Web Analytics Made Easy - Statcounter
کامپیوتر کوانتومی گوگل

دانشمندان ادعاهای کامپیوتر کوانتومی گوگل را به چالش کشیدند

خلاصه خبر

در سال 2019، مقاله‌ای منتشر شد که ادعا می‌کرد فیزیکدانان در گوگل از کامپیوتر کوانتومی خود، با نام سیکامور Sycamore، برای انجام محاسباتی استفاده کردند که قدرتمندترین ابرکامپیوتر جهان را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. با این حال دانشمندان چینی اخیراً با اجرای موفقیت آمیز محاسبات یکسان در عرض چند ساعت با استفاده از قدرت محاسباتی پردازنده‌های گرافیکی امروزی، این ادعای گوگل را به چالش کشیدند. نتایج آن‌ها ثابت می کند که یک ابرکامپیوتر با استفاده از فناوری امروزی می‌تواند رکورد کامپیوتر کوانتومی سیکامور را شکست دهد.

محققان محاسبات کوانتومی گوگل در ابتدا محاسبات پیچیده را در 200 ثانیه (کمی بیش از سه دقیقه) انجام دادند، موفقیتی که به ادعای آن‌ها در سریع‌ترین ابرکامپیوتر جهان بیش از 10000 سال به طول می‌انجامد. بر اساس این نتیجه، تیم مدعی شد که به نقطه عطف مهمی به نام برتری کوانتومی رسیده‌اند. برتری کوانتومی نقطه‌ای است که در آن یک کامپیوتر کوانتومی می‌تواند مسائلی را حل کند که در غیر این صورت توسط فناوری کلاسیک در زمان معقول قابل حل نیستند.

IBM ادعای گوگل را قبول نداشت

البته همه به برتری خودخوانده گوگل در سال 2019 معتقد نبودند. IBM یکی دیگر از بازیگران اصلی در فضای محاسبات کوانتومی، از همان ابتدا ادعاهای گوگل را به چالش کشید. محققان آنجا ادعا کردند که همین کار را می‌توان در عرض چند روز با مقدار مناسبی از منابع موجود انجام داد و ادعای برتری فاحش کوانتومی گوگل را باطل کرد.

حالا دانشمندان چینی با حمله به مشکل اصلی با استفاده از الگوریتم‌های پیشرفته و قدرت محاسباتی پردازنده‌های گرافیکی امروزی برای تکمیل محاسبات، هدف IBM را با موفقیت ثابت کردند. بر اساس گزارش Science.org، در این تلاش از 512 پردازنده گرافیکی استفاده شده است، عددی که با در نظر گرفتن تعداد واحدهایی که در عملیات استخراج ارزهای دیجیتال در چندین سال گذشته استفاده شده اند، غیرقابل درک است.

دانشمندان چینی به سرعتی نزدیک به سیکامور دست یافتند

دانشمندان چینی با حمله به مسئله اصلی با استفاده از الگوریتم‌های پیشرفته و قدرت محاسباتی پردازنده‌های گرافیکی امروزی برای تکمیل پردازش، ادعای IBM را با موفقیت اثبات کردند. در این تلاش از 512 پردازنده گرافیکی استفاده شده است؛ تعدادی که با در نظر گرفتن تعداد واحدهایی که گاهی اوقات عملیات استخراج ارز دیجیتال از آن استفاده می‌کند، ناچیز است.

قدرت محاسباتی GPU همراه با الگوریتم‌های پیشرفته، همان محاسبات را در عرض چند ساعت تکمیل کرد. نتایجی که بر اساس یافته‌های تحقیقاتی 2019 غیرقابل تصور بود، شواهدی را ارائه می‌کند که ادعا می‌کند یک ابرکامپیوتر به اندازه کافی بزرگ می‌تواند به راحتی با دستاورد قبلی کامپیوتر کوانتومی Sycamore رقابت کند.

کامپیوتر کوانتومی همچنان یک فناوری آینده‌دار است

البته این موضوع دستاوردهای کوانتومی قبلی گوگل را باطل نمی‌کند و به این معنا نیست که سخت‌افزار پردازش استاندارد همواره می‌تواند به توانایی‌های کوانتومی چیره شود.

سرجیو بویکسو، دانشمند اصلی هوش مصنوعی گوگل کوانتومی، گفت که مقاله اولیه 2019 پیشرفت احتمالی آینده الگوریتم‌های کلاسیک را تایید می‌کند، اما معتقد نیست رویکرد محاسباتی کلاسیک امروزی می‌تواند با فناوری‌های کوانتومی همگام شود. بیانیه بویکسو با توجه به نرخ رشد کوانتومی از سال 2019 منطقی است. کامپیوتر سیکامور گوگل یک پردازنده 53 کیوبیتی بود. اما در سال 2021 IBM از کامپیوتر کوانتومی  127 کیوبیتی خود با نام Eagle رونمایی کرد و به نظر می‌رسد نقشه راه کوانتومی آن‌ها در سال 2023 سد 1000 کیوبیتی را بشکند.