Web Analytics Made Easy - Statcounter
Linux - لینوکس

معرفی ۵ توزیع لینوکس مناسب برای افراد مبتدی

اکنون در سال 2022 استفاده از لینوکس به آسانی استفاده از ویندوز یا مک او اس است. اما کدام توزیع برای افراد مبتدی مناسب‌تر است؟
اکنون در سال 2022 استفاده از لینوکس به آسانی استفاده از ویندوز یا مک او اس است. اما کدام توزیع برای افراد مبتدی مناسب‌تر است؟

بهترین توزیع لینوکس برای مبتدیان چیست؟ مینت، کروم او اس، اوبونتو، زورین او اس و ام‌اکس لینوکس گزینه‌های مناسبی هستند و از بین این 5 توزیع، لینوکس مینت انتخاب اصلی ماست. این سیستم عامل از نظر ظاهری بسیاری به ویندوز شباهت دارد و بر خلاف برخی از توزیع‌های لینوکس برای استفاده از آن نیازی به هیچ تجربه برنامه نویسی ندارید و از همه مهم‌تر کاملاً رایگان است.

سیستم عامل لینوکس یا دقیق‌تر گنو/لینوکس یک سیستم‌عامل متن باز است؛ به این معنی که هر کس می‌تواند از آن به صورت رایگان استفاده کند و تغییراتی در سورس‌کد آن به وجود آورد و در نتیجه افراد بسیاری هستند که دست به تغییر کدها می‌زنند و توزیع‌های اختصاصی خود را به وجود می‌آورند. در واقع، یک سازمان یا یک فرد مشخص کار توسعه لینوکس را بر عهده نداشته است و هزاران نفر در توسعه آن نقش داشته‌اند.

سازندگان توزیع‌های لینوکس به‌ طور کلی محیط کاربری خودشان را در آن استفاده می‌کنند. به علاوه، معمولاً ابزارهای به خصوصی در هر توزیع ارائه می‌شود که باعث می‌شود یک توزیع با توزیع‌های دیگر متفاوت به نظر برسد.

چرا لینوکس؟

برخی از افراد همچنان اصرار دارند که استفاده از لینوکس سخت است. مطمئناً در سال 1990 و عدم وجود رابط گرافیکی سخت بود. ولی اکنون در سال 2022 استفاده از توزیع‌های متنوع لینوکس به آسانی استفاده از ویندوز یا مک او اس است.

بله قطعاً اگر کدنویسی بلد باشید، می توانید امکانات بیشتری از لینوکس دریافت کنید. امری که در مورد ویندوز و پاورشل نیز صادق است. اما برای انجام امور روزمره با هر دو سیستم عامل، نیازی به برنامه‌نویسی یا نکات فنی پیشرفته ندارید.

پس چرا باید به سمت لینوکس حرکت کرد؟ مهم‌ترین دلیل این که لینوکس بسیار امن‌تر از رقبای خود است. بسیاری از شما ممکن است در صورت ادامه استفاده از ویندوز با مشکلات امنیتی روبرو شوید. همچنین، لینوکس، بر خلاف ویندوز 11، تقریباً بر روی هر کامپیوتری که دارید، اجرا می‌شود و برای اینکه به خوبی کار کند نیازی به یک کامپیوتر مدرن و گرانقیمت ندارد. بسیاری از توزیع‌های لینوکس حتی با دو گیگابایت رم و پردازنده‌های 32 بیتی پنتیوم قدیمی قابل اجرا هستند.

در گذشته نصب برنامه‌ها روی لینوکس سخت بود، اما دیگر اینطور نیست. اکنون تقریباً همه توزیع‌های لینوکس فروشگاه‌های برنامه دارند که امکان نصب برنامه‌های جدید را به سادگی انتخاب و کلیک کردن انجام می‌دهند.

اگر هنوز به برخی از برنامه‌های ویندوز نیاز دارید، می‌توانید تا مهاجرت کامل به لینوکس با استفاده از Oracle VirtualBox از ویندوز به عنوان ماشین‌ مجازی (VM) استفاده کنید یا اگر سخت‌افزار شما ضعیف است، می‌توانید با استفاده از برنامه Crossover Linux آن‌ها را روی لینوکس اجرا کنید. این برنامه همه برنامه‌های ویندوز را پشتیبانی نمی‌کند، اما بسیاری از آن‌ها را به خوبی اجرا می‌کند.

همچنین، با گسترش رایانش ابری، به زودی اکثر برنامه‌های ویندوز به عنوان «نرم‌افزار به عنوان سرویس (SaaS)» در دسترس خواهند بود. در واقع، ما در حال حرکت به سمت دنیایی هستیم که در آن تنها چیزی که نیاز دارید یک مرورگر وب است تا بتوانید از پلتفرم «دسکتاپ به عنوان سرویس (DaaS)» استفاده کنید.

برخلاف ویندوز، که در حال حاضر تنها انتخاب شما ویندوز 10 یا 11 است، صدها توزیع دسکتاپ لینوکس وجود دارد. در لینوکس رابط‌های گرافیکی متعددی وجود دارد که هر کدام ظاهر و احساس متمایز خود را دارند، مانند KDE، GNOME، Cinnamon، Lxde، Xfce و بسیاری دیگر. اکثر توزیع‌ها دارای یک رابط کاربری اصلی هستند، مانند Fedora، GNOME و OpenSUSE و KDE، اما به شما امکان می‌دهند از موارد دیگر را نیز انتخاب کنید. هر چند توصیه می‌شود افراد مبتدی از رابط گرافیکی اصلی توزیع استفاده کنند.

ما در ادامه به معرفی ۵ توزیع برتر لینوکس برای افراد مبتدی می‌پردازیم:

لینوکس مینت (Linux Mint)

بهترین توزیع برای مبتدیان

یک کاربر ویندوز برای مهاجرت به لینوکس، باید به لینوکس مینت، به ویژه نسخه‌ای که از رابط سینامون (Cinnamon) استفاده می‌کند، روی بیاورد.

مینت شباهت زیادی به ویندوز 7 دارد و از آیکون‌ها و منوی ویندوز (WIMP) استفاده می‌کند. البته ظاهر آن دقیقا با ویندوز تطابق ندارد، اما اکثر کاربران ویندوز رابط کاربری سینامون را مناسب می‌دانند.

لینوکس مینت - linux mint

مزایا

  • رایگان
  • رابط کاربری مشابه ویندوز
  • منبع باز (open source)
  • عدم جمع آوری داده‌های کاربران

معایب

  • با همه برنامه‌ها یا بازی‌ها سازگار نیست
  • درایور اختصاصی برای کارت گرافیک ندارد (انویدیا، ATI و غیره)

کروم او اس (Chrome OS)

پردازش با کاربری آسان و مقرون به صرفه بدون دردسرهای ویندوز

سیستم عامل کروم، سیستم عاملی مبتنی بر لینوکس جنتو است. جنتو یک توزیع تخصصی لینوکس است، اما نیازی به دانستن هیچ چیز در مورد آن ندارید. در صورت استفاده از سیستم‌عامل کروم، هرگز نیازی به اطلاعات در مورد هسته آن ندارید.

این سیستم عامل مناسب افرادی است که بیشتر زمان خود را با استفاده از مرورگر و در برنامه‌هایی مانند جیمیل و گوگل داکز می‌گذرانند.

برای استفاده از سیستم عامل کروم نیازی به خرید یک کروم بوک ندارید. شرکت Neverware، که زیرمجموعه‌ای از گوگل است، CloudReady را ارائه می‌دهد که می‌توانید تقریباً بر روی هر کامپیوتری که از سال 2007 ساخته شده است، نصب کنید. بدون دردسر و بسیار روان‌تر از ویندوزی که در حال حاضر روی کامپیوتر شخصی قدیمی‌تر اجرا می‌کنید.

کروم او اس - chrome os

مزایا

  • کاربری آسان
  • به طور مستقل از کروم‌بوک‌ها عرضه می‌شود
  • رایگان
  • سازگار با کامپیوتر‌های شخصی و مک از سال 2007 به بعد

معایب

  • عدم  پشتیبانی از اورکلاک CPU یا GPU
  • عدم پشتیبانی از وب کم های شخص ثالث

اوبونتو (Ubuntu)

کارکرد آسان

اوبونتو از پشتیبانی انجمن‌های زیادی برخوردار است. اگر سوالی دارید، تقریباً به طور قطع کسی در آنجا وجود دارد که همین مشکل را داشته و به پاسخی رسیده است.

به طور پیش فرض، اوبونتو از رابط کاربری گنوم 3 استفاده می‌کند. اگر تنها چیزی که قبلاً با آن کار کرده‌اید، ویندوز باشد؛ کمی یادگیری می‌طلبد، اما چندان سخت نیست.

آخرین پشتیبانی طولانی مدت (LTS) اوبونتو 20.04 است. اگر اوبونتو را در محیط کار خود اجرا می‌کنید، این همان چیزی است که می‌خواهید. اگر می‌خواهید آخرین و بهترین اوبونتو را کشف کنید، اوبونتو 21.10 را امتحان کنید.

ubuntu 22 - اوبونتو ۲۲

مزایا

  • برای کامپیوتر‌های شخصی و همچنین شرکت‌ها عالی است
  • رمزگذاری برای ذخیره‌سازی ابری
  • بازیابی دستگاه داخلی و تعمیر دیسک از راه دور

معایب

  • نیازمند دانش ابتدایی در مورد لینوکس و گنوم

زورین او اس (Zorin OS)

مهاجرت آسان از ویندوز

اگر با یادگیری کمی اطلاعات درباره گنوم برای اوبونتو موافق نیستید. در این صورت، زورین او اس را امتحان کنید. این سیستم عامل مانند مینت، مبتنی بر اوبونتو است. اما می‌توانید از برنامه Zorin Appearance آن برای پیاده سازی ظاهر ویندوز در دسکتاپ استفاده کنید.

تمام هدف زورین این است که به شما کمک کند از ویندوز یا macOS به لینوکس بروید. این سیستم عامل در چهار نسخه مختلف ارائه می شود: نسخه های Core، Lite و Education رایگان هستند، در حالی که نسخه Ultimate که می‌تواند ظاهر و احساس macOS را کپی کند، 39 دلار قیمت دارد. نسخه Core امکانات روزمره را در اختیار شما قرار می‌دهد، در حالی که نسخه Lite به سیستم‌های قدیمی و دارای سخت‌افزار ضعیف، جان تازه‌ای می‌بخشد. Education نیز دقیقاً همان کاری را انجام می دهد که نامش می‌گوید؛ دارای برخی از برنامه‌های آموزشی و تحصیلی از پیش نصب شده است. جدیدترین نسخه این سیستم عامل، Zorin OS 16 است.

این سیستم عامل دارای اسنادی است که برای کمک به شما در انتقال از ویندوز به لینوکس طراحی شده است.

زورین او اس - zorin os

مزایا

  • نسخه‌های رایگان و پولی
  • ظاهر و احساس ویندوز
  • بدون نیاز به تجربه کدنویسی
  • بر روی کامپیوتر شخصی و مک کار می‌کند

معایب

  • از همه برنامه‌ها و برنامه‌های Windows یا macOS پشتیبانی نمی‌کند
  • با کامپیوتر های قدیمی‌تر از 15 سال کار نمی‌کند
  • احتمال دارد از آوریل ۲۰۲۵، به‌روزرسانی‌ها و وصله‌های امنیتی دریافت نکند

ام‌اکس لینوکس (MX Linux)

کم‌حجم و آسان

چند سال پیش، وارن وودفورد، بنیانگذار MEPIS Linux پشتیبانی از این سیستم عامل مبتنی بر دبیان را به دلیل مشغله شخصی متوقف کرد. طرفداران MEPIS و انجمن antiX Linux آن پروژه را با نام ام‌اکس لینوکس احیا کردند.

ام‌اکس لینوکس این یک سیستم عامل خوب و سبک است که از Xfce به عنوان رابط خود استفاده می‌کند. برای مبتدیان، عادت کردن به آن آسان است و می‌توانید آن را حتی با پردازنده‌های بسیار قدیمی اجرا کنید. اگر می‌خواهید با استفاده از کامپیوتری که در حال خاک خوردن است لینوکس را امتحان کنید، ام‌اکس لینوکس گزینه‌ای ایده آل است.

جدیدترین نسخه موجود این سیستم عامل MX Linux 21 Wildflower است.

mx linux - ام ایکس لینوکس

مزایا

  • با کامپیوترهای بسیار قدیمی کار می‌کند
  • برای مبتدیان مطلق عالی است
  • پشتیبانی تیم‌های توسعه دهنده برای گزارش مشکلات

معایب

  • عدم برخورداری از قابلیت بوت دوگانه برای کامپیوترهای جدیدتر

بهترین توزیع لینوکس برای مبتدیان چیست؟

از نظر ما، لینوکس مینت بهترین گزینه است. این دارای یک رابط کاربری است که برای انتقال آسان‌تر به نظر می‌رسد و بسیار شبیه ویندوز است و همچنین یک کد رایگان و منبع باز برای شخصی‌سازی توسط شما. بهترین بخش این است که لینوکس مینت به هیچ وجه داده‌های شما را جمع‌آوری نمی‌کند، بنابراین می‌توانید مطمئن شوید که اطلاعات شخصی شما برای فروش به تبلیغ‌کنندگان قرار نگیرد.

نام توزیعقیمتهستهمنبع باز؟
لینوکس مینترایگان برای استفاده شخصی و تجاریگنوم 2بله
کروم او اسرایگان برای استفاده شخصی و تجاریجنتو لینوکسبله
اوبونتورایگان برای استفاده شخصی / پولی برای استفاده تجاریگنوم 3بله
زورین او اسرایگان برای استفاده شخصی / ۳۹ دلار برای استفاده تجاریاوبونتوبله
ام‌اکس لینوکسرایگان برای استفاده شخصی و تجاریدبیانبله

کدام توزیع لینوکس برای شما مناسب است؟

برخی از گزینه‌های ما دارای رابط های کاربری هستند که بسیار بسیار نزدیک به نسخه‌های قبلی ویندوز هستند تا یادگیری چیزهای جدید را آسان‌تر کنند. برخی دیگر امکان بوت شدن دوگانه را فراهم می‌کنند تا زمانی که می‌خواهید یک بعدازظهر در لینوکس بگردید یا نیاز به انجام کارهایی در ویندوز دارید، بتوانید بین سیستم‌عامل‌ها جابجا شوید. همچنین می‌خواهید نسخه‌ای از لینوکس را انتخاب کنید که توسط یک جامعه آنلاین قوی از کدنویس‌ها، تیم‌های مستندسازی و کاربران عادی پشتیبانی می‌شود. به این ترتیب، اگر مشکلی در نصب، دانلود برنامه‌ها، یا فقط سؤالات کلی دارید، می‌توانید راهنمایی لازم را دریافت کنید.

این توزیع را انتخاب کنیداگر می‌خواهید …
لینوکس مینتاحساس و عملکردی مانند ویندوز داشته باشید
کروم او اساز یک سیستم عامل ساده استفاده کنید
اوبونتواز یک سیستم عامل پیشرفته‌تر استفاده و کدنویسی کنید
زورین او اسیک گزینه مقرون به صرفه برای استفاده‌های تجاری داشته باشید
ام اکس لینوکسبه یک انجمن آنلاین قوی دسترسی داشته باشید

چگونه این توزیع‌های لینوکس را انتخاب کردیم؟

ما سیستم‌هایی از لینوکس را انتخاب کردیم که استفاده از آن‌ها برای هرکسی که هیچ تجربه‌ای با سیستم‌عامل‌های به غیر از ویندوز یا macOS ندارد، آسان باشد. ما همچنین مطمئن شدیم که همه انتخاب‌های ما دارای گزینه‌های رایگان هستند تا هر کسی که در نهایت لینوکس را دوست ندارد، مجبور نباشد مقدار زیادی پول نقد برای پرداختن به چیز جدیدی سرمایه‌گذاری کند.

آیا نصب برنامه‌ها در لینوکس سخت است؟

قبلاً نصب برنامه‌ها روی لینوکس سخت بود، اما دیگر اینطور نیست. اکنون تقریباً همه توزیع‌ها فروشگاه‌های برنامه دارند. این‌ها نصب برنامه‌های جدید را به سادگی انتخاب و کلیک کردن انجام می‌دهند.

آیا می‌توانم برنامه‌های ویندوز را روی لینوکس اجرا کنم؟

اگر هنوز به برخی از برنامه‌های ویندوز نیاز دارید، همیشه می‌توانید Crossover Linux را امتحان کنید تا آن‌ها را روی لینوکس اجرا کنید. به هیچ وجه همه برنامه‌های ویندوز را اجرا نمی‌کند، اما بسیاری از آن‌ها را به طرز شگفت‌انگیزی به خوبی اجرا می‌کند. برخی از برنامه‌های مایکروسافت اکنون به صورت بومی در لینوکس در دسترس هستند. این‌ها شامل مرورگر Edge و Teams است.

همچنین می‌توانید یک دسکتاپ ابری ویندوز 10 یا 11 را از لینوکس اجرا کنید. البته این سرویس هزینه اشتراک دارد. علاوه بر آن می‌توانید سرویس رایگان مایکروسافت 365 (آفیس 365 سابق) را اجرا کنید که به شما امکان دسترسی به زیرمجموعه‌ای از امکانات ورد، اکسل، پاورپوینت، اوت‌لوک و وان نوت را می‌دهد.

آیا به نرم افزار امنیتی در لینوکس دسکتاپ نیاز دارید؟

با این که لینوکس بسیار ایمن‌تر از ویندوز است، اما هیچ سیستمی کاملاً از حملات مصون نیست. در لینوکس، این حملات بسیار نادرتر از حملاتی هستند که ویندوز یا macOS را هدف قرار می‌دهند. با این اوصاف، شما همچنان باید فایروالی را که لینوکس آن را تعبیه کرده است، استفاده کنید و برای جلوگیری از بدافزارها، می‌توانید برنامه‌های ESET Endpoint AntiVirus یا ClamAV را در نظر بگیرید.

آیا توزیع‌های لینوکس دیگری وجود دارند که ارزش بررسی دارند؟

همانطور که قبلاً اشاره کردم، صدها توزیع لینوکس وجود دارد. بسیاری از این موارد برای مبتدیان نیز مناسب هستند. شما می‌توانید علاوه بر 5 توزیع معرفی شده به موارد زیر نیز توجه کنید:

المنتری او اس (Elementary OS): از نظر طراحی بسیار شبیه مک او اس است.

المنتری او اس - elementary os

پاپ او اس (Pop!_OS): توزیع کم حجم اوبونتو از System76، یک شرکت توانمند در حوزه گنو/لینوکس.

pop!_OS - پاپ او اس

پپرمینت او اس (Peppermint OS): توزیع جذاب دیگری بر پایه بر اوبونتو.

پپرمینت او اس - peppermint os