چین در حال برنامهریزی برای ایجاد چهار مگا کلاستر* از مراکز داده برای میزبانی ابری در مناطق شمالی و غربی این کشور است تا از نیازهای رو به رشد داده برای شهرهای کوچکتر نیز پشتیبانی شود.
* مگا کلاستر، به معنی افزایش زنجیرههای زیرساختی در کلاسترهایی است که سازماندهی نشده باقی مانده و با توسعهای که اکنون در حال انجام است، همگام نشدهاند.
گسترش مراکز داده در شمال و غرب چین
اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، استانهای مغولستان داخلی (Inner Mongolia)، نینگ شیا (Ningxia)، گانسو (Gansu) و گوئیژو (Guizhou) محل مراکز داده جدید خواهند بود. چین این چهار منطقه را به دلیل «مزایای انرژی و زیست محیطی» انتخاب کرد ( ساخت مراکز داده سبز جدید با ردپای کربن کم).
مراکز داده موجود، به ویژه آنهایی که در مناطق شرقی کشور واقع شدهاند، به دلیل قوانین سختگیرانه فرمانداران محلی در بحث مصرف انرژی نمیتوانند به خوبی گسترش یابند. با این حال، مناطق شمال و غرب از منابع انرژی تجدیدپذیر مانند باد یا خورشید غنی هستند و در حال حاضر مراکز داده در این نواحی در حال فعالیت روبهرشدی هستند.
با این وجود، فاصله فیزیکی برای فناوری اطلاعات چین همچنان یک چالش دشوار است، زیرا کسبوکارها به سرورهایی نیاز دارند تا دادهها را با کمترین تأخیر ممکن ارسال کنند. به عنوان مثال، نینگ شیا (Ningxia) 1600 کیلومتر با شانگهای فاصله دارد، و فاصله شانگهای از گانسو (Gansu) به 2000 کیلومتر میرسد.
برنامهریزی برای مراکز داده زیر آب
چین میخواهد صنعت کلانداده خود را تا قبل از نیمهی دهه به یک تجارت ۴۷۰ میلیارد دلاری تبدیل کند. طبیعتا این کشور برای انجام این کار، به مراکز داده زیادی نیاز دارد.
علاوه بر بحث تأخیر و مسائل زیستمحیطی، سرمایش و رطوبت یکی از بزرگترین چالشهای اپراتورهای مرکز داده است. با توجه به آنچه گفته شد، جالب است که ببینیم چین چگونه این مشکل را حل میکند، به ویژه با دانستن اینکه برنامههایی برای انتقال برخی از مراکز داده پرمصرف انرژی خود به زیر آب دارد تا هزینههای خود را کاهش دهد.
در واقع، برنامههایی برای عملیاتی کردن برخی از این مراکز داده تا سال 2025 نیز وجود دارد. هزینه دقیق ساخت آنها مشخص نیست، اما میدانیم که چین انتظار دارد آنها 30 درصد انرژی کمتری مصرف کنند.
مراکز داده زیر آب، اگرچه هنوز به واقعیت تبدیل نشدهاند، اما دیگر یک ایده علمی تخیلی به حساب نمیآیند. در واقع، در سال 2017، تیم پروژه ناتیک مایکروسافت آزمایشی را انجام داد که در آن یک مرکز داده را در سواحل جزایر اورکنی اسکاتلند زیر آب برد و در سال 2020 آن را از آب بیرون آورد.
مشکلات فردا، چالشهای امروز
با لزوم گسترش 5G در حال حاضر و چشم انداز 6G، چینیها انتظار دارند که نیاز به رایانش ابری در آینده پر رنگتر شود. این کشور امیدوار است با ساخت مراکز داده پیشرفته و مصرف انرژی کمتر، «کربن خنثی» و «سریع» باقی بماند، و امروز زیرساخت موردنیاز کسبوکارهای آینده را آماده کند.