Web Analytics Made Easy - Statcounter

چرا برنامه نویسی آندروید این همه طرفدار دارد؟

اگر به حوزه برنامه نویسی علاقه داشته باشید و حتی اندکی در این زمینه تحقیقات کرده باشید، حتما اسم برنامه نویسی اندروید به گوشتان خورده است. برنامه نویسی برای سیستم عامل اندروید یکی از جذاب ترین و پرطرفدارترین شاخه های برنامه نویسی است که هزاران هزار متقاضی دارد.

علاوه بر جذابیت های این حوزه، بازار کار خوبی چه در حال حاضر و چه در آینده برای آن وجود دارد و درآمد بالایی انتظار برنامه نویسان اندروید را می کشد.

اگر دوست دارید بدانید برنامه نویسی اندروید چیست، با عظیم مدیا در ادامه مقاله همراه شوید. همه آنچه که درباره برنامه نویسی آندروید نیاز دارید در ادامه گفته شده است.

برنامه نویسی آندروید چیست؟

اندروید یک سیستم عامل یا پلتفرم محبوب متن باز (open-source) و مبتنی بر سیستم عامل لینوکس است. نسخه تجاری اولیه اندروید در سال 2008 به شکل پلتفرم تلفن همراه وارد بازار شد و می توان گفت خیلی زود تبدیل به محبوب ترین سیستم عامل گشت و در تلویزیون های هوشمند، موبایل ها و تبلت های برندهای مختلفی به کار گرفته شد.

برنامه نویسی برای هر نوع اپلیکیشن، گجت و … که قابلیت اجرا در این سیستم عامل محبوب را داشته باشد، برنامه نویسی اندروید می گویند.

در واقع می توان گفت به هر برنامه یا اپلیکیشنی که برای پشتیبانی توسط سیستم عامل اندروید با استفاده از کیت توسعه نرم افزار اندروید (sdk) در اندروید استودیو توسعه پیدا می کند، فرآیند توسعه یا برنامه نویسی آندروید گفته می شود.

البته در حال حاضر سهم عمده ی فعالیت برنامه نویسان اندروید مربوط به برنامه نویسی اپلیکیشن های این پلتفرم می شود و در ذهن مردم با این عنوان حک شده است، اما با گسترش دیگر دستگاه های هوشمندی که از این سیستم عامل استفاده می کنند، نیاز به این افراد در حوزه های دیگر نیز به زودی به مقدار زیادی افزایش پیدا می کند.

برنامه نویس آندروید کیست و چه کاری انجام می دهد؟

برنامه نویس اندروید کسی است که با برنامه نویسی و توسعه اپلیکیشن های موبایل یا تبلت و … که به فعالیت های روزمره ی ما کمک می کند، زندگی ما را آسان تر خواهد کرد!

به طور دقیق تر می توان گفت برنامه نویسان اندروید، توسعه دهندگان نرم افزار هستند که در طراحی اپلیکیشن های کاربردی برای سیستم عامل اندروید مهارت دارند.

یک توسعه دهنده ی اندروید باید بتواند اپلیکیشن های مورد نظر را طراحی کرده و بسازد، با سایر اعضای تیم همکاری کند، با تکنولوژی های جدید آشنایی پیدا کند و پیوسته در حال رفع باگ ها و ایرادات کار خود باشد.

نقش برنامه نویسان اندروید در شرکت ها ایجاد اپلیکیشن های کاربردی با توجه به حوزه ی فعالیت آن شرکت یا سازمان است. آنها می توانند از اپلیکیشن های ساده تا پیچیده، مثل بازی ها را برنامه نویسی کنند.

در اینجا یک سوال پیش می آید و آن هم این است که چرا باید برنامه نویسی آندروید را به عنوان شغل آینده ی خود انتخاب کنیم؟ در ادامه به جواب این سوال خواهیم رسید.

چرا برنامه نویسی اندروید | why android programming

چرا برنامه نویسی آندروید این همه طرفدار دارد؟

سیستم عامل اندروید بزرگترین پایگاه نصب شده در میان پلتفرم‌های مختلف موبایل در سراسر جهان است. صد‌ها میلیون دستگاه تلفن همراه در بیش از 190 کشور جهان از اندروید پشتیبانی می‌کنند.

 اندروید تا پایان سال 2021 حدود 71 درصد از سهم بازار جهانی را تصاحب کرد و این روند هر روز در حال افزایش است. شرکتی به نام Open Handset Alliance برای اولین بار اندروید را توسعه داد که بر اساس نسخه اصلاح شده هسته لینوکس و سایر نرم‌افزار‌های منبع باز است.

گوگل از این پروژه در مراحل اولیه حمایت مالی کرد و در سال 2005 کل شرکت را تصاحب کرد.  در سپتامبر 2008، اولین دستگاه مجهز به اندروید در بازار عرضه شد. اندروید به دلیل ویژگی‌های بسیار خوبی که دارد و قابلیت‌هایی که ارائه می‌دهد، بر صنعت سیستم عامل موبایل مسلط شده است. اندروید،  کاربرپسند است، از پشتیبانی اجتماعی عظیمی برخوردار است، قابلیت سفارشی‌سازی بسیار خوبی را فراهم می‌کند و همچنین تعداد زیادی از شرکت‌ها گوشی‌های هوشمند سازگار با اندروید می‌سازند.  در نتیجه، بازار شاهد افزایش شدید تقاضا جهت برنامه نویسی آندروید برای توسعه اپلیکیشن‌های موبایل می‌باشد.

چرا باید برنامه نویسی اندروید یاد بگیریم؟

هر روز شاهد تغییرات زیادی در شیوه ی زندگی مردم یا لایف استایل آنها هستیم. تکنولوژی با سرعت بالایی وارد زندگی مردم می شود و باعث ساده شدن انجام کارها می گردد. به خصوص با شیوع پاندمی کرونا، این وِیژگی قوت بیشتری گرفت و مردم بیشتر فعالیت های خود را از هر جایی که بودند و از طریق گوشی انجام می دادند.

این قضایا باعث شد تا نیاز مردم به اپلیکیشن های کاربردی روز به روز بیشتر و بیشتر شود. در نتیجه بازار کار طراحی و تولید اپلیکیشن ها به شدت داغ شد.

فرقی هم نمیکرد برای چه سیستم عاملی، اندروید یا IOS، هر دو در دوران رشد حداکثری خودشان قرار گفته بودند.

از آنجایی که تقاضا بالا رفت، در نتیجه نیاز به تولید اپلیکیشن ها هم به شدت افزایش پیدا کرد. اما در این بین اپلیکیشن های اندروید بازار داغ تری نسبت به IOS داشتند، اما چرا؟

اندروید با بیش از 2 میلیون کاربر فعال ماهانه، پرفروش ترین سیستم عامل از سال 2011 بوده است!

و این مورد به تنهایی برای جواب سوالمان کافی است.

پس از پشتیبانی گوگل از اندروید، بزرگترین و معتبرترین شرکت های سازنده ی موبایل، تبلت ها و تلویزیون های هوشمند مثل سامسونگ و ال جی، از این سیستم عامل استفاده کردند و باعث رشد و توسعه ی بسیار خوبی در اندروید شدند.

پس هر چه کاربرد این سیستم عامل بیشتر میشد، تقاضا برای تولید اپلیکیشن های آن نیز بالاتر می رفت. این روند رو به رشد چند سالی است که شروع شده است و فعلا هم قصد فروکش کردن ندارد.

بازار برنامه نویسی آندروید در ایران هم بسیار بیشتر از سایر کشورهای دنیا داغ است. از آنجایی که به دلیل مشکلات اقتصادی و مسائل فرهنگی، دسترسی به گوشی های IOS بسیار کمتر از اندروید است، در نتیجه تقاضا برای اندروید به شدت بالا می رود.

علاوه بر آن منبع باز بودن این سیستم عامل، آن را به انتخاب اول اکثر افرادی که میخواهند برنامه نویس موبایل شوند، تبدیل کرده است.

درامد برنامه نویس اندروید به نسبت بالا است و این هم یکی دیگر از دلایل محبوبیت این حوزه ی کاری محسوب می شود.

چه کسی می‌تواند یک برنامه نویس اندروید شود؟

برنامه نویسی آندروید یک چشم انداز خوب شغلی، در حال ظهور است. زیرا مسیر تبدیل شدن به یک اندروید‌نویس موفق در مقایسه با پلتفرم‌های دیگر برای توسعه برنامه نسبتاً ساده‌تر است.

اگر درک اولیه‌ای از نحوه کار برنامه نویسی دارید، یک آموزش ساده برنامه نویسی اندروید به شما کمک می‌کند تا مهارت‌های خود را ارتقا دهید و به طور خاص بر روی استفاده از اندروید برای توسعه برنامه تمرکز کنید.

 بنابراین، هر توسعه‌دهنده مبتدی با مجموعه‌ای از مهارت‌های اولیه در ساخت برنامه‌ها، با استفاده از اندروید می‌تواند به یک برنامه نویس آندروید و یا اندروید‌نویس تبدیل شود.

ویژگی‌های اندروید

اندروید یک سیستم عامل منبع‌باز و قدرتمند است که ویژگی‌های بسیار زیادی را ارائه می‌دهد، برخی از آن‌ها در زیر ذکر شده است.

  • اندروید پلتفرمی متن باز است تا بتوانیم سیستم عامل را بر اساس نیاز‌های خود سفارشی کنیم.
  • اندروید از انواع مختلف اتصال برای GSM، CDMA، Wi-Fi، بلوتوث و غیره برای مکالمه تلفنی یا انتقال داده پشتیبانی می‌کند.
  • با استفاده از فناوری وای فای می‌توانیم هنگام بازی یا استفاده از برنامه‌های کاربردی دیگر به دستگاه‌های دیگر متصل شویم.
  • اندروید شامل چندین API برای پشتیبانی از خدمات ردیابی مکان مانند GPS است.
  • در اندروید ما می‌توانیم تمام فعالیت‌های مربوط به ذخیره‌سازی داده‌ها مدیریت کنیم.
  • اندروید شامل طیف گسترده‌ای از پشتیبانی‌های رسانه‌ای مانند AVI، MKV، FLV، MPEG4 و غیره برای پخش یا ضبط انواع برنامه‌های صوتی یا تصویری است.
  • همچنین از فرمت‌های مختلف تصویر مانند JPEG، PNG، GIF، BMP، MP3 و غیره پشتیبانی می‌کند.
  • از کنترل سخت‌افزاری چند رسانه‌ای برای انجام پخش یا ضبط با استفاده از دوربین و میکروفون پشتیبانی می‌کند.
  • اندروید از چند برنامه به طور همزمان پشتیبانی می‌کند به این معنی که می‌توانیم چندین برنامه را همزمان اجرا کنیم.

برنامه نویسی اندروید با پایتون

اگر سؤال شما این است که ” آیا می‌توانم یک برنامه اندروید با پایتون بسازم؟ “، پاسخ من به این سؤال بله است.  مطمئناً می‌توانید با استفاده از پایتون یک برنامه اندروید را توسعه دهید.

 البته این موضوع فقط به پایتون محدود نمی‌شود، شما در واقع می‌توانید برنامه‌های اندروید را در بسیاری از زبان‌های دیگر غیر از جاوا توسعه دهید. در واقع استفاده از زبان پایتون در اندروید بسیار ساده‌تر از جاوا است و از نظر پیچیدگی بسیار بهتر است.

چنانچه پیشتر گفته شد، می‌توانید از زبان‌های مختلف دیگر نیز برای برنامه نویسی اندرویداستفاده کنید. این زبان‌ها شامل Python، Java، Kotlin، C، C++، Lua، C#، Corona، HTML5، JavaScript و برخی دیگر هستند.

برنامه‌های اندروید قرار است بر روی سیستم عامل اندروید کار کنند. برای شروع برنامه نویسی اندرویدبا پایتون، پلتفرم‌های مختلفی وجود دارد که ما را قادر می‌سازد تا کد‌ها را صرفاً در پایتون بنویسیم. ما می‌توانیم از پایتون برای توسعه وب، توسعه برنامه، تجزیه و تحلیل و محاسبه داده‌های علمی و عددی و توسعه نرم‌افزار استفاده کنیم.

در زیر برخی از پلتفرم‌های توسعه اندروید پایتون آورده شده است:

  •       QPython
  •       PySide
  •       PyMob
  •       Pyqtdeploy

برنامه نویسی اندروید با گوشی

این روز‌ها تلفن‌های همراه اساساً یک کامپیوتر کوچک قابل حمل هستند. بهترین دستگاه‌های موجود در بازار می‌توانند بسیاری از ویژگی‌هایی را که می‌توانید با یک لپ‌تاپ معمولی به دست‌آورید، در اختیار شما قرار می‌دهند. بنابراین برنامه نویسی با گوشی هوشمند بسیار امکان‌پذیر است. تنها چیزی که برنامه نویسان اندروید باید بدانند ابزار‌های مناسب برای آن است.

متأسفانه، یافتن اطلاعات در مورد نحوه استفاده از تلفن به عنوان محیطی برای توسعه برنامه‌ها و وب سایت‌ها تا حدودی سخت است. جستجو در اینترنت اغلب شما را به صفحه‌ای درباره نحوه کدنویسی و اشکال‌زدایی برنامه‌هایی که روی تلفن‌های همراه اجرا می‌شوند هدایت می‌کند.

به همین دلیل است که ما تصمیم گرفتیم به کاوش عمیق بپردازیم و آنچه را که برای تبدیل گوشی خود به یک دستگاه برنامه نویسی شبیه دسکتاپ نیاز دارید، کشف کنیم و ابزار‌های مناسب جهت برنامه نویسی اندروید با گوشی را در اینجا بیان کنیم.

  1. یک ویرایشگر متن

برای برنامه نویسی روی گوشی هوشمند خود، اولین چیزی که نیاز دارید یک ویرایشگر کد منبع است. در اصل، یک ویرایشگر به شما امکان می‌دهد فایل‌های متنی نوشته شده در زبان‌های مختلف برنامه نویسی را ایجاد و ویرایش کنید. به عبارت دیگر، اینجا جایی است که شما کد خود را می‌نویسید.

مانند یک ویرایشگر دسکتاپ، ابزار شما باید به راحتی قابل پیمایش باشد، با تغییر اندازه فونت، طرح‌های رنگی و غیره قابل تنظیم باشد و ویژگی‌های برش، کپی و چسباندن ساده را ارائه دهد.  

  1. یک مدیر فایل

اگر از یکی از علاقه‌مندان اندروید بپرسید که چرا پلتفرم را به iOS ترجیح می‌دهند، احتمالاً می‌گویند به این دلیل است که اندروید همراه با یک برنامه مدیریت فایل ارائه می‌شود که توانایی ایجاد پوشه‌ها و جابجایی فایل‌ها را ارائه می‌دهد.  

از آنجایی که هر برنامه‌ای که می‌نویسید، به عنوان یک فایل در دستگاه اندرویدی شما نمایش داده می‌شود، به یک کاوشگر نیاز دارید که انعطاف‌پذیری برای یافتن و دستکاری فایل‌ها را به دلخواه در اختیار شما قرار بدهد.

  1. VIEW-SOURCE HANDLER

اگر در حال توسعه یک برنامه مبتنی بر وب هستید، یک کنترل‌کننده View Source یک ضرورت است.  کاری که این برنامه انجام می‌دهد این است که به شما امکان می‌دهد کد منبع خود را با تایپ آدرس URL در مرورگر باز کنید.

 View Source Mobilبه عنوان یک افزونه برای مرورگر‌هایی مانند Opera Mobile، Dolphin و Firefox در دسترس است.

موارد دیگر

اگرچه موارد فوق ابزار‌های اصلی هستند که برای انجام توسعه وب در دستگاه Android خود به آن نیاز دارید. برنامه‌های دیگری نیز وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها جهت تسهیل برنامه نویسی از آن بهره ببرید. بنابراین این موارد شروعی است برای اینکه چگونه گوشی هوشمند اندرویدی خود را برای کدنویسی آماده کنید.

برنامه نویسی اندروید را از کجا شروع کنیم

قبل از شروع برنامه نویسی اندروید باید بازار کار آن را به خوبی بررسی کنید و نحوه ی فعالیت رقبای این سیستم عامل و همچنین همکاران خود در این حوزه را به خوبی بشناسید.

بعد از آن نوبت یادگیری زبان های برنامه نویسی آندروید و شناخت پلتفرم های مورد نیاز آن است.

اولین قدم در این راه هم شروع یادگیری زبان های برنامه نویسی این حوزه است، که ما در ادامه بهترین زبان های برنامه نویسی مورد نیاز برای شروع برنامه نویسی اندروید را به شما معرفی میکنیم.

برای یادگیری هر یک از این زبان ها می توانید به یک بوت کمپ برنامه نویسی معتبر و حرفه ای مثل مپصا اچ آر مراجعه کنید. بوت کمپ برنامه نویسی مپصا اچ آر علاوه بر آموزش های حرفه ای برنامه نویسی، شما را با چالش های انجام یک پروژه ی واقعی آشنا می کند و در نهایت برای استخدام به مجموعه های معتبر معرفی خواهید شد.

زبان های برنامه نویسی اندروید | android programming languages

زبان های برنامه نویسی آندروید

چندین زبان برنامه نویسی هستند که برای برنامه نویسی اندروید شناخته شده اند. اما در این بین 2 زبان وجود دارد که بیشتر از بقیه در توسعه اپلیکیشن های اندروید به کار برده می شوند. این 2 زبان برنامه نویسی عبارت اند از:

  1. جاوا (Java)

جاوا اصلی ترین زبان برنامه نویسی اندروید به حساب می آید و ابتدا جاوا تنها زبان رسمی برای توسعه اپلیکیشن اندروید بوده است، تا وقتی که زبان برنامه نویسی کاتلین (Kotlin) وارد کار شد.

این زبان برنامه نویسی بیشترین پشتیبانی را توسط گوگل دارد و بسیاری از برنامه های موجود در پلی استور (Play Store) با جاوا ساخته شده اند.

در مجموع جاوا با تمام نواقص و ویژگی های مثبتی که دارد یک زبان عالی برای تجربه ی لذت بخش توسعه یک اپلیکیشن اندروید است.

شما می توانید خیلی راحت آموزش جاوا ببینید و فعالیت خودتان را در حوزه برنامه نویسی آندروید شروع کنید.

  1. کاتلین (Kotlin)

کاتلین یک زبان برنامه نویسی همه منظوره است که به طور کامل با جاوا سازگار است و می تواند در آینده به عنوان زبان جایگزین جاوا در برنامه نویسی آندروید استفاده شود. Kotlin می تواند با جاوا تعامل داشته باشد و بر روی ماشین مجازی جاوا اجرا می شود. همچنین با Kotlin می توان به تمام کتابخانه های جاوا دسترسی داشت. 

Kotlin بیشتر برای توسعه اپلیکیشن های اندروید، اپلیکیشن های تحت وب، اپ های دسکتاپ و اپلیکیشن های سمت سرور (server-side) استفاده می شود. این زبان برنامه نویسی، برای هر کسی که می خواهد در این حوزه فعالیت کند انتخاب عالی ای خواهد بود.

به طور کلی می توان گفت کاتلین در مقایسه با جاوا برای مبتدیان بسیار ساده تر است و در نتیجه می تواند به عنوان یک نقطه شروع برای توسعه اپلیکیشن اندروید استفاده شود. البته کاتلین هنوز هم زبان مرسومی برای این کار نیست و همچنان جاوا یکه تاز برنامه نویسی آندروید است.

در نهایت باید بدانیم که پیش از شروع هر آموزشی، تحقیقات گسترده در آن زمینه بسیار مهم است. اول باید بدانیم چیزی که میخواهیم یاد بگیریم بازار کار خوبی، چه الان و چه در آینده خواهد داشت یا خیر. پس از آن باید ببینیم چه آموزشی ما را زودتر به هدفمان می رساند و باید چه مکانی را برای آموزش انتخاب کنیم. در مرحله ی آخر هم به سراغ شروع آموزش می رویم و تمام انرژی خودمان را بر روی یادگیری آن زبان برنامه نویسی به بهترین شکل ممکن خواهیم گذاشت.

برای آموزش می توانید در بوت کمپ برنامه نویسی شرکت کنید، ویدئوهای آموزش ببینید، کتاب آموزش برنامه نویسی اندروید بخوانید و پروژه های مختلف را امتحان کنید.