خیلی از بیماران به دلیل سبک زندگی غلط، بالا رفتن سن، بروز حوادث و خیلی از اتفاقات دیگر، بیماریهایی دارند که مرتبط با مغز، سیستم عصبی و نخاع است. اما افراد زیادی نمیدانند که باید به چه پزشکی مراجعه کنند. متخصص مغز و اعصاب، جراح مغز و اعصاب، روانپزشک یا روانشناس؟ در این مطلب همراه ما باشید تا با نورولوژیستها و وظایف آنها بیشتر آشنا شوید. اگر شما هم بهترین دکترهای مغز و اعصاب را نمیشناسید، در پایان بهترین منبع برای شناخت این پزشکان را معرفی میکنیم.

معرفی متخصص مغز و اعصاب
پزشکی که اختلالات مغز و سیستم عصبی از جمله مغز، نخاع و اعصاب را تشخیص میدهد، درمان و مدیریت میکند، متخصص مغز و اعصاب است. نورولوژیست از آناتومی، عملکرد و شرایط موثر بر سیستم عصبی شما اطلاع دارد. سیستم عصبی به عنوان مرکز فرماندهی شما عمل میکند.
در واقع سیستم عصبی به آنچه که فکر میکنید، انجام میدهید و احساس میکنید، آگاه است. یادتان باشد که جراح و متخصص مغز و اعصاب با یکدیگر فرق دارند؛ زیرا جراح برخلاف متخصص روی مغز، نخاع و اعصاب، جراحی انجام میدهد.
برای درمان چه بیماریهایی به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنیم؟
شما میتوانید برای درمان بیماریهای مرتبط با مغز، نخاع و سیستم عصبی به نورولوژیست مراجعه کنید. اگر بهترین متخصصان مغز و اعصاب شهر خودتان را نمیشناسید، کافی است به سایت درمانکده مراجعه کنید. در این سایت، لیستی از پزشکان متخصص مغز و اعصاب تهران و برخی از شهرستانها وجود دارند. اطلاعات هر یک از این پزشکان موجود است و شما میتوانید بهصورت اینترنتی در تاریخ و ساعت دلخواهتان نوبت بگیرید. امکان مشاوره متنی، صوتی، ویدیویی و تلفنی با این متخصصان هم برای بیماران امکانپذیر است. برخی از شایعترین اختلالات عصبی که برای درمان آن باید به نورولوژیست مراجعه کنید، شامل موارد زیر هستند:
- بیماری آلزایمر و سایر بیماریهای زوال عقلی
- اسکلروز جانبی آمیوتروفیک یا ALS
- آسیب مغزی، نخاعی یا ناهنجاریهای عروقی
- آنوریسمهای مغزی و ناهنجاریهای شریانی و وریدی
- فلج مغزی و اسپاسم
- ضربه مغزی
- آنسفالیت
- صرع
- سندرومهای درد صورت
- سردرد و میگرن
- هیدروسفالی
- مننژیت
- اختلالات سلامت روانی و رفتاری
- اسکلروز چندگانه
- میاستنی گراویس و میوپاتیها
- درد در گردن، کمر و ستون فقرات
- بیماری پارکینسون
- نوروپاتی محیطی
- اختلالات خواب
- سکته
- لرزش و دیستونی
- تومورهای مغز، ستون فقرات و اعصاب
مغز و اعصاب و معایناتی که این متخصصان انجام میدهند!
یک نورولوژیست درباره سابقه بیماریهای قبلی، سابقه بیماریهای خانوادگی، سابقه مصرف دارو و علائم فعلی بیمار سوالاتی را میپرسد. این پزشک برای معاینه سیستم عصبی بیمار، آزمایشهای زیر را انجام میدهد.

- هماهنگی، تعادل، رفلکسها و راه رفتن
- قدرت عضلانی
- سلامت روان
- بینایی، شنوایی و گفتار
- احساس درد، لمس و…
نورولوژیست ممکن است از بیمار بخواهد آزمایشهای خون و ادرار را انجام دهد. از طریق نتیجه این آزمایشها به شدت بیماری و سطح داروهایی که میخواهد تجویز کند، پی میبرد. همچنین ممکن است برای پی بردن به اختلالات ارثی، آزمایشهای ژنتیکی را تجویز کند. این پزشک میتواند تصویربرداریهای سیستم عصبی را تجویز کند تا به درستی بیماری فرد را تشخیص دهد. متخصص مغز و اعصاب برای درمان بیمار خود از روشهای جراحی، فیزیوتراپی و روشهای دیگر استفاده میکند. به همین دلیل ممکن است به مراجعه به فیزیوتراپیست و فوق تخصص ارتوپد نیاز داشته باشید.
نورولوژیست چه آزمایشهایی را برای بیمار تجویز میکند؟
- آنژیوگرافی: این آزمایش، رگهای خونی غیر طبیعی، مسدود شده یا آسیب دیده در مغز، سر یا گردن نشان میدهد. آنژیوگرافی برای تشخیص آنوریسم و لخته شدن خون هم کاربرد دارد.
- بیوپسی: طی این آزمایش، تکهای از بافت بدن بیمار برداشته میشود. این بافت میتواند از بافتهای عضلانی، عصبی یا مغز برداشته شود.
- تجزیه و تحلیل مایع مغزی و نخاعی: نمونهای از مایعی که مغز و نخاع را احاطه کرده، برداشته میشود. با این آزمایش میتوان آثاری از خونریزی مغزی، عفونت، بیماریهای متابولیک و مولتیپل اسکلروزیس را تشخیص داد.
- انواع تصویربرداری: سی تی اسکن، MRA (ام آر آی)، اشعه ایکس و سونوگرافی
- EEG یا الکتروانسفالوگرافی: با کمک این آزمایش، فعالیت الکتریکی مغز را اندازهگیری میکنند. با استفاده از EEG میتوان بیماریهای تشنج، عفونت مانند آنسفالیت، آسیبهای مغزی و تومورها را تشخیص داد.
- EMG یا الکترومیوگرافی: این تست فعالیت الکتریکی در عضلات را ثبت میکند. EMG برای تشخیص اختلالات عصبی و عضلانی، فشردگی ریشه عصب نخاعی و اختلالات نورون حرکتی مانند اسکلروز جانبی آمیوتروفیک کاربرد دارد.
- ENG یا الکترونیستاگموگرافی: این تست برای مشاهده حرکات غیرارادی چشم، سرگیجه و اختلالات تعادلی کاربرد دارد.
- ترموگرافی: در این تست، تغییرات دمای بدن یا اندامهای خاصی اندازهگیری میشود. ترموگرافی برای ارزیابی سندرم های درد، اختلالات اعصاب محیطی و فشرده سازی ریشه عصبی کاربرد دارد.
- SPECT: در این تست تصویربرداری، تومورها و عفونتها تشخیص داده میشوند. در توموگرافی کامپیوتری گسیل تک فوتون یا SPECT، محل تشنج، بیماری دژنراتیو ستون فقرات و شکستگیهای ناشی از فشار تشخیص داده میشوند.
- توموگرافی گسیل پوزیترون یا PET: در این تست تصویربرداری، تومورها نشان داده میشوند و ارزیابی صرع، تومورهای مغزی، زوال عقل و بیماری آلزایمر صورت میگیرد.
اخذ نوبت از متخصص مغز و اعصاب تهران بدون معطلی
شما با چه روشهایی از پزشک نوبت میگیرید؟ شاید خیلی از بیماران به مطب پزشک مراجعه کنند یا با تلفن مطب پزشک تماس بگیرند. قطعا این شلوغیها در شهرهایی مانند تهران، کرج، مشهد، شیراز و… رفتوآمد را برای اخذ نوبت و مراجعه در زمان تعیین شده کمی سخت میکند. همچنین خیلی وقتها برای تماس تلفنی باید ساعتها پشت خط منتظر بمانید یا صبر کنید تا خط تلفن مطب پزشک آزاد شود.

اگر شما هم به دنبال اخذ نوبت از پزشکان بدون معطلی هستید، کافی است این کار را بهصورت اینترنتی انجام دهید. درمانکده یکی از معتبرترین سایتهای پزشکی است که لیستی از پزشکان عمومی، متخصص و فوق تخصص را در اختیار کاربران قرار میدهد. شما میتوانید بدون معطلی از متخصص مغز و اعصاب، فوق تخصص ارتوپد و هر پزشک دیگری بهصورت اینترنتی نوبت بگیرید. سپس در زمان تعیین شده به مطب پزشک مراجعه کنید. علاوه بر اخذ نوبت حضوری و مشاوره، هر روزه مقالات معتبر زیادی در زمینه بیماریهای مختلف در این سایت منتشر میشود. برای آگاهی بیشتر از بیماریها و داروهای مغز و اعصاب میتوانید این مقالات را مطالعه کنید.