Web Analytics Made Easy - Statcounter

چرا از احراز هویت دو عاملی استفاده می‌کنیم؟

در دنیایی که اینترنت همه جنبه‌های زندگی ما را دربر گرفته، بحث امنیت یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های این روزها شده است. احراز هویت دو عاملی یا همان تأیید دومرحله‌ای یکی از بهترین گزینه‌های حفظ امنیت در فضای وب محسوب می‌شود. اگر برای شما هم جالب است که بدانید احراز هویت دو مرحله‌ ای چیست و چرا از آن استفاده می‌کنیم، تا پایان مطلب همراه ما باشید.

احراز هویت دو مرحله ای

احراز هویت دو مرحله‌ ای چیست؟

احراز هویت دو عاملی یا Two Factor Authentication که با نام اختصاری ۲FA نیز شناخته می‌شود، نوعی از احراز هویت‌های چند عاملی (MFA) است. این احراز هویت‌های چند عاملی، همیشه به چند فاکتور برای احراز هویت نیاز دارند تا امنیت دسترسی را تقویت کرده و هویت شما را تایید کند. این فاکتورها می‌تواند چیزهایی از قبیل نام کاربری، رمز عبور یا برنامه‌ای در تلفن هوشمند برای تایید درخواست احراز هویت باشند. ۲FA می‌تواند از حملات فیشینگ، حملات Brute-Force و دیگر اطلاعات و حساب‌های کاربری شما در بسیاری از سرویس‌ها محافظت کند.

در واقع، احراز هویت دو عاملی، با افزایش امنیت ورود به حساب کاربری شما در تمام سرویس‌ها، امکان ورود مهاجم یا هکرها را کاهش می‌دهد. در این نوع از احراز هویت، شما فاکتورهای دیگری علاوه بر رمز عبور، برای حساب کاربری خود در نظر می‌گیرید و می‌توانید ورود و خروج دیگر کاربران به حساب کاربری خود را کنترل و تایید کنید.

تأیید دو مرحله‌ ای یا Two Factor Authentication که با نام اختصاری ۲FA نیز شناخته می‌شود، نوعی از احراز هویت‌ چند عاملی است. این روش درواقع برای اصالت‌سنجی و تأیید هویت کاربران در شبکه‌ها و سازمان‌های مختلف کاربرد دارد که عملکرد آن بر اساس دو فاکتور اصلی ارائه می‌شود. بااستفاده از این فاکتورها امنیت دسترسی تقویت و هویت شما تأیید خواهد شد.

لازم به ذکر است که این فاکتورها می‌تواند هر چیز از قبیل نام کاربری، رمز عبور یا برنامه‌ای در تلفن هوشمند برای تأیید درخواست احراز هویت باشد. زمانی که این خدمت یا گزینه را دریافت می‌کنید، امکان ورود مهاجم یا هکرها کاهش پیدا می‌کند و بدین‌ترتیب از اطلاعات و حساب‌های کاربری شما در بسیاری از سرویس‌ها محافظت خواهد شد؛ به‌عبارت‌دیگر و با استفاده از این گزینه‌ها، امکان دسترسی بدافزارها به اطلاعات حساب‌های شما صفر می‌شود.

ضرورت استفاده از احراز هویت دو عاملی

همانطور که در قسمت قبل اشاره شد، احراز هویت دو عاملی درواقع یک لایه‌ اضافی در زمان ورود به حساب‌های کاربری افراد در سایت‌ و برنامه‌های مختلف است؛ به عبارت‌دیگر زمانی‌که شما در یک سامانه‌ نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کردید، یک کد مخصوص به شماره موبایل یا ایمیل شما ارسال خواهد شد که باید برای ورود به حساب، آن کد دریافتی را در کادر مشخص‌شده وارد کنید. ازآنجایی‌که کد دریافتی فقط مخصوص ورود شما به برنامه ارسال شده است، آن را در دسترس دیگر افراد قرار ندهید.

یکی از مهم‌ترین کاربردهای این کدها حفظ امنیت حساب‌های کاربری در کیف‌پول‌های ارز دیجیتال است که اگر حداقل آشنایی با بازار رمز ارزها داشته باشید، از اهمیت آن در حفظ دارایی‌ها به خوبی آگاه‌اید. شاید با خود فکر کنید که با فعال کردن این قابلیت، نحوه دسترسی به محتویات کیف پول یا اطلاعات حساب برای خود شما کمی دشوار خواهد شد؛ اما ریسک نکنید. چنانچه تاکنون از این قابلیت برای افزایش امنیت حساب خود استفاده نکرده‌اید، حتما آن را فعال‌سازی کنید. به‌منظور دسترسی راحت‌تر به رمز دوم حساب می‌توانید از بین گزینه‌های پیشنهادی بهترین و مناسب‌ترین راه را انتخاب بفرمایید.

احراز هویت دو مرحله ای

روش‌های متداول تأیید دو مرحله‌ ای

اگر که تصمیم به فعال‌سازی احراز هویت دو عاملی گرفته‌اید، بد نیست که بدانید روش‌های مختلفی برای انجام این کار وجود دارد که ازجمله متداول‌ترین آن می‌توان به ارسال SMS و نرم‌افزار‌های Authenticator اشاره کرد. در ادامه بیشتر با این روش‌ها آشنا خواهیم شد.

ارسال پیامک

یکی از ساده‌ترین و البته پرکاربردترین روش‌های احراز هویت دو مرحله‌ ای، فعالسازی آن بااستفاده از ارسال پیامک است. همانطور که حتما متوجه شدید، در این روش یک پیامک حاوی کد احراز هویت برای شماره تلفن شما ارسال می‌شود که پس از دریافت آن می‌توانید آن را در برنامه یا سامانه مدنظر استفاده بفرمایید.

مهم‌ترین مزیت استفاده از این مدل، قابلیت سریع و آسان‌بودن دسترسی آن است؛ اما باید توجه داشته باشید که یک نکته منفی در آن وجود دارد. ازآنجایی‌که کد همواره به شماره تلفن کاربر ارسال می‌شود، دسترسی همیشگی به شماره موبایل الزامی خواهد بود. اگر قرار است که شماره همراه خود را عوض کنید، باید آن را در سامانه نیز تغییر دهید؛ همچنین به یاد داشته باشید که به‌منظور افزایش امنیت حساب، جز شخص شما فرد دیگری به موبایل دسترسی نداشته باشد.

احراز هویت دو عاملی با TOTP

در این روش از احراز هویت از نرم‌افزارهای تحت عنوان Authenticator که انواع مختلفی دارد، استفاده می‌شود. این نرم‌افزارها در تلفن همراه شما نصب شده و کدهایی با اعتبار کمتر از یک دقیقه در اختیار شما قرار می‌دهد. زمانی که این روش احراز هویت را انتخاب می‌کنید، یک کد موقت در این نرم‌افزار نمایش داده می‌شود که باید آن را کپی کرده و برنامه یا سایت جای‌گذاری و بدین‌ترتیب از هک کیف پول یا اطلاعات حساب‌های خود جلوگیری کنید. مهم‌ترین ویژگی استفاده از این روش احراز هویت دو عاملی امکان استفاده از آن در انواع سیستم‌های عامل یا تلفن همراه است؛ به‌بیان‌دیگر همچون روش قبلی به یک نوع شماره موبایل محدود نمی‌شود و برای همه دستگاه‌ها می‌توانید از آن استفاده کنید.

کدام سایت یا نرم‌افزارها از احراز هویت دو عاملی پشتیبانی می‌کنند؟

باتوجه به اهمیت فعال‌سازی احراز هویت دو عاملی در حفظ امنیت اطلاعات حساب کاربران، امروزه بیشتر سایت و نرم‌افزار‌های موبایلی از این قابلیت هوشمند پشتیبانی می‌کنند؛ بنابراین بهتر است که در هنگام استفاده از آن‌ها این قابلیت امنیتی را فعال‌سازی کنید. ازجمله معروف‌ترین و پرطرفدارترین این نرم‌افزار‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • +Google
  • Gmail
  • Snapchat
  • Instagram
  • Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Reddit

آیا صرافی‌های ارز دیجیتال نیز از احراز هویت دو مرحله‌ ای پشتیبانی می‌کنند؟

صرافی‌های ارز دیجیتال به‌عنوان بستری برای ترید رمز ارزها وظیفه حفظ امنیت اطلاعات حساب کاربران و کیف‌پول‌ اختصاصی پلتفرم را برعهده دارند؛ بنابراین طبیعی خواهد بود که همواره از بهترین و پیشرفته‌ترین روش‌ها همچون احراز هویت دو عاملی برای حفظ داده‌های کاربران استفاده کنند. باتوجه به اهمیت این موضوع پیشنهاد می‌شود که قبل از انتخاب صرافی یا کیف‌پول‌ ارز دیجیتال نسبت به سپرهای امنیتی، قابلیت‌های جلوگیری از نفوذ هکرها و روش‌های دسترسی به اطلاعات حساب کاربر کسب اطلاع کنید. در نهایت پلتفرمی را به جهت ترید و خرید و فروش رمز ارزها انتخاب کنید که همواره از بهترین روش‌ها برای امنیت حساب کاربران بهره‌ بگیرد. به‌نظر شما ترید در چه صرافی‌هایی‌هایی معتبر است؟ شما صرافی‌های ایرانی را انتخاب می‌کنید یا خارجی؟