Web Analytics Made Easy - Statcounter

هواوی با وجود تحریم‌های آمریکا تراشه ARM پنج نانومتری معرفی کرد

هواوی با معرفی تراشه Kirin 9006C برای لپ‌تاپ، یک نقطه عطف مهم در صنعت تراشه‌سازی چین رقم زد.
تراشه ۵ نانومتری هواوی کیرین ۹۰۰۶ سی - Huawei 5nm Kirin 9006C

دولت ایالات متحده طی چند سال گذشته محدود کردن دسترسی چین به فناوری های آمریکایی را تشدید کرده است؛ به همین دلیل برای شرکت‌هایی مانند هواوی که به تراشه‌های سیلیکونی پیشرفته نیاز دارند، دردسرهای فراوانی ایجاد شده است.

با این حال رگولاتورهای ایالات متحده چند هفته پیش، زمانی که SMIC چین شروع به تولید انبوه پردازنده‌های آرم 7 نانومتری کرد، شگفت‌زده شدند و اکنون هواوی هم به فناوری تراشه 5 نانومتری دست یافته و باز هم، آمریکایی‌ها از این پیشرفت چین در تولید تراشه غافلگیر شده‌اند.

هواوی میت 60 با تراشه‌های 7 نانومتری چینی

هواوی در اوایل پاییز امسال، گوشی هوشمند میت 60 را معرفی کرد که اولین دستگاهی بود که از یکی از پردازنده‌های جدید 7 نانومتری بهره می‌برد. مطمئناً Kirin 9000S نمی‌تواند در برابر جدیدترین تراشه‌های کوالکام یا مدیاتک قد علم کند، اما با توجه به تحریم‌ها و وابستگی هواوی به TSMC در گذشته، طراحی بسیار پیشرفته‌تر و فراتر از انتظار دارد.

تراشه 9006C اولین تراشه 5 نانومتری هواوی معرفی شد

Kirin 9000S فقط یک تراشه معمولی نبود، بلکه اولین تراشه‌های ضد تحریم چینی‌ها بود و به دنبال آن هوآوی اخیراً از دست یافتن به تراشه 5 نانومتری جدید Kirin 9006C خبر داده است. این پردازنده دارای هشت هسته CPU ARM (چهار هسته A77 و چهار A55) با حداکثر سرعت کلاک 3/13 گیگاهرتز است.

هواوی می‌گوید که این تراشه «عملکرد بالاتر، مصرف انرژی کمتر و سرعت پردازش سریع‌تر» را ارائه می‌دهد. این امر اساساً هوآوی را به جایی که در سال 2020 بود برمی‌گرداند. در آن زمان هواوی اولین Kirin 9000 را معرفی کرد، با این تفاوت که در آن زمان توسط TSMC تولید می‌شد.

قبل از تشدید تنش‌ها، TSMC بیشتر نیازهای تراشه‌های پیشرفته چین را تامین می‌کرد و هواوی بزرگترین مشتری چینی آن بود. با این حال اگرچه TSMC یک شرکت تایوانی به شمار می‌آید، به شدت به فناوری ایالات متحده متکی است و باید با کنترل‌های صادراتی واشنگتن مطابقت داشته باشد.

دولت چین با تمرکز بر تولید تراشه‌های داخلی به تحریم فناوری پاسخ داد، اما ایالات متحده در سال 2022 فروش دستگاه‌های لیتوگرافی فرابنفش مدرن به چین را تحریم و این کشور را به فناوری‌های قدیمی‌تر لیتوگرافی ماوراء بنفش عمیق (DUV) محدود کرد.

Kirin 9006C در حال حاضر فقط در لپ‌تاپ Qingyun L540 هواوی استفاده شده است؛ اما دلیلی وجود ندارد که بعداً برای دستگاه‌های بیشتری عرضه نشود و هوآوی مالک SMIC نیست؛ این کارخانه ریخته‌گری می‌تواند برای سایر شرکت‌های چینی تراشه تولید کند که نمی‌خواهند با طرح‌های قدیمی‌تر کار کنند.

فشار دولت امریکا به تراشه‌سازی چین همچنان افزایش خواهد داشت

علیرغم این پیشرفت‌ها، بخش فناوری چین هنوز از تنگنا خارج نشده است. استفاده از سخت‌افزار DUV برای ساخت تراشه‌های 5 نانومتری فرآیندی پیچیده و پرهزینه است و این سخت‌افزار به‌طور نامحدود در دسترس چینی‌ها نخواهد بود. ایالات متحده اخیراً دولت هلند را برای توقف فروش لیتوگرافی به چین، به شدت تحت فشار قرار داده است. در نتیجه، شرکت هلندی ASML برای فروش ماشین‌های DUV خود به چین فقط تا پایان سال 2023 اجازه دارد.

دستگاه NXT:2000i یکی از چندین سیستم DUV مورد استفاده در SMIC است که می‌تواند برای تولید تراشه‌های 5 نانومتری استفاده شود.

آیا چین به تولید سراغ تراشه‌های 3 نانومتری هم خواهد رفت؟

مشخص نیست که چین چه زمانی می‌تواند به تراشه‌های 3 نانومتری دست یابد، اما این کشور همچنان برای رسیدن به اهداف خود جاه‌طلب است و مطمئناً متوقف کردن آن دشوار خواهد بود.