزش HTML  دارد.

نحوه کار فرم ها در HTML و PHP:

فرم ها در PHP و HTML باید مراحلی را طی کنند تا در نهایت اطلاعات را دریافت و ذخیره کنند و برای بررسی و تحلیل اطلاعات، اطلاعات را نمایش دهند. نحوه کار فرم ها بسته به مکان استفاده و کاربری تفاوت های اندکی دارد.

۱- ساخت فرم در فرانت اند:

ابتدا باید فرم را در فرانت اند و با HTML طراحی کرد و انواع ورودی ها را به صورت درست و طبقه بندی شده در کنار هم قرار داد. بعد از قرار دادن تگ های HTML  برای فرم، باید با کد های CSS ظاهر و استایل های فرم ها تعریف کرد. مثلا فرم ها در کجا و با چه رنگ و چه فونت و چه سایه ای نمایش داده شوند تا زیبا تر و کاربر پسند تر باشند.

۲- دریافت اطلاعات فرم در PHP:

در مرحله قبل، فرم را به صورت ظاهری و یا همان فرانت اند طراحی کردیم و هنوز اطلاعات فرم را دریافت و ذخیره نکردیم. برای دریافت اطلاعات در PHP ابتدا باید متد فرم را مشخص کرد که دو حالت متد POST و GET اصلی ترین متد ها در وب هستند. هر کدام از این متد ها در قسمت های مختلف سایت استفاده می شوند. در واقع متد ها نحوه ارسال اطلاعات به صفحه ها هستند. پس دریافت اطلاعات در PHP باید اطلاعات را اعتبارسنجی کرد. یعنی بررسی کرد که اطلاعات آنطور که ما میخواهیم هستند یا نه به عبارت دیگر اطلاعات را از یک فیلتر عبور می دهیم.

۳- ذخیره اطلاعات در فرم با SQL:

حالا که اطلاعات را در PHP دریافت کردیم، باید اطلاعات را در دیتابیس ذخیره کنیم. برای ذخیره اطلاعات در دیتابیس باید قبل از  نوشتن کد های SQL جدول های مورد نیاز را در دیتابیس ساخت.  و بعد برای ذخیره اطلاعات در  جدول ها باید کد های SQL را در  PHP نوشت.

۴- نمایش و تحلیل اطلاعات فرم:

حالا که اطلاعات را در دیتابیس ذخیره کرده ایم، نوبت به نمایش و تحلیل اطلاعات می رسد. البته منظور از تحلیل اطلاعات، نمایش آمار و جدول های فرم است. یعنی اطلاعات را به صورت فرم و یا جدول و… نمایش می دهیم تا بتوانیم اطلاعات را بررسی کنیم. این جدول ها و آمار ها را میتوانیم کنترل کنیم. یعنی دسته بندی کنیم و با هر دسته بندی نمایش دهیم.

۵- ویرایش و یا حذف اطلاعات:

بعد از نمایش و بررسی اطلاعات نیاز داریم که اطلاعات را ویرایش و یا حذف کنیم. برای مثال یک فرم برای افزودن مطلب یا همان پست ساخته ایم. حالا به دلایلی میخواهیم مطلب را ویرایش و یا حذف کنیم. این یکی از قابلیت های مهم هر فرم است. ویرایش و یا حذف اطلاعات در فرم ها با کد های SQL در PHP شکل می گیرد.

کاربرد فرم ها در وب:

در وب فرم ها کاربرد ها بسیار زیاد و مهمی هم دارند که هر وبسایتی به هر کدام از آنها نیاز دارد.

۱- افزودن مطلب:

در تمامی وبسایت ها وبلاگی، خبری و یا فروشگاهی، برای افزودن محصول و یا مطلب از فرم ها استفاده می شوند. فرم هایی با ورودی (Input) های محتوای مطلب، عنوان مطلب، پوستر و یا بنر مطلب، دسته بندی مطلب و… ؛ البته پس از یادگیری ساخت فرم در PHP میتوانید هر ورودی با هر اعتبارسنجی دلخواه و ظاهر دلخواه بسازید و دیگر با محدودیت های افزونه های وردپرس مواجه نیستید.

۲- جستجو در سایت:

جستجو در سایت هم با کمک فرم ها انجام می شود. این فرم یک فرم بسیار کوچک با یک ورودی متنی برای نوشتن متن جستجو و یک دکمه برای ثبت و جستجو در سایت است. با این که این فرم کوچک است اما باید مراحل که در بالا گفته شد، روی این فرم انجام شود تا به درستی کار کند. یعنی ابتدا کاربر فرم را پر میکند سپس با کلیک روی دکمه اطلاعات به PHP ارسال می شود و بعد کد های SQL متن نوشته شده در فرم را در دیتابیس جستجو می کنند و سپس پست ها و مطالب یا محصول مربوط به متن را به شما نمایش می دهند.

۳- فرم نظرسنجی:

فرم های نظرسنجی یکی از محبوب ترین فرم ها هستند که در وب استفاده می شوند. فرم نظرسنجی در وبسایت های مختلف کاربرد های مختلفی دارد. برای مثال فرض کنید که شما یک سایت فروشگاهی دارید و می خواهید بدانید کدام محصول فروشگاه شما محبوبیت بیشتری دارد. از طریق فرم نظرسنجی می توانید از این موضوع اطلاع پیدا کنید. البته می توان با کمک اطلاعات دیگر مانند میزان فروش، میزان بازدید و… محبوبیت هر کدام از محصول ها را محاسبه کرد.

۴- فرم افزودن دیدگاه:

در بیشتر وب سایت ها پایین هر مطلب و یا محصولی یک فرم دیدگاه می گذارند تا نظر شما درباره محصول و یا مطلب را بدانند. در این فرم معمولا نام و نام خانوادگی، ایمیل، متن نظر و یک امتیاز از شما می خواهند.

۵- فرم ثبت نام و ورود:

ثبت نام و و ورود در وب سایت ها یکی از مهمترین قسمت ها برای تجربه کاربری بهتر در سایت ها می باشد، مخصوصا سایت های فروشگاهی؛ چرا که در سایت های فروشگاهی بعد از ثبت نام و خرید اطلاعات خرید، هزینه پرداختی، محصولات خریداری شده و… در حساب کاربری ذخیره می شوند. بیشتر عملیات ثبت نام در وبسایت ها با کمک فرم ها انجام می شود. معمولا ثبت نام در هر سایتی متفاوت است. برای مثال بعضی سایت ها از کاربر ایمیل می خواهند اما بعضی وب سایت ها از کاربر شماره همراه را میخواهند.

۶- فرم پرداخت:

فرم پرداخت در وبسایت های فروشگاهی استفاده می شود که البته ۹۰٪ فرم ها توسط شرکت های درگاه پرداخت ساخته می شود و فقط اطلاعاتی از جمله نام کسب و کار، لوگو کسب و کار و اطلاعات تماس در دست شما خواهد بود.

۷- فرم دریافت اطلاعات افراد:

دریافت اطلاعات در وبسایت های مختلف نیاز است. مثلا برای سایت هایی که نیاز به کد ملی، نام، ایمیل، شماره همراه و… دارند استفاده می شود. سایت هایی مانند درگاه پرداخت های اینترنتی، سامانه پیامکی و… از جمله این نوع فرم ها می باشند.

جمع بندی

فرم ها یکی از ستون های اصلی سایت های داینامیک هستند و تنوع بسیار زیادی دارند و طراحی فرم ها با ورودی های دلخواه و  ذخیره و دریافت اطلاعات یکی از مهمترین تخصص ها است و به پویا تر شدن و تجربه کاربری بهتر سایت کمک زیادی می کند. ساخت فرم در PHP برای هر برنامه نویس وب PHP و بک اند نیاز است. آموزش طراحی سایت به صورت رایگان و یا پولی در کیفت های مختلف در وبسایت های مختلف موجود است و میتوانید برای یادگیری طراحی وبسایت به ایمن وب مراجعه کنید.